Το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη έγινε γνωστό νωρίς το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Ο ασθενής, σύζυγος της φίλης της 38χρονης επιχειρηματία μόδας που ήταν το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα διεγνώσθη θετικός λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Τότε χτύπησε το τηλέφωνο της Άννας Παπά- Κονιδάρη, καθηγήτριας Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και προϊσταμένης του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, ενός από τα τρία εξουσιοδοτημένα εργαστήρια που εξετάζονται δείγματα για τον κορονοϊό. Η «ΜτΚ» βρέθηκε στο εργαστήριο, εκεί όπου τις τελευταίες ημέρες οι μικροβιολόγοι του εργαστηρίου εξετάζουν καθημερινά περίπου 30 ύποπτα δείγματα ασθενών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι θετικοί ή όχι.
Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, βρίσκεται στον τρίτο όροφο του τετάρτου κτιρίου της Σχολής. Στην πόρτα διαβάζει ο επισκέπτης την πινακίδα: «Εθνικό Κέντρο Γρίπης Β. Ελλάδας». Εντός του χώρου καθηγητές και καθηγήτριες με τους συνεργάτες τους εξετάζουν τα δείγματα που φτάνουν καθημερινά στο εργαστήριο. Η πρόσβαση στον χώρο του εργαστηρίου όπου εξετάζονται τα δείγματα για τον κορονοϊό επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν επιφορτιστεί με τις αναλύσεις τους. Απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε άλλο. Περιορισμένη είναι και η πρόσβαση στους υπόλοιπους χώρους του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας για ευνόητους λόγους. Η κλειδαριά στην εξώπορτα, όπως αναφέρει σχετικό σημείωμα που είναι κολλημένο στο τζάμι της πόρτας, έχει αλλάξει και πλέον οι επισκέπτες θα μπορούν να μπουν αφού χτυπήσουν το κουδούνι. Ακριβώς έξω από την είσοδο του εργαστηρίου υπάρχει ένας ειδικός χώρος όπου γίνεται η παραλαβή των δειγμάτων που μεταφέρονται από το νοσοκομείο αναφοράς, το ΑΧΕΠΑ, στην Ιατρική Σχολή.
3,5 ώρες η κάθε εξέταση
Όπως λέει η κ. Παπά-Κονιδάρη, η κάθε εξέταση δείγματος διαρκεί περίπου 3,5 ώρες ενώ οι στολές, οι μάσκες και τα υλικά που φορούν οι μελετητές είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την απλή γρίπη. Οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο πηγαίνουν νωρίς το πρωί και αποχωρούν αργά μετά τα μεσάνυχτα, ενώ οι ειδικοί φροντίζουν να υπάρχει πάντα στο χώρο κάποιος υπεύθυνος που να μπορεί να μελετήσει δείγματα ανά πάσα ώρα και στιγμή. «Δεν αφήνουμε δείγματα για την επόμενη ημέρα. Τα εξετάζουμε εκείνη τη στιγμή» τονίζει.
«Κάθε χρόνο με τη γρίπη έχουμε αρκετή δουλειά. Τώρα προστέθηκε και ο κορονοϊός. Είναι κάτι καινούριο και έπρεπε σε σύντομο διάστημα να εφαρμοστούν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Έπρεπε να γίνουν όλα πολύ γρήγορα και συγχρόνως να βγάζουμε αποτελέσματα στον χρόνο που πρέπει, ώστε να έχει αποτέλεσμα ο λοιμωξιολόγος και να χειριστεί ανάλογα το περιστατικό» αναφέρει στη «ΜτΚ» η προϊσταμένη του Εργαστηρίου μιλώντας για τον φόρτο εργασίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα.
«Σ’ εμάς έρχονται τα δείγματα αφού περάσουν ένα αρχικό φιλτράρισμα από τον γιατρό του ασθενούς και τον ΕΟΔΥ. Είναι δείγματα που προέρχονται από το αναπνευστικό σύστημα. Από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε 3,5 ώρες για να βγει το τελικό αποτέλεσμα» συμπληρώνει.
Τα δείγματα καταφθάνουν στο Εργαστήριο, κατόπιν συνεννόησης με το νοσοκομείο αναφοράς -το ΑΧΕΠΑ- σε συγκεκριμένες ώρες. «Δείγματα έρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Μελετάμε 20 με 30 δείγματα καθημερινά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αρνητικά. Στα 230 δείγματα τα τέσσερα ήταν θετικά. Πρέπει να πούμε βέβαια πως από τους ίδιους ασθενείς γίνονται συνεχώς δειγματοληψίες» σχολιάζει η κ. Παπά-Κονιδάρη.
