Το κλίμα χαλαρότητας στα μέτρα κατά της πανδημίας που προκάλεσαν με τη στάση τους κυβερνητικοί παράγοντες διαχέοντας στην κοινωνία την πεποίθηση πως όλα τελείωσαν και σταδιακά βγαίνουμε πλέον από το τούνελ, παρά τις επισημάνσεις των ειδικών και την επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων, προκάλεσε το αλαλούμ στην αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να φουντώσουν οι αντιδράσεις πολιτών και επαγγελματιών οι οποίοι αισθάνθηκαν πως τους εμπαίζουν όταν στο παρά πέντε ανακοινώθηκε πως τελικά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν κλειστά κι ενώ είχαν αρχίσει προετοιμασίες κι είχαν γίνει παραγγελίες.
Ότι έχτιζε βήμα-βήμα η κυβέρνηση το γκρέμισε μέσα σε λίγες ώρες κι αυτό εξαιτίας της πρεμούρας πολλών παραγόντων να πιστεύουν πως ξεμπερδεύουμε με τον κορονοϊό και μπαίνουμε σε μια εποχή κανονικότητας έστω και βήμα-βήμα. Το πρώτο στοίχημα αυτό του λιανεμπορίου χάθηκε για την κυβέρνηση με όλους να ελπίζουμε πως οι αντιδράσεις δε θα γίνουν αιτία για ακόμα χειρότερη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων και περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, όταν όλοι παλεύουν για τον περιορισμό τους.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για την οικονομία αλλά και την αποσυμπίεση της κοινωνίας είναι για την κυβέρνηση στο πεδίο της εστίασης. Το διακύβευμα δεν είναι μικρό. Μόνο στη Θεσσαλονίκη αφορά περίπου 6.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και έχουν τεράστιο κύκλο εργασιών που αφορά ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις (προμήθειες, συντηρήσεις, καθαρισμούς) και επηρρεάζουν ακόμα και την… κτηματαγορά!
Κυβερνητικά στελέχη πριν καν ακούσουν τους ειδικούς οι οποίοι συνιστούν υπομονή και τονίζουν με κάθε ευκαιρία πως δε μπορούν να έχουν εκτιμήσεις και στοιχεία σε μεγάλο βάθος χρόνου, έσπευσαν να κάνουν λόγο για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ακόμα και μέσα στον Απρίλιο και για κανονική λειτουργία μέσα στο Μάιο μετά το Πάσχα.
Αυτό το κλίμα που άρχισε να διαχέεται στην κοινωνία είναι λογικό να φέρει ακόμα μεγαλύτερη χαλαρότητα και το στοίχημα της εστίασης να χαθεί πριν την ώρα του…
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστική. Περιστατικά με υπερσυγκέντρωση νέων, έξω από μπαρ για ένα ποτό take away στο χέρι και σε πλαστικό ποτηράκι, ήταν συχνά, αλλά την τελευταία εβδομάδα είναι πια καθημερινό φαινόμενο και μάλιστα καταγράφεται έξω από συγκεκριμένα στέκια.
Στην παλιά παραλία προς το Λευκό Πύργο, στην κεντρική οδό Μητροπόλεως στο ύψος περίπου της Μητρόπολης, σε περιοχές όπως η οδος Συγγρού, αλλά και σε περιφερειακά στέκια στις δυτικές συνοικίες και στον Εύοσμο αλλά και ανατολικά, τις τελευταίες μέρες σχεδόν κάθε απόγευμα μαζεύονται σε συγκεκριμένα μπαράκια, χιλιάδες νέοι στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς μάσκες και χωρίς κανένα άλλο προστατευτικό μέσο και απολαμβάνουν το ποτό τους, στο πλαστικό. Όλα αυτά γίνονται χωρίς κανένα έλεγχο, από υπηρεσίες του δήμου και την αστυνομία, για το αν καταστρατηγείται στην ουσία το take away ή για το σε ποιους πουλάνε αλκοόλ τα μπαράκια, ανήλικους ή ενήλικους. Δικηγόροι με τους οποίους επικοινώνησε η makthes.gr τόνισαν πως το πλαίσιο λειτουργίας μοιάζει έωλο και πως το μόνο που απαγορεύεται ουσιαστικά είναι να κάθονται έξω από τα μπαράκια οι θαμώνες τους και να τους σερβίρονται συνοδευτικά των ποτών…
Όταν μετά από κάποια ώρα οι αστυνομικοί φτάνουν στο χώρο βρίσκονται συνήθως μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος δεκάδων ανθρώπων οι οποίοι περιδιαβαίνουν με ένα ποτό στο χέρι. Ακόμα και τότε οι έλεγχοι και τα πρόστιμα είναι περιορισμένα και συνήθως οι αστυνομικοί το μόνο που (μπορούν) να κάνουν είναι να διαλύσουν το πλήθος, το οποίο βέβαια ύστερα από λίγη ώρα, μετά την αποχώρηση του περιπολικού, μαζεύεται και πάλι έξω από το μαγαζί. Οσοι δεν επιστρέφουν στα ίδια στέκια συνεχίζουν τη διασκέδασή τους είτε στο πεζοδρόμιο ή σε κάποια πλατεία ή πάρκο άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο πιωμένοι, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους ελέγχους των αστυνομικών. «Δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στην πραγματικότητα. Απλως τους καλούμε να διαλυθούν, όταν πια η κατάσταση έχει φτάσει απροχώρητο. Επιβάλουμε κάποια πρόστιμα, διαλύονται και μετά το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάπου αλλού», είπαν στο makthes.gr αστυνομικοί.
Στην πραγματικότητα δηλαδή η εστίαση για κάποιους καταστηματάρχες που βρήκαν την ευκαιρία να λειτουργούν στο κενό του νόμου, έχει ανοίξει. Σε λίγο καιρό κανένας δε θα περιμένει τα τέλη Απριλίου ή το Μάιο για να λειτουργήσει έστω και μ΄ αυτό τον τρόπο… Και τι θα γίνει τότε, αν η κυβέρνηση ανακοινώσει πως τα μαγαζιά θα ανοίξουν πολύ αργότερα, από τις αρχικές κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις, εξαιτίας της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων; Μας θυμίζει κάτι όλο αυτό;