ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

To Ισραήλ αρνείται τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα - Τα νοσοκομεία αδυνατούν να περιθάλψουν τους τραυματίες (βίντεο & φωτ.)

MakThes Team10 Οκτωβρίου 2023

Ένα τετράχρονο κορίτσι ήταν μεταξύ των νεκρών που ανασύρθηκαν σήμερα, Τρίτη, από τα ερείπια κτιρίου στη Γάζα, το οποίο ισοπεδώθηκε από ισραηλινό πλήγμα. 

Πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο συγκεκριμένο κτίριο εν μέσω του σφυροκοπήματος που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ σε αντίποινα για την αιματοχυσία που προκάλεσε το Σάββατο η Χαμάς.

Η οικογένεια της 4χρονης Σαχίντ είχε εγκαταλείψει τη Χαν Γιούνις, αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο στην πόλη της Γάζας. «Στην προσπάθειά τους να μείνουν ζωντανοί, βρήκαν τον θάνατο… Ήρθαν εδώ, αναζητώντας καταφύγιο κοντά στις σκάλες, πιστεύοντας πως θα ήταν ασφαλείς. Το κτίριο χτυπήθηκε και σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Νατζάρ. Μαζί με άλλους εθελοντές, έσκαβε επί ώρες στα χαλάσματα του κτιρίου – το οποίο στέγαζε καταστήματα στο ισόγειο – αναζητώντας επιζώντες.

Εικόνες από τις ζημιές στο νοσοκομείο Σίφα μετά το βομβαρδισμό γειτονικού κτιρίου:

Το σημερινό σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας είναι ίσως το σφοδρότερο που έχουν εξαπολύσει ποτέ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπογραμμίζοντας πως ολόκληρες γειτονιές σβήστηκαν από τον χάρτη.

Ο 35χρονος Αμπού Αλά Ταΐρ – που έφυγε από την περιοχή Αμπασάν ελ Καμπίρα, κοντά στη Χαν Γιούνις – αφηγείται σε δημοσιογράφους πως «πολλά θύματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια». «Καμιά τοποθεσία της Γάζας δεν είναι ασφαλής! Όπως βλέπετε, χτυπούν παντού», εξηγεί.

Τουλάχιστον 900 νεκροί και 4.600 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει από το Σάββατο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Στη σχετική ενημέρωση, υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες.

Τα νοσοκομεία της Γάζας αδυνατούν να περιθάλψουν τους τραυματίες

Στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, το Σάββατο, το νοσοκομείο Αλ Σίφα κατακλύζεται από ασθενείς. Ολόκληρες οικογένειες καταφτάνουν, η μία μετά την άλλη και το προσωπικό έχει πελαγώσει: «η κατάσταση είναι καταστροφική», προειδοποιούν οι τοπικές αρχές.

Ο Άκραμ Αλ Χαντάντ, 25 ετών, στέκει δίπλα στο κρεβάτι του ανιψιού του, του Αμπντελραχμάν Αλ Ντους. Είναι μόλις 18 μηνών και τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή όπου σκοτώθηκαν ο 4χρονος αδελφός του και άλλοι 16 άνθρωποι. Το μωρό επέζησε, όπως και οι γονείς του, που τραυματίστηκαν όταν καταστράφηκε το σπίτι τους, στη συνοικία Αλ Ζαϊτούν, στα νοτιοανατολικά προάστια της Γάζας. Όμως τώρα «χρειάζεται να χειρουργηθεί κατεπειγόντως για τα τραύματα που έχει στο κεφάλι», εξήγησε ο γιατρός του. Το πρόβλημα: πρέπει να περιμένει μέχρι να αδειάσει κάποιο χειρουργείο.

«Εργαζόμαστε σε έκτακτες συνθήκες (…) και πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνεχή τροφοδοσία (του νοσοκομείου) με ηλεκτρικό ρεύμα και να διαθέτουμε το αναγκαίο υλικό προτού να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση», λέει ο γιατρός που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπντάλα.

Σε αυτό το νοσοκομείο πάρα πολλοί άνθρωποι περιμένουν στην αίθουσα αναμονής να έρθει η σειρά τους για να τους εξετάσουν οι γιατροί. Κάποιοι δεν προλαβαίνουν, πεθαίνουν στην αναμονή, εξηγεί ο γιατρός. «Βοηθήσαμε πάρα πολλούς τραυματίες, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά», πρόλαβε να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μοχάμαντ Γονέιμ, προτού η συνέντευξη διακοπεί από την άφιξη νέων τραυματιών: τριών γυναικών, δύο παιδιών, ενός ηλικιωμένου και δύο νεαρών ανδρών. «Οι περιορισμένες δυνατότητες του νοσοκομείου επιδεινώνουν την κατάσταση. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, νερό, φυσικό αέριο», λέει ο γιατρός.

Ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, η Ομ Ράμα αλ Χασάσνα περιστοιχίζεται από τα τέσσερα παιδιά της, ηλικίας από 3 έως 6 ετών. Όλοι τους τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε ένα σπίτι δίπλα στο δικό τους, στη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. «Μας έφεραν εδώ, περιμένουμε να μας φροντίσουν», λέει η γυναίκα.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε ότι η έλλειψη ιατρικών εφοδίων και φαρμάκων θα οδηγούσε σε μια «καταστροφική κατάσταση» στον θύλακα όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα οκτώ νοσοκομεία «δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε.

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια και προκλήθηκαν ζημιές στην κλινική νεογνολογίας του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Ο Σαλαμέχ Μααρούφ, ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης της Χαμάς που είναι αρμόδιος για τα μέσα ενημέρωσης είπε ότι στη Γάζα δεν υπάρχουν φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός, ακτινολογικά μηχανήματα. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «δημιουργεί σκόπιμα μια άθλια ανθρωπιστική κατάσταση, με τους περιορισμούς ή τις επιθέσεις».

Πολλές οικογένειες που έμειναν άστεγες έχουν βρει καταφύγιο στους διαδρόμους και τον κήπο του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Κάποιοι από τους τραυματίες, αφού τους χορηγούνται οι πρώτες βοήθειες, παραμένουν εκεί επειδή δεν έχουν πού να πάνε. «Το σπίτι μου καταστράφηκε ολοσχερώς (…) Όλα τα σπίτια εδώ καταστράφηκαν», λέει ο Άμπου Ασούρ Σουκάικ, 39 ετών, με έναν κόμπο στον λαιμό. «Ήταν μια ζοφερή νύχτα για εμένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μας».

Η Χεζμπολάχ έπληξε ισραηλινό τεθωρακισμένο

Η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε σήμερα έναν κατευθυνόμενο πύραυλο με στόχο ένα ισραηλινό άρμα μάχης, τόνισαν δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο βομβάρδισε ένα φυλάκιο της Χεζμπολάχ σε απάντηση στον αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από λιβανικό έδαφος με στόχο ένα στρατιωτικό όχημα στην περιοχή Αβιβίμ.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί», τόνισε ο ισραηλινός στρατός.

Με ρουκέτες εναντίον του Λιβάνου απάντησε το Ισραήλ

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα το απόγευμα από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με πυρά πυροβολικού, τρίτη μέρα ανταλλαγής πυρών στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι «ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από πεδιάδα στον νότιο Λίβανο προς τη Γαλιλαία» στο βόρειο Ισραήλ.

«Σε απάντηση στα πυρά που ερρίφθησαν από το λιβανέζικο έδαφος προς το ισραηλινό έδαφος, Ισραηλινοί στρατιώτες απαντούν αυτή τη στιγμή με πυρά πυροβολικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Τόνισε ότι περίπου 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, εκ των οποίων οι τέσσερις αναχαιτίστηκαν και οι 10 έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας τόνισε στο Reuters ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές φατρίες. Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (σ.σ. UNIFIL), στρατεύματα της οποίας είναι αναπτυγμένα στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε ότι «εντόπισε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη νότια Τύρο» περίπου στις 17:30 το απόγευμα.

«Παραμένουμε σε επαφή με τις αρχές και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής (που ορίζει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών) για να εκτονωθεί αυτή η πολύ επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσαν οι κυανόκρανοι, ζητώντας «αυτοσυγκράτηση αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Αρνείται το Ισραήλ τη μεταφορά τροφής και ιατρικής βοήθειας στη Γάζα

Το Ισραήλ αρνήθηκε ένα αίτημα για μεταφορά τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ο Χουσεΐν Αλ Σέιχ, ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

«Καλούμε τους διεθνείς ανθρωπιστικούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν κατεπειγόντως για να σταματήσει την επίθεση, να επιτρέψει τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση επειδή η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε.

Η Χαμάς ανέλαβε την επίθεση από λιβανικό έδαφος

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν απόψε, με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Ο ΟΗΕ ζητάει την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση σήμερα για την άμεση απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

«Το μήνυμά μου προς όλες τις πλευρές είναι ξεκάθαρο: Το δίκαιο του πολέμου πρέπει να τηρείται», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανακοίνωση.

«Όσοι κρατούνται αιχμάλωτοι πρέπει να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν γρήγορα», διαμήνυσε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.