Μια μεγάλη πολιτιστική αγκαλιά για τα άτομα με οπτική αναπηρία αποτελεί και επισήμως από σήμερα το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΟΜΜΘ και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, που πραγματοποιήθηκε στο Φουαγιέ του κτηρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τα δύο κτήρια είχαν από τη δημιουργία τους ακόμη ειδική πρόβλεψη για άτομα με αναπηρίες η οποία τώρα ενισχύεται.
Εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να καθοδηγεί τα άτομα με προβλήματα όρασης, απτικοί χάρτες ώστε να μετακινούνται πιο αυτόνομα τα άτομα αυτά, αλλά και άλλου τύπου εγκαταστάσεις είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η συνεργασία αυτή η οποία συνυπογράφηκε από τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλη Γάκη, τη Διοικήτρια και Πρόεδρο του δ.σ. του ΚΕΑΤ Σοφία Χαμονικολάου, παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
«Από την αρχή της θητείας μας είχαμε τονίσει ότι ο οργανισμός ανήκει σε όλους τους πολίτες. Η πρόσβαση είναι δικαίωμα όλων. Δίνουμε τη δυνατότητα ίσης και ελεύθερης πρόσβασης γιατί η άρση των φραγμών των ατόμων με αναπηρία είναι μείζονος σημασίας για την αρχή ίσης μεταχείρισης. Το ΜΜΘ ως φορέας ανταποκρίνεται σε αυτή την απαίτηση εφαρμόζοντας πολιτικές που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στην πολιτιστική διεργασία. Λειτουργούμε δίχως αποκλεισμούς και γινόμαστε εύκολα προσπελάσιμοι για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ο πολιτισμός απευθύνεται σε όλους», τόνισε ο Βασίλης Γάκης.
Από την πλευρά της η Σοφία Χαμονικολάου συμπλήρωσε ότι το Κέντρο έχει δώσει πρόσφατα βαρύτητα στο κομμάτι του πολιτισμού σε συνεργασία με τα δύο υπουργεία. «Η συνεργασία αυτή αφορά πολλούς άξονες και πρόσφατα κάναμε διάφορες συνεργασίες. Στο Μέγαρο Μουσικής θα εφαρμοστούν θεωρητικές προσεγγίσεις, διαλέξεις, προσβασιμότητα, υποδομή με το ενδεχόμενο τοποθέτησης απτικών χαρτών στους χώρους του Μεγάρου κ.α.», επεσήμανε.
από την πλευρά της η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε: «Όταν μιλάμε για προσβασιμότητα, μιλάμε για προσβασιμότητα παντού, όχι μόνο στην αγορά εργασίας, στους χώρους εκπαίδευσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στον πολιτισμό. Για εμάς αυτή δεν είναι είδος πολυτέλειας. Αυτό πρέπει κάπως να υλοποιείται και να μεταφράζεται. Με το ΥΠΠΟΑ είμαστε μαζί τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε με μικρές ή μεγαλύτερες δράσεις να υλοποιείται αυτή η προσβασιμότητα παντού». Επίσης αναφέρθηκε σε δράσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο συγκεκριμένο θέμα.
Τέλος, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία, η οποία ρυθμίζεται από το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο και όλοι προσαρμόζονται σε αυτήν. «Σε ‘μας στο ΥΠΠΟΑ στόχος είναι η καθολική προσβασιμότητα. Θέλουμε να είναι προσβάσιμη οποιαδήποτε δράση γίνεται. Επίσης όταν μιλάμε για αναπηρία και πολιτισμό το αντιμετωπίζουμε όχι μόνο με την έννοια ενός πολιτιστικού δρώμενου αλλά με τη φιλοσοφία της συμμετοχής, ότι δηλαδή τα άτομα με αναπηρία είναι δρώντα στον πολιτισμό. Δεν ξεχνάμε τη δύναμη του πολιτισμού να σπάει στερεότυπα ώστε να αίρονται οι προκαταλήψεις». Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον σε παρόμοιες δράσεις που έχουν εκπονηθεί για το συγκεκριμένο θέμα στο αντικείμενο αυτό και σε οργανισμούς όπως το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ.α.
Το πρωτόκολλο μεταγράφηκε και με το σύστημα Μπράιγ έτσι ώστε να είναι αναγνώσιμο από άτομα με οπτική αναπηρία.