ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μοναδικό «χωριό του κόσμου» στην Κατερίνη!

Δήμητρα Μακρή26 Δεκεμβρίου 2018

Μέρες άγιες, μέρες γιορτινές, μέρες παιχνιδιού, προσφοράς κι αγάπης.  Μέρες όμως και παραδείγματος ! Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το χωριό του κόσμου! Στην Κατερίνη. Πρόκειται για ένα χωριό ξεχωριστό από όλα τα άλλα. Ένα χωριό στο οποίο ο καθένας διασκεδάζει, παίζει, συγχρωτίζεται με φίλους και συγγενείς και με τον κόσμο όλο, ενώ παράλληλα βοηθά! Ποικιλοτρόπως! Ένας χώρος στον οποίο ο καθένας μαθαίνει να σέβεται τον άλλο, το περιβάλλον και παράλληλα λαμβάνει το νόημα των Χριστουγέννων μακριά από την υπερκατανάλωση!

Το χωριό του κόσμου λειτουργεί φέτος για πέμπτη χρονιά και βρίσκεται πολύ κοντά σε όλους. Στην Κατερίνη και στο φιλόξενο χώρο του Καπνικού Σταθμού της πόλης. Είναι μια από τις κοινωνικές δράσεις της ομάδας εθελοντικής δράσης νομού Πιερίας  'Ο τόπος μου'" και τις μέρες αυτές σφύζει πραγματικά από ζωή.

«Το χωριό βασίζεται στην αχρήματη συναλλαγή. Η είσοδος είναι ελεύθερη.  Τα πάντα προσφέρονται ελεύθερα:  το παιχνίδι, το ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο  με την πάστα ελιάς, οι φρέσκοι χυμοί και οι ξηροί καρποί, ο καφές, το τσάι, τη σοκολάτα, το κρασί, οι παπαδέλες, τα πάντα είναι δωρεάν… Υλικά τα οποία δωρίζουν 151 επιχειρήσεις του νομού» όπως εξηγεί στο makthes.gr ο επικεφαλής της ομάδας, Ηλίας Τσολακίδης, «για να μπορούμε να επιτρέπουμε σε όλον τον κόσμο να μπαίνει στο χωριό». Το μήνυμα είναι ένα: Ο καθένας μπορεί  να αφήσει το πορτοφόλι στο σπίτι! Απλώς, «παροτρύνουμε τον κόσμο να φέρει προαιρετικά δυο κιλά τρόφιμα το άτομο.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνουμε κάθε χρόνο περί των 20 τόνων και με τα τρόφιμα αυτά να τροφοδοτούμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο της ομάδας».

Πώς ξεκίνησε, ωστόσο, το χωριό του κόσμου;

Ο κύριος Τσολακίδης ανέφερε πως το χριστουγεννιάτικο χωριό του κόσμου είναι ένα «παιδί της κρίσης». Παλαιότερα, πριν επτά χρόνια όταν ξεκίνησε το κοινωνικό παντοπωλείο της ομάδας, «ήταν εύκολο… με ένα κάλεσμα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε σε ένα πρωινό στον πεζόδρομο της πόλης μέχρι και ένα τόνο φαγητού. Τα πράγματα δυσκόλεψαν. Κι ο κόσμος δεν μπορούσε να συνεισφέρει με τον ίδιο τρόπο». Το γεγονός αυτό ώθησε την εθελοντική μας ομάδα να σκεφτεί άλλες δράσεις με τις οποίες το σύστημα θα λειτουργούσε εξίσου καλά. «Πέρσι με τη συναυλία της Γλυκερίας συγκεντρώσαμε σε ένα βράδυ 15 τόνους τρόφιμα!» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ομάδας. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως προϋπόθεση για να λάβει κάποιος τη βοήθεια από τη συγκεκριμένη ομάδα είναι «να προσφέρει εθελοντική εργασία της τάξης των 8 ωρών το μήνα στην ομάδα εθελοντικής δράσης ν. Πιερίας "Ο τόπος μου". Δουλεύοντας εθελοντικά θα πάρει περίπου 35 κιλά τρόφιμα κόστους 50 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι ωφελούμενοι νοιώθουν χρήσιμοι κι εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε φιλανθρωπία», συνεχίζει ο κ. Τσολακίδης.

