ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To "καράβι" των ΑΠΕ και τα Φωτοβολταϊκά- Η αγορά χρειάζεται αποθήκες για 48,5 GW

Άννη Καρολίδου08 Μαρτίου 2024

H αγορά ενέργειας των ΑΠΕ, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς αλλά ακόμη ταχύτερα τρέχει προς ένα παραγωγικό και επενδυτικό αδιέξοδο, για δύο κυρίως λόγους: 1) Χρειάζεται αποθήκες για 48,5 GW , όταν σήμερα η ΡΑΕ προωθεί διαγωνισμούς έργων αποθήκευσης μόλις 1.000 MW 2) Η αγορά ΑΠΕ στερείται ξεκάθαρων κανόνων λειτουργίας, με αποτέλεσμα, να κινδυνεύει να κανιβαλιστεί στα επόμενα χρόνια, από τους επενδυτές που διαγκωνίζονται για ηλεκτρικό χώρο.

Η αγορά των ΑΠΕ , αναπτύσσεται ανισόρροπα και “το καράβι έχει μπατάρει προς την πλευρά των φωτοβολταϊκών, σε βάρος των αιολικών", επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα  στα αιολικά κατηγορίας Α.

Αν δεν δοθεί λύση στα προβλήματα του κλάδου, με την υλοποίηση δικτύων , αλλά και έργων αποθήκευσης ενέργειας, οι επενδυτές εγχώριοι και ξένοι, που θέλουν να υλοποιήσουν έργα, θα τους δούμε στην επόμενη 5ετία να αποχωρούν, απλούστατα γιατί η ενέργεια που θα παράγεται, δεν θα μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά ή και να εξαχθεί, μέσα από διασυνδέσεις του ελληνικού δικτύου με διεθνή δίκτυα.

Σε αναζήτηση ηλεκτρικού χώρου

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από το συνέδριο Helexpo Dialogues, στο πλαίσιο των εκθέσεων Forward Green και Renewable EnergyTech και το πάνελ “Αναζητώντας ηλεκτρικό χώρο για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ: δίκτυα, περικοπές, αποθήκευση, ανταγωνιστικές διαδικασίες”.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει συμφόρηση στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, καθώς σε αυτά είναι συνδεδεμένα έργα συνολικής ισχύος 12,5 GW , όταν η χωρητικότητα της χώρας είναι στα 18-19 GW. Ωστόσο, η ταχύτατη ανάπτυξη των ΑΠΕ και οι φάκελοι για αδειοδότηση έργων που έχουν υποβληθεί, δείχνει ότι στα επόμενα 6-7 χρόνια η συνολική ισχύς των ΑΠΕ θα φτάσει στα 30-35 GW, όταν σήμερα η χώρα δε διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας, μέσω του εθνικού συστήματος (grid).

O κ. Μάργαρης, ενημέρωσε ότι στη διετία 2024-2025 ο ΑΔΜΗΕ θα θέσει σε λειτουργία 60 υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα προστεθούν στους 300 που δημιουργήθηκαν σε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

“Ο ΔΕΔΔΗΕ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ στη χώρα”, πρέπει να τρέξει τα έργα αποθήκευσης ενέργειας, πρόσθεσε ο κ. Μάργαρης, επισημαίνοντας ότι η Ομάδα Εργασίας που έχει δημιουργηθεί στο ΥΠΕΝ, πρέπει να βάλει κανόνες λειτουργίας, αλλά και να λάβει αποφάσεις για τα έργα αποθήκευσης, όπως και για το μηχανισμό περικοπών στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Στα προβλήματα που προξενεί στην αγορά των ΑΠΕ, η απουσία, σαφών κανόνων λειτουργίας, αναφέρθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης, όπως και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος.

Ο κ. Λαδακάκος υποστήριξε ότι η αγορά λειτουργεί με διακρίσεις, καθώς παρατηρείται ότι δεν περικόπτονται έργα στη μέση τάση, κυρίως φωτοβολταϊκά. Επίσης, μίλησε για την αποζημίωση των παραγωγών, που αδικούνται από τις περικοπές , αλλά και για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών.

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης, εμφανίστηκε πολύ απαισιόδοξος για την αγορά των ΑΠΕ, στα επόμενα χρόνια, επειδή έχουν διαμορφωθεί συνθήκες ανισόρροπης μεταχείρισης των επενδυτών , που δεν γνωρίζουν ούτε πόσο θα πρέπει να παράξουν, ούτε πότε. Για τις ΑΠΕ, το σημαντικότερο είναι, όπως είπε, να επικρατήσουν σταθερές συνθήκες στην αγορά.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του energypress, Θοδωρής Παναγούλης.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.