Σειρά πυραύλων σχεδιάζεται να εκτοξευθούν φέτος, το 2023, στο διάστημα, καθώς μαζί με τις ευρωπαϊκές καινοτόμες διαστημικές επιχειρήσεις, η ESA (σ.σ. η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) και η ιδιωτική αμερικανική εταιρεία SpaceX θέλουν να εκτοξεύσουν νέους πυραύλους.
Στη λίστα της ESA υπάρχει και η αποστολή στον Δία, όπως επίσης και ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο.
Από την πλευρά της η NASA ευελπιστεί να κατακτήσει ένα κοσμικό ενθύμιο από τον αστεροειδή Μπέννου.
Εκτοξεύσεις εμπορικών πυραύλων και στην Ευρώπη
Η διαστημική νεοσύστατη επιχείρηση Isar Aerospace, που ιδρύθηκε το 2018 και εδρεύει στο Οτομπρούν, κοντά στο Μόναχο, σχεδιάζει να δοκιμάσει τον πρώτο της πύραυλο φέτος. Ονομάζεται Spectrum, έχει ύψος σχεδόν 30 μέτρα και διάμετρο δύο μέτρα. Αυτό τον καθιστά μάλλον μικρό για πύραυλο. Αυτό όμως δεν έχει σημασία, διότι ο πύραυλος αυτός προορίζεται κυρίως για τη μεταφορά μικρών δορυφόρων, γνωστών ως CubeSats, σε γήινη τροχιά. Ο πύραυλος πρόκειται να εκτοξευθεί για πρώτη φορά φέτος από ένα διαστημοδρόμιο στο νορβηγικό νησί Αντόγια.
Εκτός από την Isar Aerospace, η αεροδιαστημική εταιρεία Rocket Factory του Άουγκσμπουργκ θα ήθελε επίσης να πραγματοποιήσει ένα παρθενικό ταξίδι με τον πρώτο της πύραυλο. Αυτός ο πύραυλος, με την ονομασία “RFA One”, θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων σε γήινες τροχιές στο μέλλον.
Μέχρι τώρα, το διάστημα ήταν περισσότερο υπόθεση των μεγάλων κυβερνητικών φορέων, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο οποίος έχει 22 κράτη μέλη. Η ESA θα ήθελε επίσης να δει ένα παρθενικό ταξίδι το 2023, και τελικά αυτό του πυραύλου Ariane 6. Ο διάδοχος του Ariane 5 θα μπορούσε επίσης να στέλνει στο διάστημα μεγάλους δορυφόρους, όπως μετεωρολογικούς ή επικοινωνιακούς δορυφόρους. Η ανάπτυξη του Ariane 6 αργεί εδώ και χρόνια και έχει καθυστερήσει ξανά και ξανά: Αλλά τώρα υποτίθεται ότι τελικά θα γίνει – ίσως – το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Η αμερικανική εταιρεία SpaceX μάλλον δεν θέλει να περιμένει τόσο πολύ: Η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου βαρέως τύπου της με την ονομασία Starship – “Αστρόπλοιο αναμένεται με ανυπομονησία για φέτος. Αυτός ο πύραυλος ύψους σχεδόν 120 μέτρων αποτελείται από έναν προωθητικό πύραυλο, δηλαδή το κατώτερο στάδιο του πυραύλου, και ένα ανώτερο στάδιο, το οποίο ονομάζεται επίσης Αστρόπλοιο”. Οι άνθρωποι ίσως μπορέσουν μια μέρα να ανέβουν σε αυτό το “αστρόπλοιο”, επειδή μπορεί είτε να μεταφέρει βαριά φορτία στο διάστημα είτε να χρησιμεύσει ως διαστημόπλοιο για τους ανθρώπους.
Έτσι, το 2023 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που οι τουρίστες θα επισκεφθούν για πρώτη φορά το φεγγάρι: Ένας Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος θα ήθελε να κάνει το γύρο του φεγγαριού με ένα διαστημόπλοιο της SpaceX. Θα συνοδεύεται από οκτώ καλλιτέχνες στους οποίους θα δωρίσει αυτή την ουράνια εκδρομή. Ωστόσο, το αν αυτό το εμπορικό σχέδιο “Dear Moon” μπορεί πράγματι να απογειωθεί ήδη από το 2023 εξαρτάται κυρίως από την επιτυχία του παρθενικού ταξιδιού του πυραύλου που απαιτείται γι’ αυτό.
