ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της δήλωσης του Κώστα Καραμανλή

Νίκος Οικονόμου11 Απριλίου 2021

Ακούστηκαν ουκ ολίγα και επακολούθησαν πολλά της πρόσφατης παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή. Για παράδειγμα ελέχθη και υποστηρίχτηκε από πολλούς ότι ο στόχος δεν ήταν μόνο οι απόψεις του Κώστα Σημίτη, αλλά η τοποθέτηση έγινε για να σταλεί μήνυμα και προς τη μεριά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με σκοπό ο σημερινός πρωθυπουργός να βάλει φρένο στους «σημιτικούς» που έχει δίπλα του και που είναι οπαδοί μιας πιο μετριοπαθούς στάσης απέναντι στην Τουρκία.

Άλλοι πάλι επισήμαναν ότι η δήλωση ήταν μια πατριωτική απάντηση σε αυτήν τη λογική άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, που χαρακτηρίζει τόσο τους παλιούς οπαδούς του εκσυγχρονισμού στη χώρα μας όσο και μερικούς που βρίσκονται στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα στον απόηχο της παρέμβασης Καραμανλή έγιναν και κάποιες δηλώσεις στήριξης προς τον πρώην πρωθυπουργό από σημερινούς βουλευτές της ΝΔ, που θεωρούνται καραμανλικοί. Όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Σάββας Αναστασιάδης και ο Κώστας Γκιουλέκας, που στάθηκαν δημόσια στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή στη διαμάχη του με τον Κώστα Σημίτη.

Ας κρατήσουμε όμως αυτά που προέρχονται από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Ότι η παρέμβαση προκλήθηκε από τη νέα επίθεση που του έκανε ο Κώστας Σημίτης, με ένα άρθρο που είχε δημοσιευθεί και πέρσι στην εφημερίδα «Τα Νέα» και το οποίο αναδημοσιεύτηκε φέτος με αφορμή την έκδοση βιβλίου για τα ελληνοτουρκικά.

Γιατί η απάντηση Καραμανλή ήταν διαφορετικού ύφους απ’ ότι συνήθως, δηλαδή μακροσκελής και πολύ αναλυτική; Η εξήγηση σε αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το άρθρο του κ. Σημίτη έθιξε έναν από τους βασικούς πυλώνες της διακυβέρνησης Καραμανλή, που ήταν τα εθνικά θέματα. Γι’ αυτό και η απάντηση είχε και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, που θύμιζαν την εποχή της σφοδρής κόντρας του με τον τότε μεγάλο αντίπαλο της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ. Θα θυμάστε ότι επί εποχής Γιάννη Λούλη η φράση που κυριαρχούσε στην επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ ήταν ότι «ο Σημίτης ήταν ο αρχι-ιερέας της διαπλοκής». Για το λόγο αυτό ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ΝΔ ήταν -και συνεχίζει- να είναι φανατικά αντίθετο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη λογική της διακυβέρνησης της εποχής Σημίτη. Γι’ αυτό και η αποδοχή που είχε σήμερα η παρέμβαση Καραμανλή από την παραδοσιακή βάση της παράταξης ήταν μεγάλη. Να σημειώσουμε εδώ και κάτι ακόμη: ότι για πρώτη φορά ο Κώστας Καραμανλής ένωσε το νήμα της δικής του πολιτικής με αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά, αναφερόμενος στο τι έκανε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη στρατηγική του Ελσίνκι, αλλά και υπενθυμίζοντας τη θέση του τότε υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Για τα εσωκομματικά ζητήματα έχει ενδιαφέρον η εξήγηση που δίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «ο Καραμανλής όταν μιλά αναφέρεται στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο. Λέει για τα εθνικά και εννοεί τα εθνικά και όχι κάτι άλλο».

Τέλος έχει ενδιαφέρον και μια λεπτομέρεια που καταγράφεται στον σημερινό κυριακάτικο Τύπο και αφορά στο timing της ανακοίνωσης της δήλωσης Καραμανλή. Λέγεται λοιπόν ότι η δήλωση του Κώστα Καραμανλή ήταν έτοιμη από την Τετάρτη το μεσημέρι, αλλά γνωστοποιήθηκε την Πέμπτη, καθώς την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένη τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Star. Και το πολιτικό πρωτόκολλο, που τήρησε απόλυτα ο Καραμανλής, λέει πως ένας πρώην δεν κάνει ποτέ δήλωση την ημέρα που μιλάει ο νυν.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.