Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι επιστήμονες γιατροί της Θεσσαλονίκης και των νοσοκομείων της, την πορεία της πανδημίας στην πόλη και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις κλινικές των νοσοκομείων, αναφορικά με τα διαθέσιμα κρεβάτια και τις αντοχές των υγειονομικών εργαζομένων, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλιου Θεσσαλονίκης με αποκλειστικό θέμα την «ενημέρωση από επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς σχετικά με την πανδημία COVID-19 στην πόλη μας».
Η επάνοδος των φοιτητών έφερε την άνοδο των κρουσμάτων
Ο Ιωάννης Κιουμής, καθηγητής ΑΠΘ στη Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ρωτήθηκε πώς εξηγείται η έξαρση της πανδημίας στην πόλη, για να εστιάσει στην επάνοδο των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη. «Υπήρξε η μαζική επάνοδος των φοιτητών. Είμαστε μια φοιτητούπολη και οι φοιτητές είναι πολύ αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης», εκτίμησε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως η διάθεσή τους να ξαναδούν τους φίλους τους οδήγησε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η πόλη, όπως εκτίμησε ο ίδιος, δίχως όμως να τους κατηγορεί.
Τα αίτια της έξαρσης θα καθοριστούν μετά την πανδημία-Ο παράγοντας της περιβαλλοντικής ρύπανσης
Από την άλλη κατά την άποψη του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, δεν υπάρχει δυνατότητα να εντοπιστεί ένα γεγονός το οποίο «έφταιξε για αυτό που περνάει η Θεσσαλονίκη σήμερα και αν ψάχναμε ένα γεγονός αυτό θα ήταν ότι αντιμετωπίζουμε πανδημία».
«Η ανατομία του προβλήματος θα μπορεί να γίνει εκ των υστέρων για να μπορούμε με επιστημονικά κριτήρια να δώσουμε απαντήσεις και όχι κατ' εκτίμηση», πρόσθεσε ο ίδιος. Υπενθύμισε πως τις τελευταίες εβδομάδες η Θεσσαλονίκη βίωσε πανηγυρικούς, διαμαρτυρίες, λιτανείες, γλέντια, πάρτι, ενώ έστρεψε την προσοχή και σε παράγοντες όπως «η ρύπανση του περιβάλλοντος, ή οι κλιματολογικές συνθήκες», οι οποίοι προς το παρόν δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. «Γιατί π.χ. η Κοζάνη είναι μονίμως προωταγωνίστρια; το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η Κοζάνη είναι επιβαρυμένη σε ρύπους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.
Η κρίσιμη πληροφορία για τα σχολεία από Σλοβενία και Ισραήλ
Για τα σχολεία ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. υποστήριξε ότι γενικώς τα παιδιά «δεν μεταδίδουν (σ.σ. τον ιό) όταν είναι μόνα τους» και μάλιστα στις κατασκηνώσεις το καλοκαίρι «είχαμε μόνο δύο περιπτώσεις και αυτές όταν οι μεγάλοι παρέκαμψαν τους κανόνες. Τα παιδιά όμως έχουν κινητικότητα και αυτή είναι κινητικότητα του ιού», συμπλήρωσε.
Ακολούθως ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι στη Σλοβενία και στο Ισραήλ «μόνο όταν κλείσαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων το lockdown απέδωσε», πληροφορία την οποία «δεν την είχαμε μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ και η Σλοβενία» ανακοίνωσαν αυτό το εύρημα.
Κλειστά για... τεχνικούς λόγους τα νοσοκομεία «Παναγία», Λοιμωδών και πρώην 424
Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως «θεωρείται ότι δεν είναι εφικτό να ανοίξουν» τα νοσοκομεία της πόλης τα οποία έκλεισαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και συγκεκριμένα το «Παναγία», το «Λοιμωδών» και επιπλέον το παλιό κτήριο του στρατιωτικού νοσοκομείου 424. Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος επέμεινε στο ζήτημα με τον κ. Εξαδάκτυλο να απαντά πως «για τεχνικούς λόγους αυτό δεν είναι εφικτό», παραπέμποντας στους ισχυρισμούς των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών.
