Κάλεσμα προς τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να προσφέρουν στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο, απευθύνει ο πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής», Νίκος Πέντζος, μιλώντας στο makthes.gr για το «άνοιγμα» που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα και μετά τις περισσότερες από 600.000 ευρώ που συγκέντρωσε το Δ.Κ.Α.Α. για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., μεσούσης της πανδημίας.
«Η αλληλεγγύη θέλει σεβασμό στην κοινωνία»
Παρότι το Δ.Κ.Α.Α. έχει συμπληρώσει, επισήμως, επτά χρόνια δράσης, εντούτοις αποτέλεσε στρατηγική απόφαση να μην προβάλλεται το έργο του. «Η αλληλεγγύη θέλει σεβασμό στην κοινωνία. Δεν το κάνεις για να κοκορεύεσαι», εξηγεί ο κ. Πέντζος και ακολούθως αιτιολογεί το «άνοιγμα» που επιχειρεί πλέον το Δ.Κ.Α.Α. Σήμερα «θέλουμε να μας αγκαλιάσει παραπάνω κόσμος, να έρθει κοντά μας για να βοηθήσουμε. Έχει μια ιδιοτέλεια αυτό, αλλά τη θεωρώ ιερή», λέει σχετικά.
«Θέλαμε να είμαστε ολοένα πιο σίγουροι για το έργο μας και μετά να βγούμε και να το πούμε. Όταν κάναμε το πρόγραμμα «Προσφέρω στην Υγεία» (σ.σ. για τον κορονοϊό), έδωσε κάποιος 5.000 ευρώ. Αξιοσέβαστο ποσό. Τι μπορούσε να πάρει; απειροελάχιστα σίγουρα σε σχέση με τις 600.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν συνολικά. Η ισχύς εν τη ενώσει», περιγράφει ο ίδιος.
Η βοήθεια συναποφασίζεται
Σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του, ο πρόεδρος του Δ.Κ.Α.Α. δηλώνει πως πριν την ίδρυσή του «υπήρχε κόσμος που ήθελε να βοηθήσει, αλλά δεν ήξερε πώς. Εμείς έχουμε καταγεγραμμένες όλες τις ανάγκες» κάθε ιδρύματος και οργανισμού οι οποίοι υποστηρίζονται. «Έχουμε μία δεξαμενή του τι χρειάζεται ο καθένας. Χαρτογραφούμε μία-δύο φορές τον χρόνο, τα στέλνουμε στα μέλη και μαζεύουμε ό,τι μπορούμε», περιγράφει ο ίδιος.
Αναφορικά με τον τρόπο επιλογής ικανοποίησης των αιτημάτων που κατατίθενται από τα ιδρύματα, αυτός έγκειται στη συζήτηση με τους ανθρώπους του καθενός από αυτά «και μέσα από δεκάδες αιτήματα δίδεται η κατεύθυνση από το ίδιο το ίδρυμα» για το ποιες ανάγκες είναι περισσότερο επιτακτικές, διευκρινίζει ο πρόεδρος του Δ.Κ.Α.Α.
Η διαδραστικότητα στο επίκεντρο
Επιπλέον, όσοι συνδράμουν το Δ.Κ.Α.Α. μπορούν να διατυπώσουν αιτήματα και προτάσεις, όπως συνέβη με τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε ακριτικές περιοχές, ενημερώνει ο κ. Πέντζος.
Βασικός στόχος του κ. Πέντζου δεν είναι μόνο η συγκέντρωση χρημάτων, αλλά η διαδραστικότητα. «Είναι πιο ωραίο να γίνουμε μέλη του Δικτύου, να κάνουμε μια μεγάλη οικογένεια», προσθέτει και γνωστοποιεί πως κάθε πολίτης που θα εγγράφεται θα λαμβάνει τακτικά ενημερώσεις για τις δράσεις, το έργο του Δικτύου, ώστε να αποφασίζει πού και τι θέλει να δώσει, διευκρινίζει ο ίδιος. «Το μικρό ποσό έχει δύναμη γιατί θα γίνει κάτι μεγαλύτερο που δεν θα μπορεί να το κάνει ο καθένας με το δικό του ποσό», σπεύδει να συμπληρώσει.
