ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το γυναικείο βόλεϊ σε... καραντίνα

Ελένη Τσαλκατίδου13 Νοεμβρίου 2020

Το γυναικείο βόλεϊ έχει μπει στον… πάγο, όπως και πολλά άλλα αθλήματα, από την στιγμή που η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Όλο αυτό το διάστημα, πολλές ήταν οι φωνές εκείνες, κυρίως από την πλευρά των αθλητριών, που έκαναν λόγο για την επιτακτική ανάγκη περί άμεσης επανέναρξης του πρωταθλήματος. Πάντως, η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της ΕΟΠΕ με τους επικεφαλής των ομάδων τα είχε… όλα, με την πλειονότητα αυτών να λέει «ναι» στην επανεκκίνηση του αθλήματος με την προϋπόθεση της διενέργειας τεστ πριν τους αγώνες. Βέβαια, στο σημείο αυτό μπαίνει και η οικονομική παράμετρος, από την στιγμή που το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν οι ομάδες και όχι η Πολιτεία ή η Ομοσπονδία.

Πάντως, αποφασίστηκε από κοινού με τον ΠΑΣΑΠ να συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Πολιτεία για να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα και σε πρώτη φάση να ανοίξουν τα γυμναστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης στο άθλημα (Άρης, ΠΑΟΚ, Αίας Ευόσμου) ψήφισαν υπέρ της επανέναρξης και το makthes.gr μίλησε με τους εκπροσώπους αυτών, ώστε να καταθέσει ο καθένας τη δική του άποψη.

Γιαννάκης: «Ρατσιστική αντιμετώπιση του γυναικείου αθλητισμού»

Ο γενικός αρχηγός του Άρη, Γιάννης Γιαννάκης, χαρακτήρισε ως ρατσιστικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να προπονούνται και να αγωνίζονται μόνο άνδρες αθλητές. Αναλυτικά: «Καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα αυτήν στιγμή είναι μεγάλο και σύνθετο καθώς αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και από την στιγμή που χάνονται ζωές, ο αθλητισμός περνάει σε δεύτερη μοίρα. Παρ’ όλα αυτά, στον δικό μας μικρόκοσμο, αυτό του γυναικείου βόλεϊ, αυτή η καθυστέρηση και η αναβολή και το άγνωστο που δημιουργούνται δεν μας δίνουν κάποιον ορίζοντα για το τι θα επακολουθήσει. Από στιγμή, μάλιστα, που οι περισσότερες ομάδες δέχτηκαν να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο, που ορίζει το κράτος, και να επιστρέψουμε στα γήπεδα το θεωρώ παράλογο να μην πραγματοποιηθεί το πρωτάθλημα. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών που διεξήχθησαν δεν είχε ανιχνευθεί κανένα κρούσμα σε καμία ομάδα. Αυτό μπορεί να ήταν θέμα τύχης, αλλά και το ότι αμέσως εναρμονιστήκαμε με τα τότε πρωτόκολλα και τα ακολουθήσαμε ευλαβικά» και προσέθεσε ότι:

«Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας κορυφαίος αθλητής έχει το δικαίωμα στην Ελλάδα του σήμερα να προπονείται και να συμμετέχει σε αγώνες, όπως συμβαίνει στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, και δεν έχει το αντίστοιχο δικαίωμα μία γυναίκα. Ουσιαστικά, υπάρχει μία ρατσιστική αντιμετώπιση του γυναικείου αθλητισμού, αφού η γυναίκα στην εποχή του κορονοϊού πρέπει να είναι στο σπίτι».

Φουργκατσιώτης: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απραξία»

Από την πλευρά του, ο τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ, Γιώργος Φουργκατσιώτης, σχολίασε σχετικά με την άποψη του Δικέφαλου να επανεκκινήσουν οι δραστηριότητες των γυναικών: «Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται από την Πολιτεία, εμείς ως ΠΑΟΚ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στο να αναλάβουμε το κόστος των τεστ και οι αθλήτριες να επιστρέψουν στα γήπεδα. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εκφράστηκαν κάποιες αντιρρήσεις επ’ αυτού. Εμείς σεβόμαστε την άποψη του καθενός, αφού το κόστος των τεστ θα επιβαρύνει πρόσθετα τις ομάδες, αλλά είναι ένα πράγμα που μπορεί να ξεπεραστεί. Δυστυχώς, η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού και το αν θα ξεκινήσει εκ νέου το πρωτάθλημα δεν εξαρτάται μόνο από το τι θέλουν οι ομάδες», τόνισε αρχικά και στάθηκε στο ότι:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα είναι η απραξία των αθλητριών από την στιγμή που τα γήπεδα μένουν κλειστά».

Ορφανίδης: «Ζήτημα ρευστότητας στις ομάδες»

Τέλος, ο πρόεδρος του Αίαντα Ευόσμου, Θεόφιλος Ορφανίδης, τόνισε ότι η γυναικεία είναι πάνω απ’ όλα: «Ο Αίας κοιτάει πάνω απ’ όλα την υγεία και συνεπώς θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτό το κομμάτι. Αν μπορούμε με ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό να κινηθούμε και τα κορίτσια να προπονηθούν και να παίξουν, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» και στάθηκε στο επιπλέον κόστος που καλούνται να καλύψουν οι ομάδες:

«Το κόστος των τεστ που απαιτούνται δημιουργεί δύσκολες συνθήκες για τις ομάδες, ειδικά τώρα που οι ακαδημίες και τα αναπτυξιακά τμήματα είναι κλειστά. Είναι γνωστό ότι οι ομάδες συνήθως στηρίζονται οικονομικά στις ακαδημίες και στους χορηγούς τους, οι οποίοι, αν σκεφτούμε ότι πολλοί εξ’ αυτών είναι από τον χώρο της εστίασης, τότε γίνεται κατανοητό ότι και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Συνεπώς, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα ρευστότητας για να μπορέσουν οι ομάδες να είναι σωστές τις υποχρεώσεις τους για να αναλάβουν αυτό το μεγάλο κόστος, που εκτιμάται συνολικά περί των 20.000 ευρώ στο περίπου. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι τα κορίτσια είναι καιρό εκτός προπονήσεων και συνεπώς, ακόμα και αύριο να πούμε ότι ξεκινάει το πρωτάθλημα, θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες για μία μίνι προετοιμασία. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε αρχές Δεκέμβρη και στις 15 του μήνα θα σταματήσει ούτως ή άλλως δραστηριότητα, λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής για ενάμιση μήνα».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.