«Θέλουμε να δρομολογήσουμε μία συνεκτική στρατηγική για τη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία η Θεσσαλονίκη θα παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι έχει προσωπική άποψη για όλα τα ζητήματα που αναφέρθηκαν από τους φορείς. Επιφυλάχθηκε να ανοίξει τα χαρτιά» του την επόμενη εβδομάδα από το βήμα της ΔΕΘ και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, οπότε και «θα μιλήσω πολύ πιο συγκεκριμένα για το σχέδιό μας όχι μόνο για ολόκληρη τη χώρα, αλλά και για ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Βόρεια Ελλάδα».
Σχέδιο και απαντήσεις
Αυτό είναι που χρειάζεται η πόλη: Ένα σχέδιο και συγκεκριμένες απαντήσεις. Και παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης όσων εξαγγέλλονται. Ειδάλλως, θα συνεχίσουμε να παραμένουμε κάθε χρόνο «στο ίδιο έργο θεατές». Να ακούμε από τη μία μεγαλόπνοα σχέδια και προτάσεις από την πλευρά των φορέων και υποσχέσεις από την πλευρά των κυβερνώντων.
«Δίνουμε έμφαση στο αποτέλεσμα και ξέρουμε ότι όσο κι αν κάναμε καλή αρχή, η πολλή δουλειά είναι μπροστά μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, κι αυτό αν μη τι άλλο δημιουργεί αισιοδοξία. Αρκεί τα λόγια να συνοδευτούν από πράξεις.
Γκρίνια και όραμα
Τα χρόνια της κρίσης οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης συνήθιζαν να γεμίζουν υπομνήματα γεμάτα (δικαιολογημένη) γκρίνια. Για την ανύπαρκτη ρευστότητα, για τις «κλειστές» τράπεζες, για την ανάγκη ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο και ταχύτερης πληρωμής του ιδιωτικού τομέα από το δημόσιο. Για το παρεμπόριο και τη βραδεία απονομή δικαιοσύνης.
Όχι ότι και φέτος εξέλιπαν τα παραπάνω προβλήματα. Αντιθέτως, συνεχίζουν να δημιουργούν πρόβλημα στο επιχειρείν. Όμως φέτος οι παραγωγικοί φορείς είχαν στα ντοσιέ τους και τοπικά θέματα. Πέρα από γκρίνια για τα έργα που δεν προχωρούν, για τις συγκοινωνίες που είναι υπό κατάρρευση, είχαν και προτάσεις. Προτάσεις με όραμα για το πού θέλουν να πάει η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, την επόμενη δεκαετία (βλ. ρεπορτάζ στην επόμενη σελίδα).
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος πρότεινε τη δημιουργία «Διεθνούς Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου Θεσσαλονίκης» εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που θα διευκολύνει το διεθνές εμπόριο μέσω της Βόρειας Ελλάδας, θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια για επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μεταφορά τεχνογνωσίας, και, εντέλει, θα εισφέρει θετικά στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Οι Σύνδεσμος Εξαγωγέων πρότεινε τη δημιουργία ενός φορέα προώθησης εξαγωγών ειδικά για τα μακεδονικά προϊόντα («Enterprise Macedonia»). Επίσης θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία διεθνούς ελεύθερης ζώνης εμπορίου στα δυτικά της πόλης, δίπλα στο λιμάνι, όπου θα μοντάρονται και θα τελειοποιούνται προϊόντα που φτάνουν στο λιμάνι και θα είναι μόνο προς εξαγωγή.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο πρότεινε τη δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ώστε να ανοίξουν δουλειές σε μία σειρά κλάδων.
Το ThessINTEC
Ως κοινό αίτημα της πόλης προβλήθηκε η δημιουργία του «ThessINTEC», ενός τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς, για το οποίο απαιτείται η παραχώρηση της έκτασης των 730 στρεμμάτων ανατολικά του αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που έχει πάρει ήδη την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της α’ φάσης του έργου, που έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
Ως φαίνεται, πρόκειται για μια ιδέα που έχει ωριμάσει, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα. «H προτεραιότητα που δίνουμε στην καινοτομία είναι αδιαπραγμάτευτη. H Θεσσαλονίκη πρέπει να προσθέσει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τη διάσταση της έρευνας και της καινοτομίας» είπε, προσθέτοντας: «Περισσότερα σε μία εβδομάδα».
Σχέδιο και παρακολούθηση
Βέβαια, καλά τα οράματα για το μέλλον, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του μεγαλοϊδεατισμού (στον οποίο έχει μια ροπή αυτή η πόλη). Εξάλλου, όπως λέει η παροιμία, «με το τάξιμο δεν χαλάει σπίτι, με το δόσιμο χαλάει» -κοινώς χορτάσαμε μεγαλόπνοα σχέδια επί χάρτου και από ανέξοδες υποσχέσεις.
Αυτό που έλειψε τόσα χρόνια είναι ένα εφικτό σχέδιο, στο οποίο να συμφωνούν όλοι οι φορείς και ένας οδικός χάρτης, ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Και παρακολούθηση ότι τα υπεσχημένα υλοποιούνται.
Ο πρωθυπουργός, βέβαια, δήλωσε εξαρχής ότι «δίνουμε έμφαση στο αποτέλεσμα και ξέρουμε ότι όσο κι αν κάναμε καλή αρχή, η πολλή δουλειά είναι μπροστά μας». Και επ’ αυτού πρέπει να κριθεί.
Άνοιξε την «πόρτα» της γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου στα επιμελητήρια, τις περιφέρειες και τους δήμους της Β. Ελλάδας (σπεύδοντας να προσθέσει και το ΥΜΑΘ και το γραφείο πρωθυπουργού, που λειτουργούν ως τοπικοί «συλλέκτες» προβλημάτων και προτάσεων) έτσι «ώστε πολύ ενδιαφέρουσες και ώριμες σκέψεις να υλοποιηθούν».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" την 1η Σεπτεμβρίου 2019