Ακόμη ένα σημείο της φιλοσοφίας που διέπει το Δ.Κ.Α.Α., είναι η διαφάνεια στη διαδρομή του χρήματος, καθώς «υπάρχει άμεση ενημέρωση σε κάθε έναν που δίνει χρήματα», πού και γιατί κατευθύνονται τα χρήματά του, διαβεβαιώνει.
«Μάτια» παντού για συνεργασίες
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοιο εγχείρημα δεν υπάρχει πουθενά στην υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη, για αυτό και έχει, ήδη, εκφραστεί ενδιαφέρον από ορισμένους φορείς ξένων χωρών να ιδρύσουν κάτι ανάλογο, ζητώντας τεχνογνωσία από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, υπογραμμίζει ο κ. Πέντζος. Παράλληλα, διαβλέπει πεδίο συνεργασίας και με επιχειρήσεις των Αθηνών, δεδομένου ότι «από Σεπτέμβριο θα βοηθήσουμε τα κοινωνικά παντοπωλεία του δήμου Αθηναίων. Ίσως να υπάρξουν νέες δυνάμεις συνεργασίας».
Ο Ν. Πέντζος δηλώνει περήφανος για τον αριθμό των εταιρειών που στηρίζουν το Δίκτυο, ωστόσο αναγνωρίζει ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο, γιατί πολλοί δεν μας ξέρουν. Έχουμε πάνω από 50.000 μέλη (σ.σ. ως φορείς) και αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 1.000 επιχειρήσεις κοντά στο Δίκτυο. Καταλαβαίνετε για τι δυναμική μιλάμε».
Αυτή η δυναμική αφορά, πρωτίστως, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Τι θα ήταν για μια μικρομεσαία επιχείρηση να γίνει μέλος του Δικτύου και να πληρώσει μια ελάχιστη συνδρομή; είμαι σίγουρος ότι αν καταλάβει τι κάνουμε, τα 10 ευρώ που θα δώσει θα είναι τίποτα σε σχέση με αυτό που θα πάρει στο μέλλον ενωμένη με κάποιες άλλες», τονίζει ο ίδιος.
Όσα «σημάδεψαν» το Δίκτυο
Ορόσημα για το Δ.Κ.Α.Α. αποτελούν το μνημόνιο συνεργασίας με τον TAP, η πρόταση της UNESCO για best practice, καθώς και το γεγονός ότι πολύ μεγάλες εταιρείες πλησιάζουν το Δίκτυο και εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συνδράμουν τις δράσεις του, αν και το βασικότερο είναι η προσπάθεια να δημιουργηθεί η κουλτούρα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, εκτιμά ο κ. Πέντζος.
Διάδοση από στόμα σε στόμα
Ο Τάσος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος Marketing και Επικοινωνιών του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής αναφέρεται στη νέα στρατηγική, εξηγώντας πως μέχρι τώρα «οι δράσεις μας ήταν στο κομμάτι της φιλανθρωπίας», όμως πλέον «υπάρχει και η παράλληλη δραστηριότητα της Ε.Κ.Ε. κάτι το οποίο είναι διαφορετικό από τη φιλανθρωπία».
Πιο συγκεκριμένα «ο άμεσος στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος το Δίκτυο και να δει το έργο του», είτε από στόμα σε στόμα, είτε από τα ψηφιακά μέσα και «να τον κερδίσουμε μέσα από αυτά που θα του δείξουμε», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Στα καινοτόμα στοιχεία του Δ.Κ.Α.Α. συγκαταλέγεται η δυνατότητα που θα παρέχεται στον κάθε ενδιαφερόμενο «να κάνει απευθείας μία κατάθεση» για οποιαδήποτε δράση και «όταν κάνουμε μία ενέργεια να συμμετάσχει με τη φυσική παρουσία του. Δεν είναι μόνο να βάλει τα χρήματα, είναι να πάρει μέρος», λέει σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Να σημειωθεί ότι η εγγραφή των μελών στη νέα ιστοσελίδα του Δικτύου, η οποία θα λειτουργήσει στο εγγύς διάστημα, θα μπορεί να πραγματοποιείται και ηλεκτρονικά.