Τι  μπορεί να προσφέρει κάποιος;

« Ό,τι δεν χρειάζεται ψυγείο! Παράλληλα μπορεί να φέρει είδη υγιεινής, τα πάντα…». Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως αν επισκεφτεί κανείς τον χώρο στον παλιό καπνικό σταθμό στην Κατερίνη θα μείνει εντυπωσιασμένος από την οργάνωση που διέπει τις κοινωνικές δομές του, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο. Εξάλλου, τίποτα δεν γίνεται τυχαία στην εθελοντική ομάδα.  Όσοι πάνε να εργαστούν καταθέτουν μια αίτηση στο κοινωνικό ιατρείο- φαρμακείο- παντοπωλείο, στο γραφείο των κοινωνικών δομών το οποίο και την εξετάζει. Οι προϋποθέσεις είναι να είναι άνεργοι, το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ και να αποδεικνύουν ότι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Σε αριθμούς… όλη αυτή η προσπάθεια απαιτεί «περί των 450- 500 εθελοντών για να μπορέσει να λειτουργήσει. Άρα χωρίς οργάνωση δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Υπάρχουν άγραφοι κανόνες και ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει! Συγκριτικά» αναφέρει ο κ. Τσολακίδης πως «η μεγαλύτερη επιχείρηση της Πιερίας διαθέτει περί των 300 εργαζομένων…» . Η όλη διαχείριση των κοινωνικών δομών της εθελοντικής ομάδας πιερίας "Ο τόπος μου" – στις οποίες εντάσσεται και το χωριό του κόσμου- είναι ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο φυσικά έχει τριβές, έχει δυσκολίες, απαιτεί θυσίες, συνέπεια, συνεργασία και δέσμευση αλλά ανταμείβει όποιον ασχολείται με αυτόν καθώς ξέρει πως βοηθά εθελοντικά όποιον πραγματικά χρήζει ανάγκης χωρίς να φαίνεται ως φιλανθρωπία.

Πώς φτάσατε στο σημείο να οραματιστείτε το χωριό του κόσμου;

Τα ερεθίσματα ξεκίνησαν από τη Γερμανία όπου αφενός στήνονται οι χριστουγεννιάτικες αγορές για να έχουν φως οι πόλεις σε ένα κατασκότεινο χειμώνα και για να τονωθεί και η αγοραστική κίνηση. Αφορμή, ωστόσο, ήταν ένα χριστουγεννιάτικο χωριό του δήμου  πριν έξι χρόνια. «Μια γωνιά που ντρεπόσουν για αυτό που έβλεπες. Ήταν κρύο κι άσχημο» είπε ο κ. Τσολακίδης ο οποίος συνέχισε λέγοντας πως συνειδητοποίησαν πως το χωριό που πρόσφερε ο δήμος δεν ανταποκρινόταν σε κάτι καλό και τους έδωσε την ιδέα να δημιουργήσουν κάτι άλλο. Έτσι συγκέντρωσαν σχέδια από σπιτάκια κι υλικά, μελέτησαν τον χώρο για να τον εκμεταλλευτούν όσο γινόταν περισσότερο και τελικά κατάφεραν τη δική τους τεράστια επιτυχία η οποία συνδυάζει το τερπνόν με το ωφέλιμο.

Τα ουσιαστικά πράγματα στο χωριό…

Στην ουσία είναι ένα «Μήνυμα κατά του καταναλωτισμού.  Όλη η αυλή στρωμένη με άχυρο, επιζητούμε την απλότητα. Λέμε στα παιδιά πως δεν απαιτείται να είσαι πλούσιος για να διασκεδάσεις. Είναι μια δραστηριότητα μελετημένη. Μια ανάγκη προάσπισης του δημόσιου χώρου. Ο παλιός καπνικός σταθμός ήταν εγκαταλελειμμένος, τον αναμορφώσαμε. Εμείς πήραμε ένα σκουπιδότοπο και τον κάναμε πνεύμονα πολιτισμού της Κατερίνης -σε αντίθεση με τα ολυμπιακά έργα που ρήμαξαν στον χρόνο. Το χωριό έχει φωνή και λέει πως ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Δεν παραδινόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε χρήματα αλλά ψυχή. Τα 500 άτομα την ψυχή τους καταθέτουν» τόνισε ο κ. Τσολακίδης. 

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες

« Παιχνίδια επιτραπέζια, παιχνίδια ομαδικά, πέντε σπιτάκια με παραδοσιακά παιχνίδια σαν λούνα παρκ… κι αν κερδίσει κάποιος παίρνει ένα χαρτάκι και μπορεί να πάει στην παιχνιδούπολη και να επιλέξει ό,τι θέλει. Τα παιχνίδια προήλθαν από τα σχολεία που επισκέφτηκαν το Χωριό του κόσμου και αντί για είσοδο πρόσφεραν ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο. Κάθε χρόνο συγκεντρώνουμε πάνω από χιλιάδες βιβλία εμπλουτίζουμε τη βιβλιοθήκη μας κι ίσως να έχουμε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη προσχολικών βιβλίων. Η βιβλιοθήκη της Βέροιας 1.000 προσχολικής ηλικίας, εμείς 4.500!

Κάθε βράδυ έχουμε σειρά από εκδηλώσεις. Στην Παραμυθούπολη διαβάζονται παραμύθια ή έχουμε θεατρικές παραστάσεις, στο Αράνι έχουμε μουσικές συναυλίες. Στην αυλή χορευτικά με παραδοσιακούς χορούς και το  αποκορύφωμα τα αερόστατά μας! Στην αυλή ανάβουμε φωτιές και πετάμε κάθε βράδυ ένα ή και περισσότερα αερόστατα και γίνεται όλος ο κόσμος μια μεγάλη παρέα.

Το οικολογικό μήνυμα

Το  χωριό έχει ενώσει την τοπική κοινωνία γύρω από ένα στόχο αλληλεγγύης. Βοηθά και ξέρει πως έχει αντίκρισμα. Μαζί με τα μηνύματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Όλη η Ευρώπη μιλάει για την κυκλική οικονομία. Ποιοτικότερα προϊόντα για επιμήκυνση της ζωής τους. Εμείς αυτό το κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Στο κοινωνικό φαρμακείο υποδεχόμαστε φάρμακα τα οποία αλλιώς θα κατέληγαν στα σκουπίδια, έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο τα καταγράφουμε, επιμηκύνουμε τη ζωή τους και τα μοιράζουμε σε όσους τα έχουν ανάγκη. Το ίδιο και με τα βιβλία… που κρατιούνται στο σπίτι. Εδώ δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο προϊόν να επιμηκύνει τη ζωή του. Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε μια καμπάνια κατά του πλαστικού. Προσπαθούμε να πείσουμε καταστήματα, εστιατόρια κλπ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια για νερό. Δίνουμε γυάλινα που μας έχει διαθέσει η ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κατερίνης) και παίρνουμε τα πλαστικά τους μπουκάλια. Έχουμε συγκεντρώσει μια μεγάλη ποσότητα, στήσαμε κι ένα δέντρο από πλαστικά μπουκάλια. Θα καλέσουμε το ίδιο να κάνουν και τα παιδιά. Όποιο φέρει πλαστικό παίρνει ένα γυάλινο. Επίσης θέλουμε να διοργανώσουμε και… ολυμπιακούς αγώνες κι όποιο σχολείο συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη ποσότητα θα κερδίσει ένα έπαθλο. Τα παιδιά καλούνται μέσα σε 3 λεπτά να ρίξουν πλαστικά μπουκάλια σε ένα τεράστιο κύλινδρο που υπάρχει στην αυλή- κάτι απλό που ωστόσο προκαλεί μεγάλη χαρά στους μικρούς φίλους που παίζουν και μαθαίνουν. 

Συνολικά 82 σχολεία, 4.175 παιδιά πέρασαν ήδη φέτος από το Χωριό του Κόσμου! Από τις 22 Δεκεμβρίου το Χωριό του Κόσμου λειτουργεί τα βράδια από τις 5.30 απόγευμα… μέχρι τέλος. Σήμερα 26 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί βραδιά βινυλίου! Το χωριό του κόσμου θα μείνει ανοιχτό μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, για το Χωριό του Κόσμου όσο και για την ομάδα εθελοντικής δράσης νομού Πιερίας "Ο τόπος μου" μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:  http://www.otoposmou.gr/

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.