ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα προμηθεύει την Ουκρανία με αμερικανικό φυσικό αέριο LNG

MakThes Team13 Ιουνίου 2024

Συμφωνία με γεωπολιτική σημειολογία ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη, ανάμεσα στην αμερικανική Venture Global και στην ουκρανική DTEK που προβλέπει τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (σ.σ. LNG) στην Ουκρανία, μέσω και της Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, το αμερικανικό φυσικό αέριο θα υγροποιείται στις εγκαταστάσεις της Venture Global στις ακτές των ΗΠΑ, θα μεταφέρεται με πλοία στην Ευρώπη, όπου θα αεριοποιείται σε τερματικά, όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια θα ακολουθεί το δίκτυο αγωγών μέχρι την Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω του πολέμου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν πρόκειται για μη δεσμευτική συμφωνία 20ετούς διάρκειας που δεν διευκρινίζει συγκεκριμένες ποσότητες ετησίως. Πάντως, η Financial Times έγραψε ότι οι προμήθειες θα ξεκινήσουν ήδη από φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι σχεδόν έτοιμο πλέον να λειτουργήσει εμπορικά, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του Ιουλίου. Πρόκειται για έργο στο οποίο συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η βουλγαρική Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ.

Αντίστοιχα, ο κάθετος διάδρομος που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι μια αλυσίδα από υποδομές, όπως ο αγωγός IGB, που ξεκινούν στη Βόρεια Ελλάδα και καταλήγουν στη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Αυτά συμβαίνουν καθώς Ευρώπη και ΗΠΑ προωθούν ρυθμίσεις με στόχο να πλήξουν το ρωσικό LNG και δίνοντας πρόσβαση στο υγροποιημένο αμερικανικό αέριο. Σχετικό πακέτο κυρώσεων παρουσιάζει εντός των ημερών ο Λευκός Οίκος, ενώ η ΕΕ εξετάζει τις επιλογές της δεδομένου του ότι δεν θέλει να δει τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται ξανά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.