ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το γαλάζιο παζλ της Θεσσαλονίκης

Νίκος Οικονόμου05 Νοεμβρίου 2018

«Η απόφαση καθυστερεί, αλλά θα υπάρξει πολύ συγκεκριμένη πρόταση». Αυτό το διπλό μότο χρησιμοποιούν οι Νεοδημοκράτες της Θεσσαλονίκης για απαντήσουν στο μόνιμο αίνιγμα του τελευταίου διαστήματος για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός του κόμματος στον κεντρικό δήμο, δίνοντας έτσι το στίγμα της επόμενης ημέρας στο επίμαχο θέμα που τείνει να μετατραπεί σε  σήριαλ για την τοπική ΝΔ.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τις αλλεπάλληλες ανατροπές που καταγράφηκαν μετά το καλοκαίρι, όλα τα χρονοδιαγράμματα για την ανακοίνωση του εκλεκτού της ΝΔ έχουν ανατραπεί. Πρώτα ήταν η ΔΕΘ, που αποτέλεσε  την αρχική ημερομηνία για να οριστικοποιηθεί η απόφαση. Όμως η πρόταση για τον Πάρι Μπίλλια δεν «περπάτησε» και έτσι η ανακοίνωση πήγε πίσω. Μετά ήρθε το ορόσημο του Αγίου Δημητρίου, με τα σενάρια να υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα εμφανιζόταν στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης έχοντας δίπλα του τον γαλάζιο υποψήφιο  για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Όμως και εδώ το σχέδιο δεν βγήκε, γιατί ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης που προτάθηκε έκανε πίσω. Έτσι, τώρα όλοι είναι προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ένας καφές καθόλου πικρός

Κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε μερικά στελέχη της ΝΔ και άκουσε απόψεις και σκέψεις για τα δημοτικά πράγματα, χωρίς να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του. Ο καφές με τον Απόστολο Τζιτζικώστα επισημοποίησε την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει τον σημερινό περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όμως ο εκλεκτός για τον δήμο παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί από τους συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη εισηγούνται να υπάρξει οπωσδήποτε πρόταση από τη μεριά της ΝΔ για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι αυτό επιβάλλει η λογική ενός μεγάλου κόμματος, όπως η ΝΔ. Ένας δεύτερος  το ότι μερίδα της τοπικής ΝΔ θεωρεί ότι η μέχρι στιγμής ασαφής στάση του κόμματος αποτέλεσε ένα ελαφρύ κλείσιμο του ματιού στον Γιάννη Μπουτάρη. Στο δια ταύτα, αυτό θα σήμαινε μια «αντιμπουταρική πρόταση», που θα μπορούσε κατά κάποιους  να είναι ο Κώστας Γκιουλέκας, που διαθέτει και κίνητρο να δώσει ξανά μια μάχη. Ποιο είναι αυτό; Η ρεβάνς του 2010, όταν ο σημερινός βουλευτής έχασε για μερικές εκατοντάδες ψήφους τη μάχη για τον δήμο.

Η δεύτερη πολιτική επιλογή θα μπορούσε να είναι η Έλενα Ράπτη. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι μια γυναίκα με προφίλ που δεν είναι και τόσο κομματικό μπορεί να αποτελέσει μια καλή υποψηφιότητα για τη ΝΔ. Αρκεί να πειστεί και η ίδια η βουλευτίνα, που κατά περιόδους έχει εκφραστεί αρνητικά στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Οι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη πάντως τονίζουν με νόημα ότι η πεντάδα που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν συμπεριλαμβάνεται στις σκέψεις του προέδρου κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή ο Εφραίμ Κυριζίδης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Χάρης Αηδονόπουλος, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Γιώργος Ορφανός. Όσο για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, να τονίσουμε ότι ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αλλά και ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του υπενθυμίζει ότι δεν ζήτησε πολιτική στήριξη από τη ΝΔ.

Προβλήματα επί τέσσερα

Βέβαια τα προβλήματα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη δεν περιορίζονται μόνο στην επιλογή της για τον κεντρικό δήμο, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Στο Ωραιόκαστρο ήδη κινούνται προεκλογικά τέσσερις υποψήφιοι (Αστέριος Γαβότσης, Παντελής Τσακίρης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Παντελής Σκαρλάτος), στον Λαγκάδα το ίδιο (Γιάννης Ταχματζίδης, Γιάννης Αναστασιάδης, Νίκη Ανδρεάδου και Θόδωρος Τζαμπάζης), ενώ στον δήμο Κορδελιού-Εύοσμου έφτασαν τους έξι (ο εν ενεργεία δήμαρχος Πέτρος Σούλας και οι Γιάννης Καμαρινός, Στάθης Λαφαζανίδης, Μίλτος Τασσούλης, Γιάννης Γιαννακόπουλος και Σωτήρης Μαγόπουλος).  Στη Θέρμη αναζητείται αξιόπιστος υποψήφιος, ενώ από δύο ενδιαφερόμενοι ακούγονται στους δήμους Παύλου Μελά (ο εν ενεργεία δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Γιώργος Λίλτσης), Θερμαϊκού (Γιώργος Τσαμασλής και Νίκος Παράσχου), ενώ για τους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας υπάρχουν πληροφορίες ότι καταγράφονται κινήσεις για σχηματισμό ψηφοδελτίων κόντρα στους εν ενεργεία γαλάζιους δημάρχους Μίμη Φωτόπουλο και Γιάννη Τσουκνιδά.

«Βελούδινη» αντιμετώπιση

Πολλές συζητήσεις πάντως γίνονται στο γαλάζιο στρατόπεδο για το πώς θα αντιμετωπισθούν οι πολλές ανεξάρτητες υποψηφιότητες, με τέτοιο «βελούδινο» τρόπο έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν έντονες κομματικές αντιπαραθέσεις που θα μπλοκάρουν τη μάχη του δεύτερου γύρου, ενώ ενδεχομένως (αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν  ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές) να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη μάχη της ΝΔ για να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Τι περιμένουν από τους νέους υποψήφιους στους περιφερειακούς δήμους

Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν στο γαλάζιο στρατόπεδο για τους νέους υποψηφίους που κατεβαίνουν για πρώτη φορά στους δήμους Νεάπολης-Συκεών (Ηλίας Ζάχαρης) και Καλαμαριάς (Γιάννης Δαρδαμανέλης) στη βάση της δημιουργίας μιας ισχυρής υποψηφιότητας και για το απώτερο μέλλον. Τέλος, απόλυτα κυρίαρχοι και χωρίς αντιπάλους από το χώρο της κεντροδεξιάς εμφανίζονται τρεις εν ενεργεία γαλάζιοι δήμαρχοι. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου -που είναι πιθανό να ενσωματώσει τον Γιώργο Καζαντζίδη που το 2014 είχε κατέβει ανεξάρτητος, ο Διαμαντής Λιάμης στη Βόλβη που παίζει χωρίς αντίπαλο, και ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, όπου η απόσυρση του Νίκου Νυφούδη μπορεί να διευρύνει και άλλο τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά του συνδυασμού του σημερινού δημάρχου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.