ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΣΡ «κόβει» τη μετάδοση μηνυμάτων εθελοντικής αιμοδοσίας

Φανή Σοβιτσλή06 Σεπτεμβρίου 2018

Την έντονη διαμαρτυρία του δήμου Νεάπολης Συκεών προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να μπλοκάρει τη μετάδοση μηνυμάτων εθελοντικής αιμοδοσίας, πρωτοβουλία την οποία εκδηλώνει τρεις φορές το χρόνο, γεγονός που δίνει μεγάλη ανάσα ανακούφισης, ειδικά το καλοκαίρι, στις αιμοδοσίες της πόλης και τον καθιστά τον πρώτο δήμο στη χώρα που διατηρεί ίσως την μεγαλύτερη Δημοτική Τράπεζα Αίματος στη χώρα.

Με απόφαση του, το αρμόδιο κλιμακίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), δεν ενέκρινε τη μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων της εθελοντικής αιμοδοσίας του δήμου Νεάπολης - Συκεών, μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, παρά μόνο από δύο τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (ΕΡΤ3 και Μακεδονία TV) και από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειάς.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η προσέλευση αιμοδοτών, στην αιμοδοσία του Αυγούστου, που είναι από τις μεγαλύτερες στη διάρκεια του έτους, παρότι αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετοί πολίτες, τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, να συμμετείχαν στην αιμοδοσία που έγινε στο πλαίσιο της μεγάλης καμπάνιας για τους πυρόπληκτους  στην Αττική τον περασμένο Ιούλιο.

Αρμόδιοι του δήμου Νεάπολης Συκεών εκφράζουν φόβους ότι μειωμένη αναμένεται να είναι η προσέλευση των πολιτών και στην επόμενη μεγάλη εκδήλωση εθελοντικής αιμοδοσίας, τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς εκτιμάται ότι η τηλεθέαση των παραπάνω σταθμών και ραδιοφώνων είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα η μετάδοση των μηνυμάτων να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, Σίμο Δανιηλίδη, ο δήμος του διατηρεί ίσως την πρώτη Δημοτική Τράπεζα Αίματος στη χώρα, χάρη στις σταθερές και δυναμικές εκστρατείες, οι οποίες επεκτείνονται στη δωρεά οργάνων σώματος, βλαστοκυττάρων, αιμοπεταλίων και μυελού των οστών, γεγονός κινητοποιεί ετησίως χιλιάδες πολίτες κατά τις τρεις τακτικές αιμοδοσίες και μιας έκτακτης που διοργανώνεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.


Σ. Δανιηλίδης: «Απαράδεκτη η απόφαση του ΕΣΡ»

Σε επιστολή του προς τη διοίκηση του ΕΣΡ, στις 8 Ιουνίου 2018, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σ. Δανιηλίδης κάνει λόγο για απαράδεκτη απόφαση που ελήφθη, όπως αναφέρει, άκρως βεβιασμένα και εν προχείρω, μη λαμβάνοντας προφανώς υπόψη την θλιβερή πραγματικότητα που ισχύει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της βόρειας Ελλάδας, και δη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκφράζει μάλιστα την απορία με τι κριτήρια μπορεί να ελήφθη αυτή η απόφαση.

Ο δήμαρχος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο δήμος του, αποτελεί ίσως τον μοναδικό που στην πορεία του χρόνου έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο και αξιοζήλευτη δράση στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας.  Εξηγεί μάλιστα ότι ένας κρίσιμος ρυθμιστικός παράγοντας που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας, ήταν η υποστήριξη, έως και πρόσφατα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο ενέκρινε τη μετάδοση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας χωρίς περιορισμούς, αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. «Οι λόγοι που το επέτασσαν αυτό -και ορθώς- είναι προφανείς και πρόδηλοι, αναγνωρίζοντας η διοίκηση του ΕΣΡ τη διαφορά της απήχησης ενός μεγάλου πανελλήνιου μέσου ενημέρωσης και επικοινωνίας (ιδιωτικού ή κρατικού) από τα αντίστοιχα τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα, τα οποία εμφανίζουν πολύ περιορισμένη θεαματικότητα ή ακροαματικότητα» σημειώνει ο δήμαρχος.

Δυστυχώς, όμως, όπως αναφέρει στην επιστολή του, η κατάσταση αντιστρέφεται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται όχι μόνο εύλογα ερωτηματικά για την αρνητική αλλαγή της πολιτικής του ΕΣΡ απέναντι στο δήμο Νεάπολης Συκεών, αλλά κυρίως συναισθήματα απογοήτευσης και αγανάκτησης.

Απευθυνόμενος στη διοίκηση του ΕΣΡ ο δήμαρχος κ. Δανιηλίδης ζητά να επανεξετάσει το αρχικό αίτημά του δήμου του για μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών κοινωνικών μηνυμάτων για την εκστρατεία Εθελοντικής Αιμοδοσίας, Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης που προγραμματίζεται τον ερχόμενο Νοέμβριο. «Απευθύνουμε ύστατη και δραματική έκκληση στην ανθρώπινη και κοινωνική ευαισθησία σας, και περιμένουμε την άμεση και θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας» υπογραμμίζει στην επιστολή.


Τι απάντησε το ΕΣΡ

Με επιστολή που έστειλε στις 19 Ιουνίου 2018 προς το δήμο Νεάπολης και την οποία υπογράφει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης, τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως  «το ΕΣΡ δεν είναι όργανο επιφορτισμένο με «άσκηση πολιτικής απέναντι» στους δήμους, όπως φαίνεται να πιστεύετε, ωστόσο θέλουμε να σας συγχαρούμε για τα επιτεύγματα σας στην δημιουργία Τραπεζών αίματος, οργάνων και βλαστοκυττάρων και να εξηγήσουμε τους λόγους που επέβαλαν αλλαγή της στάσης του ΕΣΡ, απέναντι στα κοινωνικά μηνύματα της κατηγορίας στην οποία ανήκει το περί ου ο λόγος».

Πρωτοβουλίες αιμοδοσίας, όπως αναφέρει το ΕΣΡ, εκδηλώνονται πολύ συχνά και πολλές από πολλούς δήμους ανά την χώρα. «Παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με αυτές δεν αποτελούν κατά νομική ακριβολογία «κοινωνικά μηνύματα» (αφού κοινωνικό μήνυμα κατά τον νόμο είναι η ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη ύπαρξης τραπεζών αίματος και η ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και όχι επιμέρους πρωτοβουλίες) το ΕΣΡ έχει χαρακτηρίσει πρωτοβουλίες σαν κι αυτή του Δήμου σας κοινωνικά μηνύματα. Σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψη του Συμβουλίου, δεδομένου ότι τα κοινωνικά μηνύματα αυτού του είδους έχουν ως στόχο την προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών της περιοχής και όχι την πανελλήνια προβολή των πρωτοβουλιών ενός Δήμου ή περιφέρειας, θα πρέπει να προβάλλονται από τους εκάστοτε περιφερειακούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί το αίτημά σας για μετάδοση της εκστρατείας εθελοντικής αιμοδοσίας του Δήμου σας από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ή τους ραδιοφωνικούς σταθμούς άλλων περιφερειών» επισημαίνει στην απαντητική επιστολή του το ΕΣΡ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.