Με Φεστιβάλ και πάλι όπως το ξέραμε και το μάθαμε στις αίθουσες αλλά και online επιστρέφει η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συνολικά 197 ταινίες, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, ένα μεγάλο αφιέρωμα στο μοντάζ και οι πλούσιες δράσεις της αγοράς συνθέτουν τον προγραμματισμό του 62ου ΦΚΘ.
Από την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου και μέχρι την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, οι γνωστές κινηματογραφικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας στην πλ. Αριστοτέλους, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης, Φρίντα Λιάππα και Τόνια Μαρκετάκη στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και Μακεδονικόν, στο κέντρο της πόλης παίρνουν και πάλι ζωή από το σινεφίλ κοινό της Θεσσαλονίκης ενώ 144 ταινίες θα προβληθούν ψηφιακά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr, και θα δοθούν 28 βραβεία.
Η αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει με την ταινία «Το γεγονός» (L’ Évenement) της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας και κλείνει με την πρεμιέρα της ταινίας «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Ζακ Οντιάρ.
«Το σινεμά βοήθησε τους μήνες της πανδημίας και τώρα θα μας ενώσει στις αίθουσες», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό, στο πλαίσιο παράλληλης συνέντευξης Τύπου με την Αθήνα. Σύμφωνα με την κ. Ζαλαντό, σε περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση αναγκάσει το φεστιβάλ να ξανακλείσει τις κινηματογραφικές του αίθουσες, η ψηφιακή διοργάνωση θα αποτελέσει το plan B που θα δώσει τη λύση.
Παράλληλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης από την Αθήνα έκανε λόγο για «το πιο ζωντανό παγκόσμιο σινεμά», εκφράζοντας την πρόθεση του θεσμού να δώσει βήμα πρωτίστως στους Έλληνες δημιουργούς και την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα.
Διεθνές πρόγραμμα
«Κόψε κάτι»: Η «μαγεία» του μοντάζ στο επίκεντρο του σχετικού αφιερώματος
Αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του» θα πραγματοποιήσει το 62Ο ΦΚΘ εξερευνώντας τα μυστικά ενός από τα πιο κομβικά στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν masterclasses με ομιλητές από τον χώρο του μοντάζ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ από το εξωτερικό είναι ο Ραούλ Μόρα, μοντέρ της σειράς «La casa de papel», το δίδυμο των Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπιλέσκοφ Γιάνσεν, μοντέρ στο «Άσπρο πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ (Όσκαρ Διεθνούς ταινίας εφέτος), ο Ρολάντ Βάις, που έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκόρσεζε, ο Ανγκ Λι και ο Μάικλ Μουρ και η Κλερ Άθερτον, μόνιμη συνοδοιπόρος της αξέχαστης Σαντάλ Άκερμαν.
Από τον Ελλάδα θα παραβρεθούν ο μοντέρ του Γιώργου Λάνθιμου και υποψήφιος για Όσκαρ για τη δουλειά του στην ταινία «Η ευνοούμενη», Γιώργος Μαυροψαρίδης, καθώς και οι Πάνος Βουτσαράς, Γιάννης Χαλκιαδάκης και Λάμπης Χαραλαμπίδης, οι οποίοι έχουν συλλέξει βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα βραβευτεί με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο η πρωτοπόρος μοντέζ Δέσπω Μαρουλάκου.
Ελληνικές ταινίες
Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 50 ελληνικές ταινίες, 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους. Οι 20 από αυτές θα προβληθούν σε πρώτη προβολή, ενώ εννέα ελληνικές ταινίες, περισσότερες από κάθε άλλη φορά, συμμετέχουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.
Αφιερώματα - Αγορά – Podcasts
Το 62ο ΦΚΘ παρουσιάζει το έργο της πρωτοπόρου σκηνοθέτιδος από τη Βουλγαρία Μπίνκα Ζελιάσκοβα και πραγματοποιεί spotlight στη Λουκία Αλαβάνου, προβάλλοντας έξι ταινίες της μικρού μήκους.
Η Αγορά με φετινό ambassador τον παρουσιαστή, ηθοποιό και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο, θα περιλαμβάνει δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φέρνοντας για ακόμα μία φορά σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα.
Αναφορικά με το νεοσύστατο τμήμα podcast του θεσμού, φέτος θα διαγωνιστούν δεκαέξι ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts ενώ θα προβληθούν και 10 podcasts εκτός συναγωνισμού.