Η Ευρώπη πετάει στον Δία με JUICE
Εν τω μεταξύ, η ESA θέλει να επισκεφθεί τον αέριο γίγαντα Δία στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Η αποστολή ονομάζεται JUICE για το Jupiter Icy Moons Explorer (εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία). Το σκάφος θα εξερευνήσει κυρίως τα παγωμένα φεγγάρια του Δία και τελικά θα μπει ακόμη και σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι του Δία, τον Γανυμήδη. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2023. Μετά από αυτό, χρειάζεται λίγη υπομονή: Το JUICE δεν θα φτάσει στον Δία πριν από το 2031.
Με την αποστολή Ευκλείδης, η ESA σχεδιάζει να εκτοξεύσει ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο το τρίτο τρίμηνο του 2023: Το Ευκλείδης θα παρατηρεί το σύμπαν για εμάς σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Το πρόγραμμα του Ευκλείδης επικεντρώνεται στους γαλαξίες και τα σμήνη γαλαξιών και στο πόσο γρήγορα κινούνται.
Ο Ευκλείδης υποτίθεται ότι θα ανακαλύψει περισσότερα για τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη και την ακόμη πιο μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια: Και τα δύο θεωρούνται τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια στο σύμπαν μας. Ενώ η σκοτεινή ύλη αποτελεί πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος όλης της ύλης στο σύμπαν, αλλά κανείς δεν έχει ιδέα τι μπορεί να είναι, η σκοτεινή ενέργεια πιθανότατα κάνει το σύμπαν μας να διαστέλλεται όλο και πιο γρήγορα. Με αυτήν, επίσης, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να είναι στην πραγματικότητα.
Η NASA και ο αστεροειδής Μπέννου
Η NASA αποκτά φέτος ένα ουράνιο ενθύμιο: το σκάφος Όσιρις-Ρέξ έφτασε ήδη στα τέλη του 2018 στον αστεροειδή Μπέννου και πήρε με επιτυχία δείγματα εδάφους τον Οκτώβριο του 2020. Από το 2021 βρίσκεται καθ’ οδόν για την επιστροφή του στη Γη.
Στις 24. Σεπτεμβρίου 2023 το Όσιρις-Ρέξ αναμένεται να στείλει το πολύτιμο φορτίο του στη Γη. Ο αστεροειδής Bennu είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων επειδή πιθανώς αποσπάστηκε από ένα πολύ μεγαλύτερο ουράνιο σώμα κατά τις πρώτες ημέρες του ηλιακού συστήματος.
Οι έρευνες δείχνουν ότι κάποτε υπήρχε νερό σε αυτό το ουράνιο σώμα. Τα δείγματα που αναμένεται να παραδώσει ο Osirix-Rex στη Γη θα μπορούσαν έτσι να πουν στους επιστήμονες περισσότερα για τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.
Μια αποστολή της NASA με την ονομασία «Ψυχή», που αναμένεται να εκτοξευθεί τον Οκτώβριο του 2023, έχει επίσης ως στόχο έναν αστεροειδή. Ο αστεροειδής με την ονομασία Ψυχή βρίσκεται στο ηλιακό σύστημα μεταξύ του Άρη και του Δία. Η Ψυχή είναι πιθανότατα από το νικέλιο και σιδηρούχο απομεινάρι ενός πρώιμου πλανητικού πυρήνα στο ηλιακό μας σύστημα.
Ο πυρήνας της Γης μας αποτελείται επίσης από νικέλιο και σίδηρο. Η αποστολή αυτή έχει επίσης ως στόχο να μάθει περισσότερα για το πώς δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα, και επομένως και η Γη. Οι αστεροειδείς θεωρούνται καλοί υποψήφιοι για το σκοπό αυτό, επειδή συχνά είναι ακόμη πολύ πρωτόγονοι. Σχηματίστηκαν στις πρώτες ημέρες του ηλιακού συστήματος. Συχνά, δεν έχουν αλλάξει πολλά σε αυτούς στα περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια που έχουν περάσει από τότε.
Πηγή: BR.DE