Το όνομα του αείμνηστου καθηγητή Ποινικού Δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λάμπρου Μαργαρίτη, φέρει από σήμερα η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα τελετή ονοματοδοσίας του αμφιθεάτρου του υπουργείου Δικαιοσύνης ως ελάχιστος φόρος τιμής στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Λάμπρου Μαργαρίτη, που απεβίωσε στις 22 Νοεμβρίου 2022.
Στην τελετή ονοματοδοσίας του αμφιθεάτρου «Λάμπρος Μαργαρίτης», η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της οικογένειας του εκλιπόντος (η σύζυγός του Λίλιαν και ο γιός του Δημήτρης), ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή του Λάμπρου Μαργαρίτη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου.
Ειδικότερα, ο κ. Τσιάρας, ανέφερε: «Ο Λάμπρος Μαργαρίτης δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας, αλλά το έργο του, η φιλοσοφία του, η στάση ζωής του, είναι ζωντανές να αποτελούν πηγή έμπνευσης στην οποία θα ανατρέχουν με ασφάλεια οι νέες γενιές ποινικολόγων και οι εφαρμοστές του Δικαίου, δικαστές και εισαγγελείς. Δεν μπορούμε πλέον να τον συμβουλευθούμε, έχουμε όμως ως οδηγό τις αντιλήψεις του, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες όχι μόνο στην εθνική νομοθεσία αλλά και στα πανεπιστημιακά του συγγράμματα, που αποτελούν στο σύνολο τους μια διαχρονική παρακαταθήκη για το νομικό μας πολιτισμό» και προσέθεσε: «Η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή μεταξύ μας».
Ο στενός φίλος του αποβιώσαντος καθηγητή, αρεοπαγίτης Χρήστος Νάστας και ο πρώην αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αναφέρθηκαν στο πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό έργο του Λάμπρου Μαργαρίτη, στο σπάνιο ήθος και την αψεγάδιαστη διαδρομή του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νάστας επισήμανε ότι ο Λάμπρος Μαργαρίτης συνέβαλε στο Ποινικό Δίκαιο με καθοριστικές παρεμβάσεις και ήταν πολύτιμη η συνεισφορά του και προσέθεσε ότι η παρουσία του πλανάται στις δικαστικές αίθουσες. Ήταν λάτρης της κριτικής σκέψης και πολέμιος της αλαζονείας, τόνισε ο κ. Νάστας.
Παράλληλα, ο κ. Βουρλιώτης ανέφερε ότι ο Λάμπρος Μαργαρίτης ήταν σεμνός, σταθερός στις απόψεις του και υπερασπιστής του δικαίου, ενώ είναι ανυπολόγιστη η συμβολή του και οι σκέψεις του στην νομική επιστήμη. Σε άλλο σημείο ο κ. Βουρλιώτης τόνισε ότι ο Λάμπρος Μαργαρίτης ήταν βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος, χαμηλών τόνων, χωρίς συμβιβασμούς και η οικογένεια του πρέπει να είναι υπερήφανη.
Ακόμη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Φινοκαλιώτης, με αφορμή την σημερινή ονοματοδοσία, σε δήλωσή του επισήμανε:
«O Λάμπρος Μαργαρίτης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα που κόσμησε τον χώρο της νομικής επιστήμης επί δεκαετίες. Μέχρι τέλους τον παρακολουθούσαμε καθημερινά στα ακροατήρια αλλά και τα αμφιθέατρα της νομικής, χώρους που τόσο αγάπησε αλλά και τόσο αγαπήθηκε (σε σημείο που δεν μπορείς να ζυγίσεις ποια αγάπη ήταν πιο δυνατή).
Το αμφιθέατρο «Λάμπρος Μαργαρίτης» στο υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελεί την εκπλήρωση ενός ηθικού χρέους για όσα προσέφερε ο Δάσκαλος μας στη Δικαιοσύνη.
Στην τελετή παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι επικεφαλής των Διοικήσεων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, κλπ.