ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ΕΚΚ στο πλευρό της «ματωμένης» βιομηχανίας του σινεμά

Βιολέτα Φωτιάδη08 Δεκεμβρίου 2020


Η στήριξη της κινηματογραφικής τέχνης σε όλα τα στάδιά της αποτελεί το στόχο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου η τέχνη του κινηματογράφου αλλά και η βιομηχανική του υπόσταση να μπορεί να ευδοκιμεί υπό τις καλύτερες συνθήκες.

Ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του θεσμού, κ. Μάρκος Χολέβας, τόνισε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα πως «από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 5/10 πήραμε αποφάσεις που είχαν ως στόχο να απλοποιήσουν τη γραφειοκρατία και τις διαδικασίες που σχετίζονται με τα αιτήματα της παραγωγής και να διευκολύνουμε τις παραγωγές που είχαν ήδη χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ.»

Εκτενής αναφορά έγινε κυρίως στα δύο προγράμματα χρηματοδότησης και στήριξης των παραγωγών από το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το ΕΚΚ. Στο πρόγραμμα “Covid” που είχε εξαγγελθεί και ξεκινήσει να τρέχει είχαν ήδη προκριθεί 119 σενάρια προς έγκριση και στήριξη. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού καταθέσεων αποφασίστηκε ότι αυτή η δεξαμενή θα συμπληρωθεί με άλλα 100 σενάρια και όλα αυτά μαζί θα κριθούν ώστε να δοθούν οι πενήντα παραγωγές (25 ντοκιμαντέρ και 25 ταινίες μικρού μήκους).

Με την συμπαράσταση του ΥΠΠΟΑ, το ΕΚΚ δημιούργησε ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα «Covid» ώστε τα εναπομείναντα σενάρια ντοκιμαντέρ και ταινιών να έχουν μία καινούρια δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτό θα πραγματοποιηθεί επιλέγοντας άλλα 100 σενάρια και από αυτή τη νέα δεξαμενή θα δοθούν συμπληρωματικά άλλες δέκα παραγωγές για ταινίες μικρού μήκους και 10 ντοκιμαντέρ.

Σύμφωνα με τον κ. Χολέβα, η μείωση της χρονοβόρας και πολύπλοκης γραφειοκρατίας αποτέλεσε κομβικό σημείο για την αποσυμφόρηση των δύο αυτών προγραμμάτων: «Στην προσπάθειά μας αυτή αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε μία πλατφόρμα για e-κατάθεση ώστε ό,τι συμπληρωματικό χρειαζόταν να καταθέσουν οι συμμετέχοντες να γίνεται ηλεκτρονικά και να κερδίσουμε χρόνο. Πράγματι τώρα οι αξιολογητές έχουν πιάσει δουλειά και πιστεύω ότι μέσα στο μήνα θα λήξει το θέμα με το πρόγραμμα “Covid”. Aυτό που θα εκκρεμεί θα είναι η ανάθεση των 10+10 καινούριων ταινιών που προέκυψαν από το συμπληρωματικό πρόγραμμα “Covid” που θα πρέπει να αξιολογηθούν από τις επιτροπές του ΥΠΠΟΑ στις αρχές του νέου έτους.»

Ένας ακόμα τομέας που φαίνεται να απασχολεί το Δ.Σ. του ΕΚΚ είναι η στήριξη των μικρών κινηματογράφων που πλήγηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ θα δοθεί χρηματοδότηση ύψους 1.350.000 ευρώ, σε κινηματογράφους της γειτονιάς με μία ή δύο αίθουσες προβολής.

«Από τη σύνθεση του Δ.Σ. έχει φανεί η πρόθεσή μας να δώσουμε βάρος σε έναν τομέα πολύ σημαντικό, αυτόν της διανομής και της προβολής των ταινιών. Έτσι πολύ γρήγορα οι αιθουσάρχες βρήκαν μία επαφή και επικοινωνία μέσω του θεσμού μας με το ΥΠΠΟΑ, έθεσαν το αίτημά τους για να μπορέσει να ενισχυθεί η κινηματογραφική αίθουσα, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία και το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα στήριξης πέρα από τα ήδη υπάρχοντα. Το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει τις αίθουσες που κατά την προηγούμενη χειμερινή σεζόν από τον Σεπτέμβριο του 2019 – Μάιο του 2020 ελληνικές προέβαλαν κινηματογραφικές ταινίες και πρόκειται να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.»

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Χολέβας «το συνολικό ποσό του ΥΠΠΟΑ για όλα τα παραπάνω ανέρχεται σε 5.150.000 ευρώ. Χρήματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που δίνεται στα κανονικά προγράμματα χρηματοδότησης.»

Επόμενοι στόχοι του ΕΚΚ είναι η εκπαίδευση και η δημιουργία ενός νέου κανονισμού χρηματοδότησης. Αναφορικά με την εκπαίδευση, το Κέντρο ανακοίνωσε πως μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ που συμμετέχει θα ενισχύσει την επαφή των μαθητών με την τέχνη του σινεμά: «Η επαφή των μαθητών με τον κινηματογράφο είναι ένα θέμα που όλοι συζητάμε και μάλιστα στο πλαίσιο της χρήσης ταινιών ως εποπτικό μέσο στη διδασκαλία θα δημιουργηθούν 10 ταινίες που θα αφορούν τα διάφορα θέματα τις αισθητικής και της τεχνικής του κινηματογράφου. Τα παιδιά θα έχουν επαφή με τον κινηματογράφο από αθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και το ασκούν.» εξηγεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Τέλος, το Κέντρο οραματίζεται ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων το οποίο θα ξεκινά από το μηδέν. Από τη στιγμή δηλαδή που μία δημιουργική ομάδα προσπαθεί να φτιάξει μία πρόταση προκειμένου να την παρουσιάσει προς παραγωγή είτε στην εγχώρια είτε στη διεθνή αγορά και θα φτάνει μέχρι το τελευταίο στάδιο, όταν δηλαδή το έργο είναι έτοιμο και απομένουν η προώθηση και προβολή του στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις και η στήριξη της διανομής της ταινίας στον ελληνικό χώρο.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.