ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «πράσινο» debate της «ΜτΚ»: Γιάννης Ράπτης και Βάσια Αναστασίου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους!

Βαγγέλης Στολάκης13 Οκτωβρίου 2024

Στις κάλπες οδηγούνται εκ νέου σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για να αναδείξουν τον μεγάλο νικητή της εσωκομματικής αναμέτρησης. Θα παραμείνει στην θέση του προέδρου του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης ή στην Χαριλάου Τρικούπη θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης και στην αρχηγία του κόμματος θα βρεθεί ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας; Το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό σήμερα το βράδυ με τα επιτελεία των δυο διεκδικητών να δίνουν την μάχη ψήφο- ψήφο μέχρι και την τελευταία στιγμή. Και μπορεί τελικά debate μεταξύ των δυο υποψηφίων προέδρων ενόψει του σημερινού δεύτερου γύρου των εκλογών να μην υπήρξε, η «ΜτΚ» σήμερα δημοσιεύει το δικό της debate. Ο Γιάννης Ράπτης και η Βάσια Αναστασίου, μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής που υπέγραψαν υπέρ της στήριξης των υποψηφιοτήτων Ανδρουλάκη και Δούκα, αντίστοιχα, απαντούν σε έξι κοινές ερωτήσεις για το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής και την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Οι ερωτήσεις: 

Ποιο είναι το διακύβευμα της σημερινής κάλπης;

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας. Ποιος είναι καταλληλότερος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γιατί;

Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή των 303.000 και πλέον ψηφοφόρων στην διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής και ποια η «προίκα» του νέου αρχηγού;

Ποιες είναι οι αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η νέα ηγεσία και γιατί;

Είναι δεδομένη η ενότητα την επόμενη ημέρα και με ποιο τρόπο διασφαλίζεται αυτό που λέει κι ένα παλιό σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό»;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Ποιος ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και πως μπορεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα;



    Γιάννης Ράπτης, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής

    «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλλον της κεντροαριστεράς»




    1.

    Το ΠΑΣΟΚ, όλοι εμείς τα μέλη και τα στελέχη του υπό την ηγεσία τόσο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά όσο και του νυν προέδρου μας του Νίκου Ανδρουλάκη πετύχαμε πολλά τα τελευταία χρόνια. Με οδηγό την πολιτική μας αυτονομία κατορθώσαμε το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει και να βρεθεί ξανά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων ως πρωταγωνιστής. Δεν μας αρκεί! Το ΠΑΣΟΚ πρέπει το συντομότερο να αποτελέσει την εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει σύντομα να γίνει ξανά παράταξη διευρύνοντας αμφίπλευρα την επιρροή του.

    2.

    Για να γίνει ξανά παράταξη το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συγκροτήσουμε μια νέα πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα περιλαμβάνει από πολίτες που με σκληρή δουλειά κατορθώνουν να απολαμβάνουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες μέχρι τους μη προνομιούχους της εποχής μας που δυσκολεύονται σημαντικά ακόμα και για να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες. Από πολίτες που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα στα αριστερά μας μέχρι πολίτες που επέλεξαν την ΝΔ και κυρίως τους πολίτες που αποφάσισαν να απέχουν. Με λίγα λόγια ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να μπορεί να πετύχει την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και να το κάνει ξανά την παράταξη που θα μπορεί να εκφράζει όσους αυτοχαρακτηρίζονται από κεντροαριστεροί και αριστεροί έως κεντρώοι και κεντροδεξιοί. Εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να το κάνει με αποτελεσματικό τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    3.

