ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ «ζυγίζει» τα αντίποινα στο Ιράν, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις - Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τεχεράνη

MakThes Team17 Απριλίου 2024

Το Ισραήλ εννοεί το Ιράν να πληρώσει το τίμημα για την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, ακόμη κι από τον στενότερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε χθες ότι «η παραμικρή ενέργεια» του Ισραήλ εναντίον «των συμφερόντων του Ιράν» θα προκαλέσει «σκληρή, εκτεταμένη και οδυνηρή» ανταπόδοση από τη χώρα του, την ώρα που η ένταση στην περιοχή βρίσκεται ήδη στο κόκκινο εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Με αυτό το φόντο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει αύριο για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-μόνιμο μέλος του διεθνούς οργανισμού, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τη νύχτα διπλωματικές πηγές.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κίνησε ξανά στις αρχές του μήνα τη διαδικασία προς αυτό που ανάγεται στο 2011, αλλά ουδέποτε προχώρησε εξαιτίας της εναντίωσης των ΗΠΑ.

Η ομάδα των αραβικών κρατών-μελών δημοσιοποίησε χθες βράδυ κοινή διακήρυξη με την οποία τονίζει την απόλυτη «υποστήριξή της» στο παλαιστινιακό αίτημα — το οποίο όμως αναμένεται να προσκρούσει για ακόμη μια φορά στο αμερικανικό βέτο.

Δώδεκα ημέρες μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή επίθεση με εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, την πρώτη στην ιστορία από το ιρανικό έδαφος.

Σχεδόν το σύνολο των 350 UAVs και πυραύλων αναχαιτίστηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλία και άλλων, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, που έκαναν λόγο για τραυματισμούς.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε τέτοια επίθεση, το Ιράν δεν θα παραμείνει αλώβητο» έπειτα από την επίθεση, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί. «Θα ανταποδώσουμε τη στιγμή, στον τόπο και με τον τρόπο που θα επιλέξουμε», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την επίθεση, το Ιράν ανέφερε πως έδρασε «ασκώντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», έπειτα από το πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό και στοίχισε τη ζωή ιδίως δυο υψηλόβαθμων αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης, προσθέτοντας πως θεωρεί το ζήτημα «λήξαν».

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε τα θύματα του βομβαρδισμού στη συριακή πρωτεύουσα ήταν «τρομοκράτες» που δρούσαν εναντίον του Ισραήλ, χωρίς μολαταύτα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως επρόκειτο για δική του επιχείρηση.

Νέες κυρώσεις

«Τις προσεχείς ημέρες, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του» για την ανάπτυξη «drones και πυραύλων», των «Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας», ανήγγειλε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν.

Οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, «θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες», πρόσθεσε ο κ. Σάλιβαν, τονίζοντας πως «αναμένει» οι σύμμαχοι των ΗΠΑ να συντονίσουν το βήμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να διευρύνει και να ενισχύσει τις κυρώσεις που εφάρμοζε ήδη σε βάρος του Ιράν, είπε χθες ο επικεφαλής της διπλωματίας της Τζουζέπ Μπορέλ, έπειτα από έκτακτη σύνοδο, μέσω βιντεοδιάσκεψης, με τους ΥΠΕΞ των 27. Η βασική ιδέα είναι να συμπεριληφθούν και άλλα είδη οπλισμού, όπως οι πύραυλοι, σε κυρώσεις που είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για την απαγόρευση των εξαγωγών από την Ευρώπη στην Ισλαμική Δημοκρατία ειδών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή drones.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, που αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, τάχθηκε χθες υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων της ΕΕ στο Ιράν μετά την επίθεση.

Αφού εξασφάλισε τη βοήθεια συμμάχων του στην αναχαίτιση των πυραύλων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «παραμείνει ενωμένη» απέναντι στην «ιρανική επιθετικότητα, που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη».

Στον αντίποδα των Δυτικών, που καταδίκασαν την ιρανική επίθεση του σαββατοκύριακου, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον κ. Νετανιάχου πως είναι ο «βασικός υπεύθυνος»: ο βομβαρδισμός στο ιρανικό προξενείο την 1η Απριλίου ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», έκρινε.

«Είμαστε εξαντλημένοι»

Το Ιράν δεν είχε ως τώρα επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ, έμοιαζε να προκρίνει τη σύγκρουση μέσω ενδιαμέσων, συμμάχων του όπως οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι —δυο drones των οποίων καταστράφηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ χθες Τρίτη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο— ή η λιβανική Χεζμπολά.

Το σιιτικό κίνημα ανέλαβε χθες Τρίτη την ευθύνη για επίθεση με drones μιας κατεύθυνσης από το λιβανικό έδαφος εναντίον ισραηλινών θέσεων, κατόπιν ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών του σε ισραηλινά πλήγματα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως προχώρησε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς σκοτώνοντας τρία μέλη της Χεζμπολά, ανάμεσά τους επικεφαλής μονάδας ρουκετών και πυραύλων.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ είναι στην πράξη καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος, πριν από έξι μήνες και πλέον, του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο είναι μέρος όπως και η Χεζμπολά του «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και είναι εχθρικά προς το εβραϊκό κράτος.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 129 παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακα — ωστόσο τουλάχιστον 34 από αυτούς πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε έχουν χάσει τη ζωή τους ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον 33.843 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Πέρα από τις καταστροφές και τον βαρύ απολογισμό των θυμάτων, ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, με την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων να απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος απευθύνει σήμερα έκκληση να γίνουν δωρεές 2,8 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μπροστά σε αρτοποιείο που άνοιξε ξανά στην πόλη της Γάζας, Παλαιστίνιοι είχαν σχηματίσει ουρά, περίμεναν ώρες για να αγοράσουν ψωμί.

«Είμαστε εξαντλημένοι», εκμυστηρεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιράς Σούκαρ, μ’ έναν σάκο ψωμί στην πλάτη. «Χάσαμε γιους, χάσαμε κόρες, χάσαμε τις γυναίκες μας. Χάσαμε τις ζωές μας ολόκληρες (...) το μοναδικό μήνυμα που έχω να στείλω είναι πως πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.