Ως ένα φαινόμενο «πολυπαραγοντικό» χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Marc, Θωμάς Γεράκης, την νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και εξήγησε πως «πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά του νικητή, δηλαδή του κυρίου Κασσελάκη.
Θα πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά των ηττημένων, γιατί σε μια μάχη υπάρχουν και ηττημένοι και πρέπει να δούμε τι ηττήθηκε και θα πρέπει να δούμε και τον δέκτη, δηλαδή το εκλογικό σώμα».
Μεταξύ άλλων ο κ. Γεράκης υπογράμμισε πως «ήταν μια συγκυρία όπου είχαμε ένα εκλογικό σώμα πλήρως απογοητευμένο και δεν πρέπει να το υποτιμούμε αυτό.
Τα συναισθήματα δηλαδή» τονίζοντας πως «μετά από δύο στρατηγικές ήττες με έναν φόβο υπαρξιακό και μετά δεν φτάνει αυτό, χάνουν και τον αρχηγό τους, όπου ήταν συνεκτικός ιστός και βρίσκονται σε μια κατάσταση απελπισίας» και προσέθεσε πως
«όταν λοιπόν ένα εκλογικό σώμα, ένα κοινό, ένα σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας, είναι πιο επιρρεπές στο ρίσκο και πήρε αυτό το ρίσκο. Ψάχνοντας δηλαδή έναν νέο Τσίπρα, κάποιον δηλαδή που μπορεί να τον φέρει σε μια κυβερνητική τροχιά, αποφασίζουμε και θυσιάζουμε ένα μέρος της αριστερής ψυχής μας, παίρνουμε το ρίσκο με τον κύριο Κασσελάκη, αφού έτσι κι αλλιώς με τους υπόλοιπους υποψήφιους δεν θεωρούμε ότι θα είχαμε την επιτυχία που θα θέλαμε, μήπως μας βγει».
Επιπλέον συμπλήρωσε πως «επειδή έγινε πολύ συζήτηση για την επικοινωνία και την ουσία, την πολιτική και πολλές φορές ήταν σαν να την έφερνε σε αντιδιαστολή, εγώ θέλω να πω το εξής γιατί έχουν και μια σχέση μεταξύ τους. Δεν υπάρχει πολιτική χωρίς επικοινωνία. Δηλαδή οτιδήποτε κάνεις, οτιδήποτε λες, οτιδήποτε, ό, τι έργο έχεις, αν δεν το επικοινωνήσεις, είναι σαν να μην υπάρχει.
Από την άλλη πλευρά όμως, δεν υπάρχει και επικοινωνία χωρίς πολιτική. Δηλαδή αν η επικοινωνία δεν έχει ουσία, δεν πάει μακριά. Ένα λοιπόν από τα ερωτήματα που έχουμε για τη συνέχεια είναι αν αυτό το επικοινωνιακό αριστούργημα του κυρίου Κασσελάκη έχει την απαραίτητη ουσία ώστε να τους οδηγήσει μακριά ή όχι. Περισσότερα τα ερωτήματα, λιγότερες οι βεβαιότητες. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».
Ενώ στην προσπάθεια να προσδιορίσουν χρονικά τους επόμενους σημαντικούς σταθμούς σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Έχουμε πρώτα το συνέδριο, όπου εκεί ξέρετε και στην αριστερά τα ξίφη βγαίνουν από τα θηκάρια στα συνέδρια. Όλα τα σοβαρά γεγονότα, ακόμα και οι διασπάσεις γίνονται στα συνέδρια.
Από εκεί και πέρα όμως, ταμείο, δηλαδή μια βασική αξιολόγηση, θα γίνει το βράδυ των ευρωεκλογών. Θα είναι τελείως διαφορετικό αν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελείως διαφορετική η συνέχεια αν έχουμε ένα αρνητικό.
Μάλιστα υπενθύμισε πως ο κύριος Κασσελάκης έδωσε μια υπόσχεση… «Μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη» με τον κ. Γεράκη να υπογραμμίζει πως για να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη, καταρχήν πρέπει να κερδίσει τον κ. Ανδρουλάκη, δηλαδή πρέπει να ηγεμονεύσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου για να μπορέσει να το κάνει αυτό. Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.
Έχει βγει από μια νίκη πρωτόγνωρη για τα ιστορικά και με μια τεράστια διαφορά. Οπότε βήμα – βήμα».
Ερωτηθείς για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα του κ. Κασσελάκη απάντησε χαρακτηριστικά «Αν κάποιος λέει ότι εγώ θα κερδίσω τον Μητσοτάκη, δεν του φτάνει το 17%. Πρέπει να αλιεύσει, να ανοίξει», ενώ σε ερώτηση για το πώς πρέπει να κινηθεί ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε πως «αυτά είναι ερωτήματα τα οποία δεν πρέπει να τα απαντήσω εγώ.
Ωστόσο, τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν και με ένα σαφή τρόπο από την πλευρά του, του όμορου χώρου του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι όντως μια μεγάλη μάχη που γίνεται και θα γίνει είναι για την ηγεμονεύσει της Κεντροαριστεράς και του κέντρου.
Και εδώ υπάρχουν δύο παίκτες. Από τη μια έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να συνεχίσει να ηγεμονεύει και μια μεγαλύτερη έκταση και από την άλλη έχουμε το ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη που θέλει να είναι αυτός ο κυρίαρχος του χώρου. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κ. Κασσελάκης, το οποίο δεν είναι εύκολο, είναι να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες γιατί έχει σηκωθεί πολύ ψηλά ο πήχης και αν σηκώνεται πολύ ψηλά, καμιά φορά, έχεις τον κίνδυνο να περάσεις από κάτω».
Με το εάν ασχολείται κόσμος με τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέφερε πως «Δεν σας κρύβω ότι είναι η πρώτη φορά που είμαστε τόσο κοντά σε αυτοδιοικητικές εκλογές και έχουμε τόσους πολλούς αναποφάσιστους. Αυτό εξηγείται, ήταν τόσο πυκνή η επικαιρότητα με πολύ σημαντικά θέματα και είναι σαν να μην μου έμεινε χρόνος, ακόμη δεν έχω κάτσει να συνομιλήσω με τον εαυτό μου.
Έχω την εντύπωση όμως ότι αυτές οι εκλογές δεν θα έχουν τόσο έντονο πολιτικό περιεχόμενο και υπονοούμενο, όπως άλλες. Γιατί είναι πολύ πρόσφατες οι βουλευτικές εκλογές. Υπό αυτή την έννοια, έχω την εντύπωση ότι δίνει την ελευθερία σε έναν κόσμο να ψηφίσει πιο αυτοδιοικητικά. Δηλαδή είπαμε τι θέλουμε πριν δυο τρεις μήνες, ποιον θέλουμε, ποιον εμπιστευόμαστε να κυβερνήσει τη χώρα. Τώρα πάμε να δούμε ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά στο δήμο.
Από εκεί και πέρα δηλαδή, είναι σαν να απαλύνουν λίγο τα πολιτικά χαρακτηριστικά και να γίνονται πιο έντονα τα αυτοδιοικητικά.