ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Το «κοκτέιλ» πελατών διαλέγουν οι επιχειρηματίες

Θεολόγος Ηλιού04 Ιουλίου 2021

Σε μεικτά και αμιγή αναμένεται να διαχωριστούν τα καταστήματα εστίασης από τις 15 Ιουλίου, με βάση τους εμβολιασμένους και μη. Πολίτες και επιχειρηματίες είναι αρκετά μπερδεμένοι ακόμα και προσπαθούν να αντιληφτούν πως μπορούν να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

Το σίγουρο είναι πως αν όντως υπάρξουν μαγαζιά δύο ταχυτήτων, οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα επιλέξουν να συνεχίζουν να υποδέχονται και ανεμβολίαστους. «Όταν είμαστε ακόμα στο 33% του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, είναι δύσκολο να μετατραπεί ένα ολόκληρο μαγαζί μόνο για εμβολιασμένους. Ακόμα και στο 37% να φτάσουμε τις επόμενες εβδομάδες, το 63% θα παραμένει ανεμβολίαστο. Είναι μεγάλο ποσοστό» αναφέρει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) σχετικά με το προτεινόμενο τρόπο λειτουργίας εστιατορίων και καφέ.

Από την άλλη, ο κ. Καββαθάς, τονίζει πως και στα μεικτά μαγαζιά, δηλαδή εκεί που θα μπορούν να κάθονται στους κλειστούς χώρους εμβολιασμένοι δίπλα σε ανεμβολίαστους, υπάρχουν ζητήματα. «Σε αυτά τα μαγαζιά θα πρέπει ο ανεμβολίαστος να δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα από test. Θα πρέπει να το κάνει 48 ώρες πριν αλλά και να το πληρώσει από την τσέπη του. Δηλαδή, αν θες να βγεις το Σάββατο για ποτό, πρέπει να το σκεφτείς δύο ημέρες πριν και να πληρώσεις τουλάχιστον 20 ευρώ επιπλέον» εξηγεί ο κ. Καββαθάς.

Όσο για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, τονίζει πως θα χρειαστούν επιπλέον εργαζόμενοι σε κάθε επιχείρηση. «Σαφώς δεν είναι δύσκολο να γίνεται έλεγχος για εμβολιασμένους και για τα τεστ. Ωστόσο αυτό θα κοστίσει στις επιχειρήσεις έως και 2.000 ευρώ επιπλέον στη μισθοδοσία, καθώς θα χρειάζεται δύο άτομα για να ελέγχουν κάθε πελάτη όλη την ημέρα».

Τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη

Το 85% των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανοίγουν τις πόρτες τους για όλους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ. Μόνο το 6% των επιχειρηματιών δηλώνουν πρόθεση να μετατρέψουν τα καταστήματα τους σε COVID-FREE μόνο για εμβολιασμένους, ενώ το 9% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν πως δεν γνωρίζουν ακόμα πως θα κινηθούν.

«Όσοι θέλουν να κάνουν τα μαγαζιά τους αμιγή για εμβολιασμένους, πιστεύουν πως θα τους επιτραπεί η πληρότητα έως 85%. Ενώ για παράδειγμα στα μεικτά club η δυναμική θα φτάνει στο 25% αλλά θα επιτρέπονται οι όρθιοι θαμώνες» σημειώνει ο γ.γ. της ένωσης, Μιχάλης Επιτροπίδης, τονίζοντας πως 9 στους 10 επιχειρηματίες θα διαλέξουν να υποδέχονται και ανεμβολίαστους στα μαγαζιά τους. «Δεν μπορούμε να διώξουμε ούτε ένα πελάτη στην κατάσταση που είμαστε. Σε μία παρέα τριών ατόμων, ο ένας είναι εμβολιασμένος αυτή την στιγμή. Τι θα πρέπει να κάνουμε, να τους διώχνουμε όλους» αναρωτιέται.

Παλεύουν για την ανατροπή

Οι επιχειρηματίες πιστεύουν πως έως τις 15 Ιουλίου θα ανατραπούν τα νέα μέτρα για την εστίαση, έστω και την τελευταία στιγμή. «Εμείς θέλουμε στους κλειστούς χώρους να εισέρχονται όλοι, αλλά να τοποθετήσουμε ταμπέλες ότι εισέρχονται οι πελάτες με δική τους ευθύνη. Να ξέρει ο κάθε πελάτης ότι στο εσωτερικό θα υπάρχουν ανεμβολίαστοι και να αποφασίζουν οι ίδιοι τι θα κάνουν» δηλώνει ο Μιχάλης Επιτροπίδης.

«Όλα αυτά είναι ανεφάρμοστα και υπάρχει χρόνος να ανατραπούν μέχρι τις 15 Ιουλίου» τονίζει ο κ. Καββαθάς. «Ήταν μία μονομερής απόφαση, χωρίς συζήτηση και μας αιφνιδίασε όλους. Υπάρχει εκνευρισμός στους επιχειρηματίες αλλά και προβληματισμός για τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα μας οδηγήσουν να τους απολύσουμε και να τρέχουμε για αποζημιώσεις;» διερωτάται ο Γιώργος Καββαθάς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Ιουλίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.