Στον κόσμο πολλών ειδών μουσικής μυεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης τις ηλικιακές ομάδες των 65+ μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που «αγκαλιάζει» όλες τις ιστορικές περιόδους του είδους αυτού της τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Από την αρχαία ελληνική μουσική μέχρι τη βυζαντινή, τη δημοτική, την ποντιακή και τη μικρασιατική – σμυρναίικο τραγούδι και από τη μεσοπολεμική αστικολαϊκή μουσική και το ρεμπέτικο μέχρι τη μεταπολεμική λαϊκή μουσική – μετανάστευση, τη μουσική του ελληνικού κινηματογράφου των δεκαετιών 1950-1970, αλλά και τα σύγχρονα ρεύματα, όσοι ηλικιωμένοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορέσουν να επιμορφωθούν ως προς τη θεωρία αλλά και την πράξη των περιόδων αυτών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ευρωπαϊκή μουσική που διαχωρίζεται στην Αναγέννηση, το Μπαρόκ – οργανική μουσική και όπερα, στον Κλασικισμό -Οργανική Μουσική και Όπερα, στον Ρομαντισμό – Οργανική Μουσική και Όπερα και στην Ευρωπαϊκή Μουσική – Ελληνική Εθνική Σχολή.
«Αναζητούμε τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων, όπως και να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού. Ως φορέα μουσικής μας ενδιαφέρει να έχουμε αντίκτυπο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Το ΚΟΔ είναι ο σημαντικότερος φορέας μουσικής εκπαίδευσης της πόλης από το 1914 που ιδρύθηκε. Με αυτό το σκεπτικό προτείναμε και εγκρίθηκε το πρόγραμμα που έχει στόχο του να προσφέρει γνώσεις στο φιλόμουσο κοινό της πόλης», τόνισε νωρίτερα σήμερα στην αίθουσα Ελένη Λαζαρίδου του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στο MOMus (εντός ΔΕΘ) ο διευθυντής του ωδείου Γεώργιος Ιούλιος Παπαδόπουλος.
Το πρόγραμμα θα απλωθεί σε τρεις κύκλους. Οι δύο πρώτοι θα «τρέξουν» παράλληλα: ο ένας στην αίθουσα Ελένη Λαζαρίδου από 3 Δεκεμβρίου 2024 έως 3 Ιουνίου 2025 και ο άλλος στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο από 9 Ιανουαρίου έως 26 Ιουνίου 2025.
Στο πλαίσιο του κάθε κύκλου θα πραγματοποιηθούν 22 παρουσιάσεις με συμμετέχοντες 120 μουσικούς, μουσικολόγους, καθηγητές πανεπιστημίου των Τμημάτων Μουσικής του ΠΑΜΑΚ και του ΑΠΘ που θα διδάξουν και θα επιμεληθούν των μουσικών κομματιών που θα παρουσιάζονται ζωντανά και θα εμπλουτίσουν τις δράσεις ώστε να αναδειχθεί, όσο γίνεται, και στην πράξη το θεωρητικό μέρος των επιμορφώσεων.
Όπως τόνισε εξάλλου ο ιστορικός του πολιτισμού και μέλος του διοικητικού προσωπικού του ΚΩΘ Δημήτρης Γιαννόπουλος ωφελούμενοι από το πρόγραμμα δεν είναι μόνο αυτοί που θα το παρακολουθήσουν. «Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τι όφελος θα έχει αυτό για τους πολίτες της πόλης. Οι εκπαιδευτές θα έχουν βοηθούς που θα μπορέσουν να εμπλακούν στην άμεση εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να να ασχοληθούν εκτενέστερα με την εκπαίδευση ενηλίκων στο μέλλον. Επίσης άμεσα ωφελούμενοι θα είναι οι μουσικοί που συχνά αδικούνται σχετικά με τις εργασίες, αφού αναγκάζονται να απασχολούνται σε πολλές. Θα έχουν μια δυναμική παρουσίαση στα εξειδικευμένα προγράμματα όσοι διαθέτουν πιο εξειδικευμένα μουσικά ενδιαφέροντα όπως για παράδειγμα το ρεμπέτικο κ.α. Το μεγαλύτερο όφελος βέβαια θα έχει το ΚΩΔ, αφού αυτό ήταν ένα πρόγραμμα που θέλαμε να οργανώσουμε εδώ και πολλά χρόνια.
Συμπράξεις στο πρόγραμμα θα γίνουν επίσης με τη Σχολή Τυφλών και με την Ένωση Κωφών. Μάλιστα, στο τέλος του τα άτομα με προβλήματα ακοής θα μπορέσουν να παρουσιάσουν μουσικά κομμάτια στο κοινό της πόλης.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης – Υπουργείο Πολιτισμού και φτάνει στο ύψος των 160000 ευρώ. Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε δράση θα είναι 80 άτομα στην αίθουσα Ελένη Λαζαρίδου και 150 άτομα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Ένα ακόμη πρόγραμμα όμως που θα «τρέξει» από το ΚΩθ και χρηματοδοτείται επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης – Υπουργείο Πολιτισμού είναι το «Ψηφιακό Μουσείο» που φτάνει στο ύψος των 400000 ευρώ.
Παράλληλα, προχωρά η ανακαίνιση του κτηρίου του ΚΩΔ στην οδό Φράγκων που αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026.
Όπως εξάλλου ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του οργανισμού το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης μαζί με το Μέγαρο Μουσική Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διοργανώσουν την άνοιξη το φεστιβάλ Θεσσαλονίκη – Odessa Classics με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν κατόπιν συνεννόησης και νεαρότερες ηλικίες.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συμμετοχές, καθώς και αναλυτικά τις επιμορφώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο www.tsc65plus.gr