ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παλεύει γερά ο τουρισμός της Βόρειας Ελλάδας

Στέφανος Μαχτσίρας17 Αυγούστου 2021

Με κομμένη την ανάσα αλλά με την αισιοδοξία και τα χαμόγελα να έχουν επανέλθει για τα καλά παρακολουθούν οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Βόρεια Ελλάδα την επέλαση τουριστών αλλά και της μετάλλαξης Δέλτα την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της στον τουριστικό κλάδο. Ο τουρισμός στάθηκε όρθιος, πιο δυνατός και πιο... σοφός μετά την εφιαλτική δοκιμασία του 2020 και έχει ριχτεί και πάλι με όλες του τις δυνάμεις στην αρένα του διεθνούς ανταγωνισμού προσβλέποντας σε μία χρονιά η οποία θα καλύψει ένα μέρος των περσινών απολεσθέντων εσόδων, η βαριά βιομηχανία της χώρας επέδειξε αξιοθαύμαστες αντοχές και τρέχει να καλύψει και να ανακτήσει, στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον υπάρξει και μία παράταση της σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο, πάνω από το 50% των εσόδων του 2019, μίας ονειρικής χρονιάς για τουριστικά έσοδα και αφίξεις.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή συμβάλλει καθοριστικά και διευκολύνει την προσπάθεια ανάταξης του τουριστικού κλάδου σε μία κομβική σεζόν - μαραθώνιο που απαιτεί αντοχές και τεράστια αποθέματα υπομονής. Ο τζίρος και σε πολλές περιπτώσεις η βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων κρέμονται από μία κλωστή.

Κομβικής σημασίας είναι το γεγονός της άρση της καραντίνας για τους Άγγλους, από τις 19 Ιουλίου, βοήθησε στην άνοδο της τουριστικής κίνησης στην Χαλκιδική, ενώ τουριστικά γραφεία από την Ουκρανία σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η αναστολή εργασιών του ομίλου Μουζενίδη.

Παράλληλα, ευχάριστη έκπληξη αποτελούν οι αυξημένες αφίξεις Πολωνών τουριστών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης να κερδίζουν μέρος από το χαμένο έδαφος του 2020.

Ενδείξεις αχνής αισιοδοξίας

Τα μέχρι τώρα δεδομένα, αν και διαρκώς μεταβάλλονται, επιτρέπουν την επικράτηση ενός κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να δείχνουν ικανές να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα.

Τον Μάιο οι πτήσεις από εξωτερικό στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έφτασαν τις 958 με 42.327 επιβάτες να αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη (πέρσι την ίδια περίοδο προσγειώθηκαν στην πόλη... 554 επιβάτες από το εξωτερικό από 61 πτήσεις). Κατά μέσο όρο σε αυτές τις ημέρες, το «Μακεδονία» δέχθηκε 10 πτήσεις ανά ημέρα, ενώ το προηγούμενο 15πενθήμερο δεχόταν 6 πτήσεις εξωτερικού καθημερινά.

Τον Ιούνιο συνεχίστηκε η πορεία... επαναφοράς στην κανονικότητα με 96.522 επιβάτες από 2.081 πτήσεις να προσγειώνονται στη Θεσσαλονίκη (τον αντίστοιχο μήνα του 2020 53.994 επιβάτες αφίχθησαν στο «Μακεδονία»). Γερμανοί, Κύπριοι, Αυστριακοί, Πολωνοί, Ισραηλινοί κρατάνε τα σκήπτρα στις αφίξεις.

Σαφώς, η αύξηση που παρατηρείται τον Μάιο και τον Ιούνιο και ο αριθμός των πτήσεων απέχει πολύ από τα στοιχεία του 2019, όταν στη ζωή μας δεν είχε εισβάλλει ο κορονοϊός. Την ίδια περίοδο με το 2019, το «Μακεδονία» είχε καθημερινά 40 πτήσεις εξωτερικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικά στην χώρα μας, σταθερά ανοδικός παρέμεινε τον Ιούνιο ο αριθμός των επιβατών και των αφίξεων από το εξωτερικό, σε μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης σε κάποιο βαθμό του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στα ελληνικά αεροδρόμια αφίχθησαν 1.181.771 ταξιδιώτες έναντι μόλις 87.481 επιβατών τον αντίστοιχο μήνα του 2020, με το ποσοστό της αύξησης να εκτινάσσεται κατά 1.250%.

Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων, επίσης, ανήλθε σε 39.085, σημειώνοντας άνοδο κατά 201,4% σε σχέση με πέρυσι, με τον αριθμό των διακινηθέντων επιβατών (αφίξεις, αναχωρήσεις) να υπερβαίνει τα 3,1 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο 432,7%.

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, δηλαδή με την προ πανδημίας κατάσταση, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού παρουσίασαν κάμψη 46,2% και η συνολική επιβατική κίνηση κατά 46,1%.

Όπως έχουν επανειλημμένως επισημάνει τα υπουργεία οικονομικών και τουρισμού, ο φετινός στόχος των αφίξεων έχει τεθεί, αν ληφθεί υπόψιν το αισιόδοξο σενάριο στο 55 -60% των επιδόσεων του 2019, δηλαδή σε περίπου 15 εκατομμύρια εισερχόμενους ταξιδιώτες και έσοδα περίπου 10 δισ. ευρώ. Βέβαια, δεδομένου του ρευστού πανδημικού περιβάλλοντος και με την βαριά βιομηχανία της χώρας να πλέει σε κινούμενη άμμο, ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για το πού θα κάτσει η μπίλια στην ρουλέτα.

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και ο ορατός κίνδυνος επαναφοράς των ταξιδιωτικών περιορισμών αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ανάλογα με τις διαθέσεις του COVID, να παίζουν κρίσιμο ρόλο για να καλυφθεί μέρος των θηριωδών απωλειών που υπέστη το 2020 η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας και στυλοβάτης του ΑΕΠ.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα χαροπάλεψαν την περσινή χρονιά με τους επαγγελματίες να ελπίζουν σε μία νέα αρχή φέτος, έχοντας ως σύμμαχο και το εμβόλιο, κάτι που δεν υπήρχε πέρσι. Ποντάρουν στις βαλκανικές αγορές (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία) αλλά και στους Ισραηλινούς, ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, στην οποία τα ξενοδοχεία βίωσαν μία πρωτόγνωρη σεζόν πέρσι με τον τζίρο να εξαϋλώνεται, καθώς η πτώση στις κρατήσεις άγγιξε το 70% ενώ τη χαριστική βολή έδωσε η ακύρωση της ΔΕΘ.

Μετά από μία χρονιά, την περσινή που κύλησε μέσα στην αγωνία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα και αφού είδαν τον τζίρο τους να βουλιάζει μέχρι και 80%, οι επαγγελματίες Καβάλας ελπίζουν σε ανάκτηση δυνάμεων, έχοντας σαν στόχο να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών του 2020.

Η Βαλκανική αγορά σώζει την παρτίδα

Οι βορειοελλαδίτες του τουριστικού τομέα είχαν και έχουν αυξημένες προσδοκίες, για τη φετινή σεζόν, από τον χερσαίο τουρισμό, οι οποίες φαίνεται, μέχρι στιγμής, να επιβεβαιώνονται εν μέρει αν και όλα είναι έρμαια της πανδημίας και μπορεί να μεταβληθούν.

Το κόστος του PCR τεστ και οι καθυστερήσεις στα σύνορα αποτελούσαν μεγάλα αγκάθια που λειτουργούσαν αποτρεπτικά, ιδιαίτερα στις οικογένειες, για την έλευσή τους στην χώρα μας. Η δυνατότητα που δόθηκε και για rapid test (48 ωρών) τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα PCR και η ομαλοποίηση της κατάστασης στους συνοριακούς σταθμούς, συνέβαλαν στην αποκατάσταση μίας ομαλής τουριστικής ροής στα σύνορα.