Στο εργαστήριο εργάζονται εκτός από την ίδια δυο αναπληρώτριες καθηγήτριες και άλλα τρία με τέσσερα άτομα σε κάθε βάρδια. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι επιστήμονες εξετάζουν το ιικό φορτίο του δείγματος. «Ευελπιστούμε ότι σε σύντομο διάστημα θα χρησιμοποιήσουμε κι άλλες μεθόδους» αναφέρει η προϊσταμένη του εργαστηρίου. Ο εξοπλισμός για την πραγματοποίηση των εξετάσεων υπήρχε στον χώρο, ωστόσο το εργαστήριο προχώρησε στην αγορά αντιδραστηρίων (ειδικά υλικά που χρειάζονται για την εξέταση) βάσει των ειδικών διαγνωστικών πρωτοκόλλων που ανακοίνωσε στο διαδίκτυο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Λίγες ώρες πριν συναντήσουμε την κ. Παπά-Κονιδάρη «έσκασε» η είδηση του τέταρτου κρούσματος κορονοϊού στην πόλη. «Ήταν μετά τα μεσάνυχτα. Ενημερώθηκαν όλοι και στη συνέχεια βγήκε σχετική ανακοίνωση» υποστηρίζει. Την ρωτάμε ωστόσο για την αντίδρασή της, όταν έμαθε πως το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. «Έχοντας μια ολόκληρη επιδημία τέτοιας εμβέλειας στην Κίνα ήταν αναπόφευκτο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Προσωπικά είπα ‘you are not welcome’» σχολιάζει η κ. Παπά-Κονιδάρη. Επισημαίνει πως ο κορονοϊός έχει μια θνητότητα της τάξης του 2% και καθησυχάζει τους πολίτες πως ο κορονοϊός δεν είναι Έμπολα με θνητότητα 60%. «Έχει ήπια συμπτώματα. Ένα περίπου 5% όσων θα νοσήσουν θα παρουσιάσουν λίγο σοβαρή συμπτωματολογία και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν, έτσι τουλάχιστον λένε τα προγνωστικά. Πρέπει να προσπαθήσουμε και να κάνουμε υπομονή να βγει κάποιο εμβόλιο» τονίζει η κ. Παπά-Κονιδάρη.
Για να μη γίνουμε… Ιταλία
Η προϊσταμένη του μοναδικού εργαστηρίου στην Βόρεια Ελλάδα που εξετάζει δείγματα για κορονοϊό εφιστά την προσοχή μας. «Για να μην χαθεί ο έλεγχος θα πρέπει όσοι εκτιμούν πως έχουν συμπτώματα να το αναφέρουν στον γιατρό τους» λέει. «Στην Ιταλία όπως έδειξαν μελέτες υπήρχε ο κορονοϊός δυο με τρεις βδομάδες πριν το καταλάβουν τα πρώτα περιστατικά. Είχε δηλαδή αρκετό καιρό που πολλαπλασιαζόταν ο ιός στα διάφορα άτομα και εκεί χάθηκε το παιχνίδι» λέει για την Ιταλία και τονίζει πως πρόκειται για έναν νέο ιό και κανείς δεν γνωρίζει την ημερομηνία λήξης του, κάτι που οφείλεται και στο γεγονός πως το γενετικό υλικό του ιού είναι RNA, που σημαίνει πως μεταλλάσσεται συνεχώς.
Η κ. Παπά-Κονιδάρη συνιστά ψυχραιμία και όχι πανικό, ενώ καλεί τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. «Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι προσέχουμε τα παιδιά για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους» λέει.
Σημειώνεται πως το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ είναι ένα από τα τρία εξουσιοδοτημένα εργαστήρια της χώρας όπου εξετάζονται δείγματα για τον κορονοϊό. Τα άλλα δυο είναι στην Αθήνα. Ο λόγος για το Ινστιτούτο Παστέρ και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τήρηση κανόνων υγιεινής
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες θα πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Επίσης, θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον απόσταση ενός μέτρου ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Να αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, την μύτη και το στόμα τους. Εάν κάποιος έχει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσει τον θεράποντα γιατρό του, όπως επίσης να τον ενημερώσει εάν πρόσφατα επισκέφτηκε κάποια περιοχή της Κίνας ή ήρθε σε επαφή με κάποιον που επισκέφτηκε την Κίνα.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 8.03.2020