Το ελληνικό σχολείο SAHETI (South African Hellenic Educational and Technical Institute) του Γιοχάννεσμπουργκ μάς έκανε για μία ακόμη φορά υπερήφανους, αυτή τη φορά με το Εργαστήρι Παραδοσιακών Οργάνων που λειτουργεί στο πλαίσιό του. Μαθητές του σχολείου αγκαλιάζουν με μεράκι και πολλή αγάπη την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Τα παραδοσιακά όργανα μετατρέπονται με τον τρόπο αυτό σε ισχυρό ιστό που συνδέει τους μαθητές με την Ελλάδα και τον πλούσιο πολιτισμό της.
Όπως αναφέρει με ανάρτησή του ο Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Υπουργείου Εξωτερικών
«Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο Γιοχάννεσμπουργκ - και στο πλαίσιο της αδιάλειπτης προσπάθειάς μας για δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας με τη νέα γενιά Ομογενών από όλο τον κόσμο - είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το σπουδαίο έργο που επιτελείται στο σχολείο αυτό τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.
Συνεχάρην τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τη Διοίκηση του σχολείου για την επιδίωξη της αριστείας σε όλους τους τομείς εκπαιδευτικής δραστηριότητας, επαίνεσα τον ζήλο τους για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και δεσμεύτηκα να στηρίξω τις δράσεις του σχολείου που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό.»
Αξίζει να επισημανθεί ότι το σχολείο Saheti ιδρύθηκε το 1974 από την ελληνική παροικία με την αποφασιστική συμβολή του Γεώργιου Μπίζου, δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ήδη από τη δεκαετία εκείνη, όταν το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του, το σχολείο αυτό είχε ανοιχτές τις πόρτες του σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος, υπό την προϋπόθεση ότι επιθυμούν να μετέχουν της ελληνικής παιδείας του σχολείου, η οποία ήταν και συνεχίζει να είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές.
Το Saheti, που κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων σχολείων της χώρας, αποτελεί καμάρι για όλους τους Έλληνες.