Α. Εξαδάκτυλος: «Ο Π.Ι.Σ. με αυτές τις αποζημιώσεις ζητάει και ουσιώδεις αυξήσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ»
Σε ερώτηση του κ. Ζαριανόπουλου για την απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, εν μέσω της πανδημίας, και το αίτημα του Π.Ι.Σ. να υπάρχουν έμμισθες συμβάσεις με 2.000 ευρώ καθαρά και αφορολόγητα, ο κ. Εξαδάκτυλος ισχυρίστηκε πως «όποιος πάει να δουλέψει μέσα σε αυτόν τον χώρο, εκτίθεται σε έναν φοβερό κίνδυνο, που σημαίνει ότι αν είναι γιατρός του ΕΣΥ και πεθάνει, η χήρα του θα πάρει μία σύνταξη, αν είναι εθελοντής η χήρα του δεν θα πάρει τίποτα και οι συνάδελφοι όλοι δεν έχουν περιουσία τέτοια που να τους επιτρέπει να εκτίθενται σε κινδύνους έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο ότι οι χήρες τους και τα ορφανά θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Η αποζημίωση είναι υποπολλαπλάσια των αποζημιώσεων που δίνονται αυτή τη στιγμή σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αγγλία». Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος «αυτή τη στιγμή ο Π.Ι.Σ. με αυτές τις αποζημιώσεις ζητάει και ουσιώδεις αυξήσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ και επίδομα πανδημίας. Είναι στρουθοκαμηλισμός να λέμε ότι έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θέλουμε να είναι πάρα πολύ καλό και να πληρώνουμε τον Έλληνα γιατρό, ο οποίος είναι υψηλότατου επιπέδου, με τα μισά χρήματα από ό,τι πληρώνουν οι Ρουμάνοι τον Ρουμάνο, με δυόμιση φορές λιγότερα από ό,τι πληρώνουν οι Κύπριοι τον Κύπριο και με το ένα τρίτο από ό,τι πληρώνουν οι Μαλτέζοι τον Μαλτέζο».
Κατά την άποψή του δεν λειτουργεί καθόλου «ελκυστικά» το ΕΣΥ, ενώ όπως είπε ενδεικτικά δεν προκηρύσσονται θέσεις διευθυντού, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για ιδιώτες γιατρούς που έχουν κάνει μία αξιόλογη πορεία και θα μπορούσαν να στελεχώσουν διευθυντικές θέσεις του ΕΣΥ. «Θα πρέπει η κοινωνία να δει διαφορετικά το πώς αμείβει τους γιατρούς που εργάζονται στο κρατικό σύστημα», τόνισε ο ίδιος.
«Να σταματήσει η ροή ασθενών-Βέβαιο ότι θα καταληφθούν όλα τα κρεβάτια»
Αναφερόμενος στη δυναμικότητα των νοσοκομείων της πόλης, ο κ. Εξαδάκτυλος περιέγραψε πως «εντός των χώρων εξαπλώνονται διαρκώς κρεβάτια ΜΕΘ», είτε χώρους ανάνηψης, είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, είτε σε κλινικές. «Αυτή είναι άσκηση ιατρικής υπό πολεμικές συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε πως «είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν όλα τα κρεβάτια, διότι ο αριθμός είναι πεπερασμένος. Άρα το σημαντικό είναι να σταματήσει η ροή ασθενών». Για να γίνει αυτό πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επαφές των ανθρώπων και «χωρίς καμία εξαίρεση», σημείωσε ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ.
«Θα ήμασταν καλύτερα αν ξεκινούσαμε τα μέτρα σε χαμηλότερο επίπεδο»
Εξάλλου, ο ιός σήμερα είναι διαφορετικός ως προς την ευκολία μετάδοσης, εν συγκρίσει με την άνοιξη. «Θα ξαναέχουμε μεγάλη κυκλοφορία του ιού τους επόμενους μήνες», προεξόφλησε και διαμήνυσε ότι «θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται έγκαιρα».
Άσκησε και κριτική στον χρόνο λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση, εκτιμώντας πως σήμερα «θα ήμασταν καλύτερα αν ξεκινούσαμε τα μέτρα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο επέκτασης της πανδημίας».
