ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To Πράσινο Ταμείο και η χρηματοδότηση έργων της κυκλικής οικονομίας

MakThes Team07 Μαρτίου 2024

Στον ρόλο και το έργο του Πράσινου Ταμείου για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Ανδρουλάκης από το βήμα της εκδήλωσης «Υποδομές κυκλικής οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας Forward Green της HELEXPO.

«Είναι γεγονός ότι στο Πράσινο Ταμείο θεωρούμε σημαντική την ανάδειξη δράσεων που ενσωματώνουν και προωθούν την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Γι’ αυτό και έχουμε ενσωματώσει στις προτεραιότητες των προγραμμάτων μας, άξονες που στοχεύουν στη ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την κυκλική οικονομία. Δίνουμε έμφαση στην αποϋλοποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία αλυσίδων αξίας, ενώ παράλληλα μέσα από τις προσκλήσεις μας συστήνεται η χρήση κυκλικών προτύπων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου. Πρόσθεσε δε, ότι ο ρόλος του φορέα στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου κ. Γιώργος Πρωτόπαπας αποτελεί το εθνικό σημείο επαφής για το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, στον τομέα του περιβάλλοντος.

«Το Πράσινο Ταμείο ως χρηματοδοτικός φορέας έχει την ευθύνη να ενσωματώσει την κυκλικότητα στα έργα που χρηματοδοτεί, μέσα από δείκτες και πρότυπα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ουσιαστική μετάβαση προς τις κυκλικές χρηματοδοτήσεις. Αυτές τις χρηματοδοτήσεις που θα εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στο πεδίο, εκεί όπου οι δήμοι και οι κοινότητες ως βασικοί αποδέκτες των επιδοτήσεων του Ταμείου αλλά όχι οι μόνοι, υλοποιούν τα έργα τους. Η δράση αυτή, ευελπιστούμε να γίνει οδηγός προς μίμηση και από άλλους χρηματοδοτικούς φορείς της χώρας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αντίκτυπο του έργου και βελτιώνοντας τους δείκτες κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Το Πράσινο Ταμείο στη ForwardGreen της HELEXPO

Το Πράσινο Ταμείο, χρηματοδοτικός φορέας για έργα προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, συμμετέχει στη 2η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας ForwardGreen της HELEXPO που διεξάγεται από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2024, στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι του Πράσινου Ταμείου βρίσκονται στο Περίπτερο 15 – Stand B03 στο ισόγειο, 10:00-19:00, με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών και τη διανομή πληροφοριακού υλικού για τα Χρηματοδοτικά Προγράμματα και τις δράσεις του φορέα.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία, αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 12:00, στο Stage Περίπτερο 15, στο πλαίσιο της «Περιφερειακής Εκδήλωσης Ευαισθητοποίησης για την Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα». Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη πρακτικών κυκλικής οικονομίας στην τοπική κοινωνία και την εν γένει καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που άπτονται αυτής.

Το LIFE-IP CEI-Greece συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων το Πράσινο Ταμείο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Το Πράσινο Ταμείο, πέρα από συνδικαιούχο, αποτελεί και συγχρηματοδότη στο έργο, ενώ συμμετέχει καταλυτικά στον συντονισμό και την υλοποίηση σημαντικών δράσεων όπως είναι η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων, η αποτίμηση δυνατοτήτων διαχείρισης αγροδιατροφικών αποβλήτων και η ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για την αξιοποίησή τους, η εφαρμογή οικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας, καθώς και οι δράσεις οικοδόμησης δυναμικού και ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο των οποίων διοργανώνεται η εκδήλωση.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.