Στην τελική ευθεία εισέρχεται σταδιακά, ένα χρόνο μετά την παρουσίαση της τεχνικής έκθεσης του, το πρώτο «Πάρκο Φαγητού» που πρόκειται να λειτουργήσει στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, καθιστώντας την περιοχή και συνολικά τη δυτική Θεσσαλονίκη πόλο έλξης για σεφ, μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να ξεδιπλώσουν το μαγειρικό τους ταλέντο, προσφέροντας καλό και ποιοτικό φαγητό στους πολίτες.
Το… νόστιμο πάρκο θα στηθεί θα στηθεί στο κτίριο του πρώην στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο φιλοξενεί ήδη πολλές δράσεις του δήμου, αθλητικές εγκαταστάσεις και θερινό σινεμά, ενώ εκτός από φαγητό οι πολίτες και τα παιδιά θα απολαμβάνουν ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις και ομαδικές επισκέψεις σχολείων και νηπιαγωγείων, καθώς θα λειτουργεί και… οικολογικός παιδότοπος.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, το καινοτόμο έργο για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, μπαίνει σιγά – σιγά σε τροχιά υλοποίησης, καθώς η μελέτη που ανατέθηκε ήδη είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί στα τέλη καλοκαιριού, ούτως ώστε στη συνέχει να αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του. «Αν όλα πάνε με βάση τον αρχικό σχεδιασμό το πάρκο θα μπορεί να λειτουργήσει του χρόνου. Ήδη εγκρίθηκε ο διαγωνισμός από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, αναφορικά με τους όρους διακήρυξης της μελέτης που αφορά στη Δημιουργία Πάρκου για τον πολιτισμό της Διατροφής στο πρώην Στρατόπεδο Μ. Αλέξανδρος» τόνισε στο makthes.gr ο δήμαρχος.
Το έργο, που προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ) και στοχεύει κυρίως στην αποκατάσταση και τον εξοπλισμό του κτηρίου που βρίσκεται στο πρώην στρατόπεδο.
Δέκα ανοιχτές κουζίνες με εθελοντές μάγειρες
Κύριο χαρακτηριστικό του «Πάρκου Φαγητού» είναι η λειτουργία 10 δημόσιων κουζινών και ζαχαροπλαστείου με παρασκευαστήριο και αίθουσα κοινού, για να μπορεί να παρακολουθεί τις παρασκευές των γευμάτων, μποστάνι, ορνιθώνα και λαχανόκηπο, από όπου θα διασφαλίζονται οι πρώτες ύλες.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος κ. Κυρίζογλου, πρόκειται για το έργο «Ελάτε να μαγειρέψουμε -Cook4U-Good4U», που προϋποθέτει τη δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου που θα επιδιώξει να έχει κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, καθώς βασικός πυλώνας του σχεδιασμού είναι το μεγάλο μαγειρείο στο οποίο θα μπορούν να μαγειρεύουν εθελοντικά οι πολίτες και τα παιδιά, προσφέροντας το φαγητό σε άπορους πολίτες και ανήμπορους.
Παράλληλα, πολλά προϊόντα που θα καταλήγουν στην κουζίνα του μαγειρείου θα παράγονται μέσα από τον οπωρώνα, το λαχανόκηπο και τον ορνιθώνα που θα δημιουργηθούν εντός του πάρκου.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, το πάρκο αποτελεί απόλυτα καινοτομική πρωτοτυπία, συνθέτοντας δραστηριότητες της καθημερινότητας με την παράδοση, την επιστήμη της διατροφής, της υγείας κλπ.
Στις δραστηριότητες του πάρκου περιλαμβάνονται δράσεις για σχολικό κοινό, ιδιαίτερα ερείσματα για την εμπλοκή των νέων και την ενασχόληση με τη διατροφή. Σημαντικό είναι δε το γεγονός ότι το έργο κατά την υλοποίησή του θα προσφέρει απασχόληση σε ένα ευρύ σύνολο επαγγελματιών πολλών ειδικοτήτων (άνω των 50) και θα συμβάλει ετησίως με τις προμήθειές του πάνω από 600.000 ευρώ στην αγορά, ενώ θα προσφέρει 20-25 θέσεις μόνιμης απασχόλησης, όπως επίσης και ετήσιες αγορές προϊόντων διατροφής ύψους περ. 500.000 ευρώ.
Λαχανόκηπος και ορνιθώνας
Στο Β.Δ τμήμα του χώρου εστίασης του έργου θα δημιουργηθεί μικρός λαχανόκηπος, έκτασης 1.000 μέτρων στον οποίο θα καλλιεργούνται λαχανικά και βότανα, ενώ θα υπάρχουν και παρτέρια στα οποία θα καλλιεργούνται διάφορα λαχανικά. Με τη δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί η εκτίμηση των παιδιών στη ποιότητα και την αξία των λαχανικών, της αγροτικής παραγωγής και της διατροφικής τους σημασίας. Επίσης, θα είναι δυνατή η συγκομιδή καρπών και λαχανικών και η μετέπειτα προετοιμασία τους στο πρόγραμμα «Το σχολείο μαγειρεύει».
Επίσης, σε τμήμα του χώρου εστίασης του έργου θα δημιουργηθεί ένας μικρός ορνιθώνας, έκτασης 900 μέτρων στον οποίο θα εκτρέφονται κότες και μερικά άλλα οικόσιτα πτηνά για παραγωγή αβγών. Τα πτηνά θα βόσκουν σε φυτική καλλιέργεια εντός του χώρου και θα ταΐζονται με φυσικές τροφές και υπολείμματα από την επεξεργασία λαχανικών και φρούτων από τα παρασκευαστήρια και τις κουζίνες του έργου.
Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια των πρώτων υλών να γίνεται από παραγωγούς του πρωτογενούς ή δευτερογενούς τομέα) και το κοινό μπορεί να προμηθεύεται προϊόντα είτε για οικιακή χρήση είτε για τοπικό μαγείρεμα στις κουζίνες κοινού.