Σ. Μεταλλίδης: Πλέον δεν έχουμε τον χρόνο να μιλάμε οι υγειονομικοί-Πρέπει να κλειστούμε στα νοσοκομεία
Ο Συμεών Μεταλλίδης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη διότι για την πόλη γιατί «πλήττεται βάναυσα αυτή τη στιγμή». Όπως είπε οι «υγειονομικοί έχουν υπερβεί τον εαυτό τους. Μιλάμε για κρεβάτια εντατικής στις ΜΕΘ που έχουν γεμίσει όλα και αρχίζουμε να επεξεργαζόμαστε λύσεις ανάγκης, λύσεις λιγότερες αποτελεσματικές, αλλά λύσεις τις οποίες πρέπει να δώσουμε στους πολίτες». Ειδικότερα «έχουμε τέσσερις πυλώνες οι οποίοι έχουν πάνω από 200 περιστατικά μαζί με περίπου άλλα 100 στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης. Μιλάμε για τεράστιο νούμερο», σημείωσε ο κ. Μεταλλίδης. Ανέφερε, δε, πως και οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης έχουν δανείσει 30 κρεβάτια ΜΕΘ στο δημόσιο και πλέον και ο ιδιωτικός τομέας «φτάνει στο όριό του».
Επικαλούμενος τα επιδημιολογικά δεδομένα προειδοποίησε πως για τις «επόμενες 10 ημέρες, τουλάχιστον, θα είμαστε στις πολύ μεγάλες ροές των ασθενών» και τόνισε ότι «πρέπει να πειστούν και οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. Πλέον δεν έχουμε τον χρόνο να μιλάμε. Είναι δικό σας κομμάτι να ενημερώσετε τον κόσμο και να τον προστατέψετε. Εμείς θα πρέπει να κλειστούμε στα νοσοκομεία και να κάνουμε αυτό που πρέπει ως υγειονομικοί».
Πρύτανης ΑΠΘ: «Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση» των κρουσμάτων
«"Κρούσαμε" το καμπανάκι του κινδύνου στην Πολιτεία περίπου στα μέσα με τέλη Ιουνίου όπου εκεί άρχισε να «τσιμπάει» η συγκέντρωση του ιού στα λύματα», υπενθύμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Ειδικότερα ανέφερε ότι το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου η αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα ήταν 500% επάνω και το μεθεπόμενο 15νθήμερο καταγράφηκε επιπλέον 500% αύξηση, «στατιστικά που αντανακλούσαν την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης», όπως είπε.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των λυμάτων από το ΑΠΘ για το πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου «υπάρχει αύξηση σαφέστατη στα λύματα», όχι όμως «η εκθετική που παρατηρούσαμε τα δύο 15νθήμερα του Οκτώβρη. Είναι περίπου 2-2,5 φορές πάνω κάτι που συνάδει απόλυτα» με την εκτίμηση ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Ενημέρωσε μάλιστα πως το ΑΠΘ επιδιώκει, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, να χωρίσει «το πολεοδομικό συγκρότημα σε τρία-τέσσερα σημεία, ώστε να έχουμε την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων περιοχών κάτι που θα βοηθήσει έτι περαιτέρω».
Πρόεδρος Ι.Σ.Θ: «Μακροπρόθεσμα αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα γυρίσουμε στο σημείο που είμαστε»Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, διαμήνυσε ότι εν μέσω της πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία το ΕΣΥ καλείται να επιλαμβάνεται των περιστατικών που χρειάζονται χειρουργείο, τα ογκολογικά περιστατικά και βεβαίως τα έκτακτα περιστατικά. «Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες των θεραπόντων γιατρών τους» υποστήριξε ο κ. Νίτσας και διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τον Π.Ι.Σ. για το ποιος θα νοσηλευθεί στο σπίτι, τι θα λάβει και πότε πρέπει να τους παραπέμψουν στα νοσοκομεία».
Βραχυπρόθεσμα «θα πρέπει να κάνουμε το προσωπικό μας lockdown, για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό, γιατί οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα θέσουν το σύστημα υγείας σε περιοχές τέτοιες που μπορεί να χρειαστεί να δούμε και εξωνοσοκομειακές νοσηλείες», προειδοποίησε ο κ. Νίτσας. Μακροπρόθεσμα, συνέχισε ο ίδιος, απαιτείται «τήρηση των μέτρων, διότι κάποια στιγμή η πανδημία θα τιθασευθεί. Θα έχουμε πάλι άνοιγμα της οικονομίας, αλλά αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα γυρίσουμε στο σημείο που είμαστε».