«Πληρότητες 80% τον Αύγουστο, σεζόν last second»

«Το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου κινείται με πληρότητες περίπου στο 80% του 2019 (με εξαίρεση πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Δράμα και τα Ιωάννινα) και στην Χαλκιδική και πανελλαδικά, για το τελευταίο 10ήμερο θα δούμε πώς θα πάει», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και των ξενοδόχων της Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Όπου υπάρχει το μοντέλο ήλιος και θάλασσα οι πληρότητες είναι υψηλές. Για τον Σεπτέμβριο είναι ακόμα νωρίς να κάνουμε προβλέψεις, η εικόνα είναι θολή, τεράστιο ρόλο θα παίξουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, η χρονιά είναι σεζόν last second. Οι αριθμοί και η πανδημία δίνουν μία αρρυθμία στις κρατήσεις», εκτιμά.

«Τον Σεπτέμβριο περιμένουμε πώς και πώς τις αγορές της Δυτ. Ευρώπης, παραδοσιακά οι Βαλκάνιοι μετά τις 10 Σεπτεμβρίου σταματούν να έρχονται στην Βόρεια Ελλάδα. Για να κοιτάξουμε στα μάτια και να συγκρίνουμε με τα νούμερα του 2019 πρέπει να έχουμε πολύ καλούς Σεπτέμβριο και Οκτώβριο», τονίζει.

«50% οι πληρότητες τον Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη»

«Για τον Αύγουστο δεν θα πάμε πάνω από το 40-50% σε πληρότητες έναντι 65% του Ιουλίου. Είναι πιο συμμαζεμένες οι κρατήσεις. Οι απαγορεύσεις που έχουν επιβάλλει διάφορες χώρες επηρεάζουν την τουριστική κίνηση», σημειώνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος.

«Για τον Σεπτέμβριο και ενόψει ΔΕΘ δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε ακριβή εικόνα, θα φανεί το επόμενο διάστημα», υποστηρίζει. «Οι εθνικότητες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη είναι κυρίως Βαλκάνιοι, Ισραηλινοί, Πολωνοί και λίγοι Αμερικανοί», συμπληρώνει.

«Ικανοποιητικές πληρότητες»

«Ο Ιούλιος κύλησε ικανοποιητικά, περίπου στο 55-60% του 2019. Αύγουστος πάει αρκετά καλά με ικανοποιητικές πληρότητες, κινείται καλά και η εσωτερική αγορά. Την περιοχή μας την έχουν ανακαλύψει και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έρχονται Έλληνες, Βαλκάνιοι και από Κεντρική Ευρώπη, η ρωσική αγορά κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα», αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

«Για τον Σεπτέμβριο υπάρχουν κρατήσεις αλλά με επιστρέψιμες προκαταβολές, το ζήτημα των πυρκαγιών έχει επηρεάσει την εσωτερική αγορά. Αρνητικό αντίκτυπο για την χώρα μας είχε η ένταξή της στην κίτρινη λίστα της Ρουμανίας, η κατάσταση στα σύνορα έχει ομαλοποιηθεί, δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις», σημειώνει.

«Ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μας, πάμε καλά»

«O Ιούλιος πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις μας ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας ενώ και ο Αύγουστος πάει καλά αλλά ο ορίζοντάς μας είναι πολύ κοντινός, ξέρουμε μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα τι θα γίνει. Από τις 22 Αυγούστου πάμε βλέποντας και κάνοντας, μόνο εκτιμήσεις έχουμε», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

«Οι πληρότητες αγγίζουν το 60-70%, το Σαββατοκύριακο αυτό θα είμαστε γεμάτοι. Έρχονται κυρίως Έλληνες και Βαλκάνιοι. Μέχρι στιγμής είμαστε ευχαριστημένοι και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον επισκέπτη», προσθέτει.

Οι προϋποθέσεις για την είσοδο τουριστών στην Ελλάδα

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό και να προσκομίσουν πιστοποιητικό, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, ή εντός 48 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.

3) Να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος δύο έως εννέα μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση 30 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή.

4) Οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό δύναται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test ή PCR) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15 Αυγούστου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.