ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα είναι και φέτος παρόν στην παραλία της πόλης (βίντεο)

Κυριακή Τσολάκη22 Ιουνίου 2023

Με όλους τους λάτρεις της φιλαναγνωσίας και των εκδόσεων δίνει ραντεβού και φέτος το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου της παραλίας της πόλης.

Ο γνωστός τεράστιος περίπατος στον μαγικό χώρο των τόμων θα αρχίσει στις 23 Ιουνίου και θα φιλοξενήσει 500 συγγραφείς από όλη την Ελλάδα που θα παρουσιάσουν ή θα υπογράψουν τα βιβλία τους, ενώ θα καλύψει τις νέες εκδόσεις και τίτλους που φτάνουν φέτος τις 10.000. Θα περιλάβει δε διαγωνισμό για το αγαπημένο βιβλίο των επισκεπτών, αλλά και δημοσκόπηση της interview.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη διοργάνωση έκανε ο πρόεδρος του φορέα υλοποίησής της, Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης που τόνισε ότι το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1982 με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και τον τότε δήμαρχο Θανάση Γιαννούση. «Πιστεύουμε ότι για ακόμη μια χρονιά το φεστιβάλ θα εξυπηρετήσει και τον πολιτισμό και τις ανάγκες του βιβλίου προβάλλοντάς το με σύνθημα ‘Με ένα βιβλίο στο χέρι’».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φετινή συνεργασία με το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά, αφού φέτος η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον Γιώργο Βαφόπουλο και στα 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά, ενώ μίλησε για τη δράση που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια το φεστιβάλ να καλεί συγγραφείς που παρουσιάζουν και υπογράφουν τα βιβλία τους στα περίπτερα. «Η χώρα μας θεωρείται από τις πιο παραγωγικές συγγραφικές χώρες. Σε αυτό συμβάλαμε και εμείς. Απόδειξη είναι ότι μέχρι το 1982 οι καλύτερες περίοδοι για το βιβλίο ήταν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ενώ μετά το Φεστιβάλ φτάσαμε να είναι καλύτερη η θερινή περίοδος».

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων έκθεση φωτογραφίας, διαγωνισμός καλύτερου βιβλίου, έρευνα της interview για το βιβλίο κ.α., ενώ το περίπτερο του δήμου θα φιλοξενήσει υλικό από την αλληλογραφία μεταξύ του Γιώργου Βαφόπουλου και του Κωστή Παλαμά.

Ο «8ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης που συμμετέχει στο φεστιβάλ», όπως είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαρακτήρισε τη διοργάνωση μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της πόλης μας τα τελευταία 42 χρόνια. «Η παραλία της πόλης γεμίζει με άσπρες τέντες. Ο θεσμός πλέον είναι συνδεδεμένος με τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης και είναι σε μεγάλο βαθμό ο σύγχρονος πολιτισμός της. Έχω αναμνήσεις και από το πρώτο φεστιβάλ ως πιτσιρικάς. Τότε είχαμε το μπουρίνι και αυτό το χιούμορ που γίνεται για το φεστιβάλ είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της πόλης που δείχνει ότι το νιώθει δικό του και το τυλίγει με ένα μύθο, μια προκατάληψη ή ένα λογοπαίγνιο. 

Το βιβλίο, το έντυπο μάλιστα, είναι κάτι που δίνει κάθε χρόνο το ραντεβού του στο ωραιότερο σημείο της πόλης, στη νέα παραλία, με αύξηση των συμμετοχών, με κόσμο που έρχεται γιατί γίνεται μια εξαιρετική δουλειά και προβολή με κάτι καινούριο και διαφορετικό κάθε χρόνο. Χαιρόμαστε ότι φέτος θα είναι τιμητικό για δύο τεράστιους λογοτέχνες της πατρίδας μας», τόνισε.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη μίλησε για το περίπτερο του δήμου Θεσσαλονίκης που θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις για τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Βαφόπουλου, για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά και για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

Τέλος, ο πεζογράφος Κώστας Χατζηαντωνίου και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος Παλαμά Κώστας Χατζηαντωνίου μίλησε για την ίδρυση του φορέα το 1960, που τώρα άρχισε τη νέα φιλολογική και κριτική έκδοση των απάντων του Παλαμά που θα φτάσει τους 50 τόμους, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί οι 15.

Τα επίσημα εγκαίνια της διοργάνωσης θα γίνουν τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 8μμ στην εξέδρα των εκδηλώσεων. Θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου.

Τη διοργάνωση επισκέπτονται πάνω από 300.000 κόσμου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.