Δ. Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Αναμένουμε αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ την επόμενη εβδομάδα
«Είμαστε στη φάση της κορύφωσης και προφανώς θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση από το τέλος της εβδομάδας και από την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα-Τριτη, θεωρώ θα μπορούμε να έχουμε σημάδια αποκλιμάκωσης και στις ΜΕΘ», εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευθυντής στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.
Μετά από το δεύτερο «κύμα», ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα «σύστημα κυλιόμενων μίνι-lockdown, της τάξης των τριών εβδομάδων τα οποία θα μπορούσαν να εναλλάσσονται με δύο εβδομάδες λειτουργίας της οικονομίας, υπό περιορισμούς. Αυτό το σχήμα θα μπορούσε να μας οδηγήσει με σχετική ασφάλεια στον Μάρτιο» του 2021 με αυξομειώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων.
«Ο βαθμός μείωσης της μετάδοσης στο σημερινό lockdown είναι 10-12% λιγότερος από ό,τι τον Απρίλιο. Άρα κάνει διαφορά», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλη Γάκη, για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και πρόσθεσε πως για αυτόν τον λόγο χρειάζεται αυστηροποίηση.
Γ.Γ. ΕΝΙΘ: «Δύο νοσηλευτές και μισός γιατρός για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ»
Ο Χρήστος Καραχρήστος, γ.γ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, δήλωσε από την πλευρά του ότι στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», όπου εργάζεται «στις ΜΕΘ υπήρχαν 30 μονάδες εξοπλισμένες με προσωπικό που δεν επαρκούσε και λειτουργούσαν 18» πριν από την πανδημία και σήμερα με το ίδιο προσωπικό λειτουργούν και οι 30. Σε αυτές προστέθηκαν ακόμη έξι κλίνες στα χειρουργεία, δίχως όμως την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού, όπως κατήγγειλε ο κ. Καραχρήστος. Στο πλαίσιο αυτό, η μοναδική μονάδα εγκαυμάτων σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα που υπάρχει στο «Γ. Παπανικολάου», δεν διαθέτει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ, σημείωσε ο κ. Καραχρήστος.
Με βάση τα διεθνή κριτήρια απαιτείται ένας γιατρός και τέσσερις νοσηλευτές για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ, την ώρα που σήμερα, «στην καλύτερη περίπτωση είναι δύο νοσηλευτές και μισός γιατρός για κάθε κρεβάτι», υποστήριξε ο γ.γ. της ΕΝΙΘ.
Στο νοσοκομείο λειτουργούν 175 κλίνες με συγχώνευση κλινικών και θα προστεθούν άλλες 50 σήμερα, είπε ο κ. Καραχρήστος και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών: «Χθες εφημέρευε ένας ψυχίατρος ειδικευόμενος με 30 περιστατικά, ένας ορθοπεδικός με άλλα 30 περιστατικά και ένας ειδικός παθολόγος που έγινε «λάστιχο» πάνω-κάτω να δίνει οδηγίες».
«Πρέπει και τώρα έστω που είναι αργά να παρθούνε μέτρα. Καλούμε να πιέσετε και εσείς», είπε ο γ.γ. της ΕΝΙΘ και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα: μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συναδέλφων επικουρικών που συνεισέφεραν τα μέγιστα, ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ με τους ίδιους όρους των γιατρών του ΕΣΥ, συνεχή τεστ στον πληθυσμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στον ΟΑΣΘ.
Δ. Κατσίμπα: 0,2% η θνησιμότητα από κορονοϊό σε στελεχωμένα νοσοκομεία-Στο 5% στα δικά μας
Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και η πρόεδρος της ΕΝΙΘ. Η Δάφνη Κατσίμπα σημείωσε πως «όσο δεν υπάρχουν κάθετα μέτρα με ιχνηλατήσεις, με προστασία των χώρων εργασίας, αυτά τα οριζόντια μέτρα έχουν κοντά ποδάρια». Ενδεικτικά μελέτες που έγιναν στην Κίνα μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, σε όσες πόλεις υπήρχε στελεχωμένο και εξοπλισμένο νοσοκομείο, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 0,2% ενώ σε πόλεις με νοσοκομεία «σαν τα δικά μας, ήταν πάνω από 5%», ανέφερε η ίδια επιχειρηματολογώντας πώς θα αποφευχθεί η ροή ασθενών προς τις ΜΕΘ.
