Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με την παρουσίαση της επανέκδοσης, με την προσθήκη και της τουρκικής γλώσσας, του βιβλίου του διαπρεπούς πολεοδόμου και αρχιτέκτονα, Κωνσταντίνου Δοξιάδη: «Αι θυσίαι των Ελλήνων κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Κατά τη εισαγωγική του ομιλία στην εκδήλωση, ο γενικός πρόξενος, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, εξέφρασε τη χαρά του επειδή αυτή η λαμπρή ημέρα για τον ελληνισμό τιμάται και στην Κωνσταντινούπολη, στο εμβληματικό Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Ο πρέσβης κ. Κούτρας σημείωσε ότι η 28η Οκτωβρίου 1940, δεν υπολείπεται σε τίποτα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821, που είναι η ημέρα σύμβολο της εθνικής ανεξαρτησίας, επειδή συμβολίζει ακριβώς τον πόθο υπεράσπισης αυτής της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας που με τόσες θυσίες κατακτήθηκαν.
Ο κ. Κούτρας επισήμανε ακόμη ότι «η εορτή της 28ης Οκτωβρίου, ως ημέρα ιστορικής μνήμης, υπενθυμίζει σε όλους τους Έλληνες ότι, διά της ομοψυχίας, η πατρίδα μας κατάφερε αυτό που φαινόταν, στα μάτια των πολλών, ακατόρθωτο. Δεν έσκυψε το κεφάλι. Δεν υποτάχθηκε. Μια λέξη, μία φωνή, ένα ΟΧΙ, ήταν αρκετό για να εκφράσει αυτό που όλοι οι Έλληνες διακαώς επιθυμούσαν: Καμία παραχώρηση, ούτε σπιθαμή της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, 84 χρόνια μετά, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της αδιαπραγμάτευτης επιθυμίας».
Όμως η Ελλάδα, όπως και ο κόσμος, συνέχισε ο πρέσβης Κων. Κούτρας, «έκαναν τεράστια βήματα προόδου σε όλους τους τομείς, στηριζόμενοι και στους καρπούς της λήθης του διχασμού, που είχε επιφέρει, παγκοσμίως, η πολεμική σύρραξη. Καρποί που οδήγησαν στην εξέλιξη, στη συμφιλίωση, στην καταλλαγή, στο διάλογο των πρώην εμπολέμων, στην κοινή πορεία προς το μέλλον».
«Ας αναλογιστούμε πόσες θυσίες χρειάστηκαν για να απολαμβάνουμε αυτή τη μακρά περίοδο ειρήνης», σχολίασε ο κ. Κούτρας, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε το Σισμανόγλειο Μέγαρο, για να προσθέσει: «Λυπούμαστε ειλικρινά που η λήθη του διχασμού, όπως αυτή γίνεται θετικά κατανοητή, δεν έχει δώσει ακόμα τους καρπούς της και στην ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα, με πολεμικές συρράξεις να βρίσκονται, ακόμα και στις μέρες μας, σε εξέλιξη στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή».
Η διοργάνωση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης κατέστη εφικτή με την πολύτιμη συμβολή του Κωνσταντινουπολίτη καθηγητή Νίκου Ουζούνογλου και σε συνεργασία με το Κοινωφελές Κοσμέτειο Ίδρυμα «Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη Αθηνών». Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι διαπρεπείς Τούρκοι ιστορικοί, καθηγητές Αϊχάν Ακτάρ και Σαΐτ Τσετίνογλου, ο οποίοι στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στις θυσίες του ελληνικού λαού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα και την παγκόσμια αναγνώριση της καθοριστική συμβολής της στην αντιστροφή της πορείας της παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης.
Το πρωί της ίδιας ημέρας τελέστηκε δοξολογία στο Γενικό Προξενείο, στοn χώρο όπου υπάρχει αναθηματική πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μελών της ελληνικής παροικίας της Κωνσταντινούπολης και των ελληνικών αποστολών στην Τουρκία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον πρέσβη Κων. Κούτρα, ενώ τον πανηγυρικό της επετείου εκφώνησε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση.