ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νομοσχέδιο για το lobbying έχει διατάξεις και για τα δώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης

MakThes Team06 Ιουλίου 2021

Κανόνες στην επικοινωνία των θεσμικών φορέων της πολιτείας με εκπροσώπους συμφερόντων κατά την άσκηση δραστηριοτήτων επιρροής (lobbying), επιδιώκει να θέσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», που αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης ως βασική αρχή τη γενική απαγόρευση αποδοχής δώρων, φιλοξενίας και άλλων ωφελημάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ για τα δώρα αυτά προβλέπει τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής, δημοσιότητας, φύλαξης, διαχείρισης και αξιοποίησής τους.

Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το «Μητρώο Διαφάνειας», στο οποίο οφείλει να εγγραφεί κάθε «εκπρόσωπος συμφερόντων», δηλαδή φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έναντι αμοιβής προσπαθεί να επηρεάσει κρατικούς φορείς ώστε να λάβουν απόφαση (μέσω νόμου, προεδρικού διατάγματος, υπουργικής απόφασης κ.λπ.) προς όφελος του πελάτη του. Στο Μητρώο μπορούν να εγγραφούν, άρα και να ασκήσουν δραστηριότητα επιρροής, σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Το Μητρώο τηρείται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και η πρόσβαση σε αυτό είναι διαθέσιμη στο κοινό, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Κατά τη λήξη του έτους, η ΕΑΔ συντάσσει έκθεση με στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του Μητρώου και την καταχώριση σχετικών πληροφοριών.

Οι εκπρόσωποι συμφερόντων υποχρεούνται κατά την επικοινωνία τους με τους θεσμικούς φορείς, να γνωστοποιούν την ιδιότητά τους ως εκπρόσωποι συμφερόντων, καθώς και την ταυτότητα του πελάτη τους τα συμφέροντα του οποίου εκπροσωπούν, και να ενημερώνουν για τον σκοπό των δραστηριοτήτων επιρροής.

Αντίστοιχα δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται, (εφόσον αυτές δεν είναι εμπιστευτικές), να συμμετέχουν ως ομιλητές σε ακροάσεις επιτροπών, να υποβάλουν προτάσεις σε σχέδια νόμων και πράξεων, να αιτούνται τη διοργάνωση συναντήσεων με θεσμικούς φορείς και να συμμετέχουν σε αυτές.

Για να περιοριστεί η πρακτική των λεγόμενων «περιστρεφόμενων θυρών», το νομοσχέδιο ορίζει ότι για χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τη λήξη των καθηκόντων τους για οποιονδήποτε λόγο, οι υπάλληλοι των θεσμικών φορέων της πολιτείας εμποδίζονται να ασκούν δραστηριότητες επιρροής προς τον φορέα στον οποίο απασχολούνταν.

Στο Β΄ μέρος του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα, παροχές ή άλλα ωφελήματα,τα οποία προσφέρονται λόγω της θεσμικής ιδιότητάς τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, παρά μόνο για λόγους ευγένειας, αβρότητας ή εθιμοτυπίας.

Οφείλουν, επίσης, να μην αποδέχονται φιλοξενία, η οποία παρέχεται λόγω της θεσμικής ιδιότητάς τους, παρά μόνο για λόγους αβροφροσύνης ή σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική.

Τα αντικείμενα που προσφέρονται ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και περιέρχονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή στην Προεδρία της Κυβέρνησης ως προς τη διοίκηση και διαχείρισή τους, εφόσον η εκτιμώμενη αξία τους υπερβαίνει τα 200 ευρώ. Δώρα κατώτερης αξίας, καθώς και αναλώσιμα αγαθά περιέρχονται στην κυριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του μέλους της Κυβέρνησης, στο οποίο δωρίζονται, εκτός κι΄ αν δηλώσουν ότι επιθυμούν αυτά να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου

Όσα δώρα έχουν ιδιαίτερη εθνική, ιστορική ή πολιτιστική αξία, ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και περιέρχονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή στην Προεδρία της Κυβέρνησης,αντίστοιχα, ανεξάρτητα από την αξία τους.

Τα προσφερόμενα δώρα καταγράφονται λεπτομερειακά (στοιχεία δωρητή, αξία, αιτία δωρεάς, τόπος φύλαξης κ.λπ. ) σε ειδικό ηλεκτρονικό βιβλίο που τηρείται στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Τον Ιανουάριο κάθε έτους δημοσιεύεται διαδικτυακά κατάλογος, με παράθεση της περιγραφής τους, τα δώρα που περιήλθαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα μέλη της κυβέρνησης κατά το προηγούμενο έτος.

Δίνεται η δυνατότητα τα δώρα να εκτίθενται εντός του Προεδρικού Μεγάρου,του Μεγάρου Μαξίμου ή του οικείου υπουργείου, να παραχωρούνται δωρεάν σε μουσεία, εκπαιδευτικά ή άλλα κοινωφελή ιδρύματα, να χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Προεδρίας της Κυβέρνησης για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και εφόσον η χρήση είναι σύμφωνη με τη φύση τους, ή να εκποιούνται, εφόσον δεν πρόκειται για κειμήλια. Τα ποσά που προκύπτουν από την εκποίηση διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς.

Στο Γ΄ μέρος περιλαμβάνονται λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, όπως η κατάργηση παρεκκλίσεων από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και η παροχή δυνατότητας χορήγησης ηθικής αμοιβής και στους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ αυτού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ και ΙΔΑΧ.

Το νομοσχέδιο θα παραμείνει διαθέσιμο για σχόλια και παρατηρήσεις στη διεύθυνση www.opengov.gr έως τις 19 Ιουλίου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.