Το ιστορικό του Δ.Κ.Α.Α.
Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Πέντζος αναφέρει ότι το Δ.Κ.Α.Α. προέκυψε πρώτα ως ιδέα, λίγο πριν το 2012, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (σ.σ. τότε Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος).
Μία αφορμή για την κίνηση αυτή ήταν η πεποίθηση του κ. Πέντζου ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη οφείλει να αποτελεί βασικό κεντρικό άξονα του ΣΒΕ. Αν και τα πρώτα χρόνια το Δ.Κ.Α.Α. λειτουργούσε άτυπα στους κόλπους του ΣΒΕ, το 2013 απέκτησε ξεχωριστή νομική οντότητα.
Μέτοχοι είναι οι έξι μεγαλύτεροι παραγωγικοί φορείς της βόρειας Ελλάδας, ήτοι ο ΣΒΕ, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
«Στους κόλπους του ΣΒΕ, τότε, το κάναμε άτυπα. Συμβληθήκαμε με κάποια ιδρύματα, ακτινογραφούσαμε τις ανάγκες τους και προσπαθούσαμε μέσα από επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΕ να τις ικανοποιήσουμε σε είδος» και άλλες φορές σε είδος, θυμάται ο πρόεδρος του Δ.Κ.Α.Α..
Ένας δεύτερος λόγος για την ίδρυση του Δ.Κ.Α.Α. ήταν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η οποία «φαινόταν ότι θα είναι χρόνια» συνεχίζει ο ίδιος και διαμηνύει πως «έπρεπε η επιχειρηματική κοινότητα να είναι κοντά στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο, όπως αυτός τόσα χρόνια στηρίζει την επιχειρηματικότητα, θα έπρεπε και αυτή να στηρίξει την κοινωνία».
Ειδικότερα «το όραμα ήταν να συνενωθούν οι φορείς», αντί για τοπικά εγχειρήματα, «για έναν πολύ μεγαλύτερο σκοπό που είναι αυτός της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς», οι οποίες «δεν έχουν ταμπέλες και όρια», όπως είναι το μότο του κ. Πέντζου.
Σύμφωνα με τον ίδιο «όλοι οι πρόεδροι των φορέων εκείνη την εποχή συμφώνησαν» στην ανάγκη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας και «όταν είδαμε ότι προχωράει σωστά, αποφασίσαμε να κάνουμε μία νομική οντότητα ώστε να κάνουμε σωστά αυτό που πρέπει». Έτσι σήμερα οι έξι φορείς «κινητοποιούμε επιχειρήσεις στην ανάληψη δράσεων Ε.Κ.Ε. ειδικά προς τα παιδιά και όχι μόνο» δεδομένου ότι πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. «Πάμε παντού πλέον και όλο το βορειοελλαδικό τόξο είναι το κομμάτι που υποστηρίζουμε. Ξεκινήσαμε με 20 ιδρύματα, τώρα έχουμε 101 ιδρύματα, ενδιάμεσους φορείς και συσσίτια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πέντζος, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στη συμμετοχή του Δ.Κ.Α.Α. στο πρόγραμμα «Act 4 Greece» της Εθνικής Τράπεζας για την ενίσχυση 14 συσσιτίων στη βόρεια Ελλάδα μέσω συλλογικής χρηματοδότησης (σ.σ. crowdfunding).
Τέλος, ο κ. Πέντζος ευχαρίστησε την «πολύ δυνατή ομάδα» των εργαζομένων και των εθελοντών η οποία υπηρετεί τους σκοπούς του Δικτύου, διότι σύμφωνα με τη δική του οπτική «αν δεν είμαστε εμείς μια οικογένεια, δεν μπορούμε να ζητήσουμε και οι άλλοι να γίνουν οικογένεια».
Ακολουθούν φωτογραφίες από δράσεις του Δ.Κ.Α.Α., όπως είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του: