Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το σύνθημα «Αξιοποίησε την ψήφο σου για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα» καλεί τους πολίτες των 27 κρατών μελών να ψηφίσουν, υπενθυμίζοντάς τους πόσο σημαντική είναι η Δημοκρατία.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είθισται να εκλαμβάνονται ως διακύβευμα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής και ως προάγγελος του εκλογικού αποτελέσματος των εθνικών εκλογών παρά ως έκφανση της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη, καθώς η ψήφος μας θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια και θα κρίνει σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε. Οι πολίτες δυσπιστούν για τον ρόλο της Ευρώπης και δυσκολεύονται να συνδέσουν το μέλλον τους με το μέλλον της Ευρώπης.
Η κατάσταση αυτή είναι άμεσα συσχετιζόμενη με το χαμηλό επίπεδο της ευρωπαϊκής συνείδησης των πολιτών και κυρίως με τα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης με έκδηλη την αίσθηση για τον κίνδυνο διάλυσής της.
Η αντίληψη αυτή παγιώνεται από την αδυναμία της ΕΕ να χαράξει μια κοινή γραμμή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με σημαντικότερα τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό, τη μεταναστευτική κρίση, τις εμπρηστικές δηλώσεις της Τουρκίας. Σε οικονομικό επίπεδο, η εκβιαστική επιβολή της Γερμανίας, οι μηχανισμοί στήριξης των οικονομιών που στην πραγματικότητα είναι μηχανισμοί αναπαραγωγής χρέους, η απουσία κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, ο πόλεμος βορρά- νότου συμβάλλουν στην σταδιακή αποδόμηση της ΕΕ.
Άμεσα συνυφασμένη με τα προηγούμενα είναι η οικονομική κρίση. Η εκτόξευση της ακρίβειας, η υποβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, το ενεργειακό πρόβλημα επενεργούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, στην όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, στην κοινωνική αποσταθεροποίηση και διάτρηση του ευρωπαϊκού ιστού.
Ως αντίρροπη και αντισταθμιστική δύναμη στην βαθιά κρίση της Ευρώπης είναι η δυναμική συμμετοχή όλων μας στις επερχόμενες ευρωεκλογές που θα αλλάξει την άποψη ότι η ΕΕ αδυνατεί να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών και θα αποκαταστήσει την σύνδεση μεταξύ πολιτών και Ευρώπης.
Εξάλλου οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΕΕ – από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έως τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας γίνονται ολοένα και περισσότερο αισθητές στην καθημερινότητά μας αποδεικνύοντας την κομβική σημασία ως μία αναγκαία μορφή διακυβέρνησης.
Η επόμενη Ευρωβουλή θα κληθεί να νομοθετήσει για μείζονα ζητήματα όπως η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, η ενεργειακή ανεπάρκεια, η είσοδος νέων μελών στην ΕΕ, η στάση της απέναντι σε ιμπεριαλιστικές τακτικές, η κοινωνική σταθερότητα, η διαχείριση της μετανάστευσης. Όλα αυτά τα ζητήματα αγγίζουν άμεσα τη ζωή των Ελλήνων πολιτών και θα πρέπει να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την πολιτική δραστηριοποίησή μας. Συνεπώς, κρίνεται απολύτως αναγκαία μια δυναμική εκπροσώπηση των Ελλήνων πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ικανή να επηρεάσει τις αποφάσεις του προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και να διαφυλάξει τα συμφέροντα και τα κεκτημένα της χώρας μας.
Η Ευρώπη έχει ταυτιστεί στο συλλογικό υποσυνείδητο με σειρά ανθρωπιστικών αρχών και αξιών. Όμως δεν μπορεί να είναι ήπειρος αξιών, όταν η ίδια υπονομεύει αυτές τις αξίες. Η ψήφος μας για την Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και ως εχέγγυο για μία Ευρώπη με σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, οικονομική σταθερότητα, ελευθερία, περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.