    Η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μεγάλη δεδομένων των συνθηκών και της ευρύτερης τάσης των πολιτών να απέχουν τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι όταν εκλέχτηκε πρόεδρος στις εκλογές της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχαν 404.000 πολίτες όταν η ΝΔ είχε λάβει στις τότε πρόσφατες εκλογές 1.526.400 ψήφους (ποσοστό 26,4%), ενώ το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές είχε λάβει 508.431 ψήφους (ποσοστό 59,6%) ήτοι υπερδιπλάσιο ποσοστό. Η αυξημένη συμμετοχή σηματοδοτεί την βούληση των πολιτών να ισχυροποιήσουν το ΠΑΣΟΚ ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική δύναμη απέναντι στη Ν.Δ και στο Μητσοτάκη. Αυτή είναι και η «προίκα» το νέου αρχηγού, η εντολή των πολιτών και προφανώς η διάθεσή τους, ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια.

    4.

    Το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός οργανισμός θα πρέπει πολύ γρήγορα να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που απαιτούν να παίξει το ρόλο της ουσιαστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης του τόπου. Χρειάζεται λοιπόν, ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό κόμμα που θα μπορεί να αφουγκράζεται και να συνομιλεί απευθείας με τους πολίτες «προσπερνώντας» τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και να μπορεί ταυτόχρονα να υποδέχεται νέα μέλη και στελέχη δίνοντας τους ρόλο και αρμοδιότητες.

    5.

    Το ΠΑΣΟΚ διεξαγάγει τις εσωκομματικές του εκλογές μέσα σε συνθήκες υψηλού πολιτικού πολιτισμού. Η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων ήταν κόσμια, ενώ οι πολιτικές προτάσεις που κατατέθηκαν δε διαφέρουν πολύ και εύκολα μπορεί να υπάρχει σύνθεση των απόψεων. Είμαι βέβαιος ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει όλα τα κορυφαία στελέχη δίνοντας τους ρόλο ώστε στην νέα ηγετική ομάδα να μπορούν να αντιστοιχηθούν όλα τα κοινωνικά ρεύματα που θέλει να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ. Την ενότητα τη διασφαλίζουμε όλοι εμείς τα μέλη και τα στελέχη που συμμετείχαμε στις διαδικασίες και δώσαμε εντολή να φτιαχτεί κόμμα που θα κερδίσει τη ΝΔ και το Μητσοτάκη.

    6.

    Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απευθύνει ένα ευρύ προσκλητήριο σε όσα στελέχη επιθυμούν να επιστρέψουν. Όμως οι πόρτες θα πρέπει να είναι ανοικτές μόνο για όλους όσους δεν πλήγωσαν την παράταξη. Πρέπει να απορριφθεί ωστόσο η οποιαδήποτε σκέψη για συμμαχίες με κόμματα στα αριστερά μας. Πέρα από ότι είναι αντικειμενικά ανέφικτο θα είναι και πολιτικά λάθος. Οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία θα μας βάλει απέναντι σε μεσαία στρώματα που απορρίπτουν πλήρως οτιδήποτε θα θυμίζει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ και τη διακυβέρνηση του. Θα πρέπει να είναι καθαρό ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το πολιτικό όχημα το όποιο θα δώσει τη μάχη και θα κερδίσει τη ΝΔ και το Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλλον της κεντροαριστεράς!

    Βάσια Αναστασίου, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

    «Η κοινωνική βάση είναι εκείνη που αποφασίζει και σε εκείνη απευθυνόμαστε»



    1.

    Αλλαγή ή στασιμότητα. Ο κ. Ανδρουλάκης κρίθηκε σε τρεις κάλπες όπου το ΠΑΣΟΚ σε απόλυτα νούμερα έχανε κάθε φορά χιλιάδες ψηφοφόρους. Ο κ. Δούκας κρίθηκε στο Δήμο Αθήνας όπου κέρδισε τον κ. Μπακογιάννη. Όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν η αρχή της παράνοιας είναι να πιστεύεις ότι με τα ίδια δεδομένα θα έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Εάν δεν αλλάξουμε σελίδα και ηγεσία θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση του μικρού και φοβικού ΠΑΣΟΚ.

    2.

