ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο του Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα

Νίκος Οικονόμου31 Μαΐου 2020

Nα επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης πατώντας γκάζι σε ότι έχει να κάνει με το νομοθετικό έργο είναι ο στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα. Με περιοδείες, όπως αυτή στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εξετάζεται η πορεία των έργων σε κάθε περιοχή, αλλά και με τη δρομολόγηση νέων νομοσχεδίων που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα. Μάλιστα όπως έχει ήδη ανακοινωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχουν κατατεθεί στη Βουλή 26 νομοσχέδια, που θα πάρουν το δρόμο της ψήφισης και της υλοποίησης.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια και. διατάξεις νομοσχεδίων πολλών υπουργείων, που επιβεβαιώνουν αυτήν την κατεύθυνση. Από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι το Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σαφές αναπτυξιακό αποτύπωμα, καθώς ενισχύουν τη ρευστότητα, προβάλλουν το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας, προσελκύουν επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Επίσης μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας, όπως με την ηλεκτροκίνηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη, όπως η Εθνική Στρατηγική για τη Νησιωτικότητα που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Σημαντικό είναι και το νομοσχέδιο υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις που ενισχύει τη ρευστότητα στην οικονομία και διευκολύνει την χρηματοδότηση της επιχειρηματικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πλατιά ήταν τα χαμόγελα στο άκουσμα της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού ύψους 750 δις. Ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε ως «γενναίο βήμα που δυναμώνει την αλληλεγγύη, την συνοχή και την σύγκλιση στους κόλπους της Ευρώπης. Η Επιτροπή έθεσε τον πήχη ψηλά. Και το Συμβούλιο πρέπει να αρθεί με την σειρά του, στο ύψος των περιστάσεων. Αλλά και να αδράξει την ευκαιρία που ανοίγεται για ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να ξαναπάρει τον ρόλο που της αξίζει στην παγκόσμια σκακιέρα», σημείωσε.

Για την Ελλάδα η αρχική πρόταση της Επιτροπής προβλέπει μία χρηματοδότηση για περίπου 32 δις, εκ των οποίων τα 22,5 δις θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δις δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η εξέλιξη αυτή είναι «αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα της νέας εποχής». Τώρα η προσοχή στρέφεται στη διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών που θα πρέπει θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και με σύνεση, έτσι ώστε να πιάσουν, να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία και να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά συνάντησαν στο παρελθόν προγράμματα ΕΣΠΑ. Καθόλου τυχαία και η φράση του κ. Μητσοτάκη που δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου». Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες… 

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Μαΐου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.