Έκανε λόγο για «πλειστηριασμό» ο οποίος διεξάγεται για το ύψος των απολαβών που θα λάβουν οι ιδιώτες γιατροί που θα ενσωματωθούν προσωρινά στο ΕΣΥ. «Δεν είναι το θέμα πόσα θα τους δώσουνε» αλλά με τι σχέση εργασίας θα έρθουν, καθώς οι γιατροί του ΕΣΥ «δεν έχουμε ωράριο τώρα με τον κορονοϊό. Δεν μας βλέπει το σπίτι μας, δεν βλέπουμε τα παιδιά μας. Θα έρθουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως εμείς; όχι, θα έρθουν το πρωί, ή στις εφημερίες και το απόγευμα θα πάνε στις κλινικές, ή στο ιατρείο που δουλεύουν». Αυτό σημαίνει πως θα δημιουργηθούν γιατροί «δύο ταχυτήτων», διαμήνυσε η κ. Κατσίμπα για να προσθέσει πως «μέσα στο ΕΣΥ πρέπει να υπάρχει μία εργασιακή σχέση. Δεν θα το παίζουμε σε δυο ταμπλό, ούτε θα μαζεύουμε πελάτες από το δωρεάν, καθολικό σύστημα».
Χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη προσβολή» για τους γιατρούς του ΕΣΥ την αναφορά του προέδρου του Π.Ι.Σ., Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στη σημερινή συνεδρίαση, ο οποίος αιτιολόγησε το αίτημα των ιδιωτών για 2.000 ευρώ καθαρά και αφορολόγητα, λέγοντας ότι εάν πεθάνει ο ιδιώτης από κορονοϊό στο ΕΣΥ θα αφήσει πίσω του χήρα και ορφανά, και συμπλήρωσε: «οι γιατροί του ΕΣΥ μπαίνουν μες στο σύστημα και θα έχουν χήρες και ορφανά με 1.200 ευρώ φορολογούμενα».
Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ ζήτησε επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και όχι συνεργασία σε επίπεδο αγοράς, δεδομένου ότι «ζούμε πόλεμο» και χρειάζεται ένα ενιαίο σύστημα υπό κρατικό συντονισμό.
Ελ. Μπακιρλή: Μόνο στο ΑΧΕΠΑ νοσούν 170 υγειονομικοί
«Μόνο στο ΑΧΕΠΑ είναι πάνω από 170» οι εργαζόμενοι οι οποίοι νοσούν από κορονοϊό, κατήγγειλε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ. «Η συναδέλφισσα που πέθανε χθες, η οικογένειά της δεν θα πάρει αποζημίωση. Καμία ζωή δεν μετριέται με την αποζημίωση, είτε είναι ιδιώτης, είτε δημόσιος. Εγώ αύριο που καλούμαι να πάω να δουλέψω στα ΤΕΠ, δεν πάω σαν μελλοθάνατη», ανέφερε η κ. Μπακιρλή, απαντώντας στη σχετική αναφορά του κ. Εξαδάκτυλου.
Στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. από την ακόλουθη λίστα δεν εθεάθησαν οι διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας:
- Εξαδάκτυλος Αθανάσιος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου)
- Νίτσας Νικόλαος (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)
- Παπαϊωάννου Νικόλαος (Πρύτανης ΑΠΘ)
- Σαρηγιάννης Δημοσθένης (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ)
- Μπογιατζίδης Παναγιώτης (Πρόεδρος 3ης ΥΠΕ)
- Τσαλικάκης Δημήτριος (Πρόεδρος 4ης ΥΠΕ)
- Μεταλλίδης Συμεών (Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας)
- Κιουμής Ιωάννης (Καθηγητής ΑΠΘ - Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας)
Επίσης έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δ.Σ, όπως μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του δήμου Θεσσαλονίκης στο YouTube (σ.σ. πατήστε ΕΔΩ και ΕΔΩ):