    Ηγέτης βγαλμένος από την κοινωνία, που έχει κολλήσει ένσημα, που είναι πραγματικά ενωτικός. Στηρίζω τον Χάρη Δούκα γιατί παράλληλα με την ακαδημαϊκή του αρτιότητα – πρόσφατα το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ τον συγκαταλέγουν στο 2% των πιο επιδραστικών πολιτικών βάσει θέσεων – παραμένει ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας που θα εκπροσωπήσει εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης θα είναι ο πρόεδρος του «εμείς» και όχι του «εγώ», καθώς δεν επιδιώκει να γράψει ιστορία με την παρέα του αλλά παρέα με την ίδια την κοινωνία.

    3.

    Είναι απαραίτητο για το καλό της χώρας το ΠΑΣΟΚ να γίνει μεγάλο ξανά και η συμμετοχή των 303.000 αυτών ανθρώπων σηματοδοτεί ακριβώς ότι η ώρα είναι τώρα. Οι τιμές στα βασικά αγαθά έχουν αυξηθεί σωρευτικά 30% τα τελευταία τρία χρόνια, τα ενοίκια 40% και παραπάνω, η δημόσια υγεία καταρρέει μέσα από ένα εγκληματικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της, η δημόσια παιδεία έχει την τρίτη χαμηλότερη δαπάνη βάσει ΑΕΠ στην ΕΕ. Αν όχι τώρα λοιπόν ΠΑΣΟΚ, πότε; Στις εσωκομματικές του 2021 συμμετείχαν 270000 άνθρωποι, όμως δεν αξιοποιήθηκαν αφού το κόμμα μετατράπηκε σε στέκι φίλων του νυν προέδρου. Δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη.

    4.

    Πρώτον οι θέσεις μας πρέπει να είναι καθαρές. Δίπλα στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους μη προνομιούχους που βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα. Ένα μέσο νοικοκυριό βγάζει μόλις τις 20 μέρες του μήνα με το εισόδημα του. Η όποια αύξηση μισθών δεν απορροφά τις αυξήσεις σε ενέργεια, supermarket, το γεγονός ότι είμαστε δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Συνεπώς το μοντέλο της ασύδοτης αγοράς που εκπροσωπεί η νέα δημοκρατία απέτυχε. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει ρήξη και τομές με τα καρτέλ και τα ολιγοπώλιο. Να πει ξεκάθαρα με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πίσω. Να ταχθεί καθαρά υπέρ της δημόσιας υγείας, των ίσων δικαιωμάτων. Δεύτερον σε επίπεδο λειτουργίας να πάψει το face control και να αξιοποιηθούν όλες οι τάσεις του κόμματος. Για να είσαι κυβερνητικό κόμμα πρέπει να είσαι πολυτασσικό κόμμα, όπως ανέκαθεν ήταν το ΠΑΣΟΚ. Τέλος οι επετηρίδες των φίλων Ανδρουλάκη.

    5.

    Όλα τα στελέχη φοράμε την ιστορική και βαριά φανέλα του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς όποιος και να εκλεγεί θα είμαστε εκεί, στην πρώτη γραμμή – εφόσον μας επιτραπεί φυσικά, μιας που ο κ. Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για διαγραφές στο παρελθόν.

    6.

    Η συζήτηση για την ανάγκη ισχυρής αντιπολίτευσης απέναντι στις διευρυμένες κοινωνικές ανισότητες που διαρκώς εντείνονται με την διακυβέρνηση της ΝΔ είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη. Εξάλλου, η ίδια η κοινωνία έχει ήδη ξεπεράσει τις εξελίξεις και απαιτεί μια φιλολαϊκή και πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα εξυπηρετεί τα δίκαια αιτήματα της. Διεκδικήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα, ένα ισχυρό ΕΣΥ, μια πραγματικά ποιοτική δημόσια παιδεία, μια δίκαιη φορολόγηση καθώς και αντιμετώπιση της ακρίβειας που καλπάζει έχουν βρεθεί στο προσκήνιο. Σε κάθε περίπτωση είμαι κάθετα αντίθετη σε συγκλίσεις οροφών. Η κοινωνική βάση είναι εκείνη που αποφασίζει και σε εκείνη απευθυνόμαστε.

    Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 13.10.2024

    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.