ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το εμβόλιο mRNA, μετά τον covid-19, σώζει και από τη Γρίπη των Πτηνών

Άννη Καρολίδου19 Ιουνίου 2024

Τα εμβόλια mRNA, δεν αποδείχθηκαν μόνο σωτήρια στην πανδημία του covid-19,  αλλά  μπορούν και να απαλλάξουν την σύγχρονη πτηνοτροφία από την Γρίπη των Πτηνών, νόσο που στη μεγάλη επιδημία, το 2021-2022, προκάλεσε το θάνατο 50 εκατομμυρίων πουλερικών, μόνο στην Ευρώπη.

Υπάρχει προληπτική σωτηρία για τα πτηνά, αλλά η τεχνολογία mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες νόσους που πλήττουν τα ζώα και απειλούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου για την Πτηνοτροφία, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στη Θεσσαλονίκη. 

Το 2022, ήταν μία μαύρη χρονιά για την Ευρωπαϊκή Πτηνοτροφία, με τεράστιο κόστος για τους παραγωγούς πουλερικών, δηλαδή για τις επιχειρήσεις που εκτρέφουν όρνιθες, γαλοπούλες αλλά και χήνες και πάπιες, όπως συμβαίνει στις χώρες (π.χ. Γαλλία) που και αυτά τα πτηνά εκτρέφονται για εμπορικό σκοπό.

Μπορεί από τη γρίπη των πτηνών, να μη κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή, μπορεί η ελληνική πτηνοτροφία να μην έχει πληγεί επειδή οι παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας δεν είναι δομημένες σε περιοχές που είναι περάσματα άγριων, αποδημητικών πτηνών, αλλά η επιστήμη έχει πλέον ένα ισχυρό όπλο για να προστατεύσει, προληπτικά, τον τεράστιο σε αριθμούς και αξία, κλάδο της πτηνοτροφίας, είτε πρόκειται για την παραγωγή κρέατος, είτε για την παραγωγή αυγών. 

Επιτράπηκε ο προληπτικός εμβολιασμός στην ΕΕ

“Στην Ευρώπη- κυρίως Ιταλία, Γαλλία και Βόρεια Ευρώπη- πριν δύο χρόνια, εντοπίσθηκαν χιλιάδες κρούσματα σε γαλοπούλες, όρνιθες κρεοπαραγωγής και ωοπαραγωγής, χήνες και πάπιες, όπως και σε άγρια είδη πτηνών. Αυτή η μεγάλη έξαρση της Γρίπης των Πτηνών, ήταν ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε τον προληπτικό εμβολιασμό, γιατί σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος πρέπει να θανατωθεί όλο το σμήνος, να ληφθούν και να τηρηθούν αυστηρά μέτρα επιτήρησης για ένα μήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς, τον εφοδιασμό των αγορών και τα πολύ υψηλά κόστη αποζημιώσεων. Στη Γαλλία, οι αποζημιώσεις έφτασαν στο 1,5 δισ. ευρώ”.

Τα ανωτέρω τόνισε ο δρ. Kωνσταντίνος Κουτουλής, καθ. Παθολογίας Πτηνών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σύμβουλος της Ceva Animal Health.


Η Γρίπη των Πτηνών, οταν μεταδοθεί στον άνθρωπο, δεν είναι θανατηφόρος ενώ σμήνη, στα οποία εντοπίζονται κρούσματα, θανατώνονται.

Σημειώνεται ότι η  Γρίπη των Πτηνών, μεταδίδεται ταχύτατα ενώ τα πουλερικά που θα νοσήσουν, θα καταλήξουν. Αν εκδηλωθούν κρούσματα σε μία φάρμα, μέσα σε τρεις μέρες θα καταλήξει το 90% των πτηνών.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των νεοσών, για την πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου, υπάρχουν δύο εμβόλια, το εμβόλιο τύπου Vector και πλέον, το εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για τα πτηνά, που ανέπτυξε στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ceva.

Nα σημειωθεί ότι τα εμβόλια τύπου  Vector αναπτύχθηκαν προ 20ετίας και υπάρχουν χώρες στον κόσμο, κυρίως Ασιατικές, που τα χρησιμοποιούν από πολλά χρόνια. 

Το εμβόλιο mRNA για τα πτηνά, άρχισε να εφαρμόζεται από το Νοέμβριο του 2023 σε χήνες και πάπιες και, βρίσκεται σε εξέλιξη η αδειοδότηση για τους εμβολιασμούς σε όρνιθες και γαλοπούλες. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Ceva.

Σύμφωνα με τον δρ.Κουτουλή, το εμβόλιο τύπου mRNA, έχει το πλεονέκτημα ότι εύκολα και πολύ γρήγορα μπορεί να μεταβληθεί η σύνθεσή του, ανάλογα με το στέλεχος του ιού που εμφανίζεται στην κάθε επιδημία.

Βεβαίως η πρόληψη, έχει και κόστος, με το εμβόλιο mRNA για τη Γρίπη των Πτηνών, να έχει διπλάσιο ή και τριπλάσιο κόστος, από το κόστος του συνήθους υποχρεωτικού εμβολιασμού, που ανέρχεται σε 40 ευρώ για κάθε 1.000 νεοσούς.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.