Την οργή αρχηγών κρατών έχει προκαλέσει το σκάνδαλο με το λογισμικό Pegasus το οποίο φαίνεται ότι παρακολουθούσε ΜΜΕ, ακτιβιστές, αντιφρονούντες από διάφορες χώρες του κόσμου, ακόμη και ηγέτες.
Το λογισμικό αναπτύχθηκα από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group.
Η κατασκοπεία πρέπει να στοχεύει εγκληματίες και να προστατεύει τους πολίτες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στον απόηχο της αποκάλυψης του σκανδάλου του λογισμικού Pegasus.
«Η κατασκοπεία πρέπει να χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του εγκλήματος, την προστασία των πολιτών και όχι για την παρακολούθηση αντιπάλων, πολιτικών ηγετών, αρχηγών κομμάτων, αφεντικών μεγάλων εταιρειών...», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ σήμερα στην τακτική συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που δημοσίευσαν την Κυριακή μια κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και αντιφρονούντες από ολόκληρο τον κόσμο έπεσαν θύματα κατασκοπείας με τη βοήθεια του λογισμικού Pegasus, που έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία NSO Group.
Στο Μεξικό, μέλη της οικογένειας και συνεργάτες του Μεξικανού προέδρου φέρεται ότι παρακολουθούνταν χάρη στο λογισμικό αυτό μεταξύ του 2016 και του 2017.
«Αυτό συνέβη (...) Χρησιμοποιώντας απλά ένα τηλέφωνο, κατασκόπευσαν όλους», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος χωρίς να αναφερθεί ρητά στον εαυτό του και στα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του.
Το Pegasus είχε αγοραστεί από την μεξικανική κυβέρνηση εκείνη την περίοδο επί προεδρίας του Ενρίκε Πένια Νιέτο, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Aristegui Noticiasa.
Οι υποκλοπές είχαν γίνει όταν ακόμη ο Λόπες Ομπραδόρ ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Πένια Νιέτο του κυβερνώντος τότε Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), τόνισε ο Aristegui Noticias.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που παρακολουθούνταν ήταν η σύζυγος του Λόπες Ομπραδόρ, η Μπεατρίς Γκουτιέρες, τα παιδιά του, οι αδελφοί και οι αδελφές του, ακόμη και ο καρδιολόγος του βετεράνου πολιτικού της μεξικανικής αριστεράς, που είχε χειρουργηθεί έπειτα από έμφραγμα που είχε υποστεί.
Άλλοι που τελούσαν επίσης υπό παρακολούθηση ήταν η νυν δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, η Κλαούδια Σέινμπαουμ, νυν υπουργοί και άλλοι νυν αξιωματούχοι
Η άδεια του Pegasus στο Μεξικό έληξε το 2017 και δεν ανανεώθηκε, σύμφωνα με το Aristegui Noticiasa, που τόνισε ότι 15.000 τηλεφωνικοί αριθμοί παρακολουθούνταν χάρη στο λογισμικό που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO.
Αυτή η εκστρατεία κατασκοπείας στη χώρα είχε στόχο επίσης τουλάχιστον 25 δημοσιογράφους, ένας εκ των οποίων, ο Σεσίλιο Πινέδα, δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2017. Στο τηλέφωνό του ήταν εγκατεστημένο εν αγνοία του το Pegasus.
Στη Γαλλία, οι τηλεφωνικοί αριθμοί του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μελών της γαλλικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται σε μια λίστα πιθανών στόχων του λογισμικού Pegasus, το οποίο χρησιμοποιούσαν ορισμένα κράτη για να κατασκοπεύουν προσωπικότητες, ανέφερε σήμερα ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός όμιλος, που έχει έδρα στο Παρίσι, ο Forbidden Stories.
«Αν όντως αυτό αληθεύει, είναι προφανώς πολύ σοβαρό», αντέδρασε η γαλλική προεδρία.
«Βρήκαμε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά προφανώς δεν μπορέσαμε να διεξαγάγουμε μια τεχνική έρευνα στο τηλέφωνο του Εμανουέλ Μακρόν» για να επαληθεύουσουμε εάν είχε μολυνθεί από αυτό το λογισμικό και επομένως «το γεγονός αυτό δεν μας λέει αν ο πρόεδρος πράγματι κατασκοπευόταν». Εντούτοις, αυτό αποδεικνύει, όπως και να χει, ότι υπήρχε ενδιαφέρον για να γίνει, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, ο Λοράν Ρισάρντ, διευθυντής του Forbidden Stories, επιβεβαιώνοντας νωρίτερο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.
Εξάλλου, ο τηλεφωνικός αριθμός του προέδρου του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ περιλαμβανόταν στη λίστα των 50.000 αριθμών που είχαν επιλεγεί για πιθανή παρακολούθηση από το Pegasus, ανέφερε σήμερα η Washington Post.
Η εφημερίδα τόνισε ότι δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί εάν η τηλεφωνική συσκευή του Σαλίχ μολύνθηκε με το λογισμικό υποκλοπής της ισραηλινής εταιρείας NSO Group ή αν έγινε απόπειρα για να συμβεί αυτό.
Ο Ιρακινός πρόεδρος είναι ένας μεταξύ τριών προέδρων, δέκα πρωθυπουργών και ενός βασιλιά των οποίων οι τηλεφωνικοί αριθμοί ήταν στη λίστα πιθανών στόχων παρακολούθησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