Μπορεί ο Στέλιος Αγγελούδης να μπήκε ανήμερα Πρωτοχρονιάς με το δεξί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πριν καλά-καλά κάνει ποδαρικό για καλή θητεία μετράει προβλήματα. Στα οικονομικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ίδιος και η ομάδα του εξαιτίας της απουσίας προϋπολογισμού 2024, κάτι για το οποίο δεν μερίμνησε η προηγούμενη διοίκηση, έρχεται να προστεθεί εκείνο της εικόνας της πόλης, η οποία τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν στα... χειρότερά της: ξεχειλισμένοι κάδοι, άτυπες χωματερές στις γειτονιές και κατάληψη πεζοδρομίων από ογκώδη αντικείμενα ήταν εκείνα που αντίκριζαν Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης την περίοδο των εορτών. Εδώ και τέσσερα εικοσιτετράωρα η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχει ενεργοποιηθεί ειδικό σχέδιο για τον καθαρισμό της και την επαναφορά της ευταξίας με τα πρώτα αποτελέσματα κυρίως στο κέντρο να είναι ήδη ορατά.
Τα χρονοδιαγράμματα
Η δέσμη των μέτρων που αποφασίστηκε στην πρώτη σύσκεψη του Στέλιου Αγγελούδη με αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Καθαριότητας και πραγματοποιήθηκε με το «καλημέρα» αμέσως μετά τις πρόσφατες δημαιρεσίες για την εκλογή του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και των μελών της δημοτικής επιτροπής κινείται σε δύο άξονες: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η επιχείρηση «καθαρή Θεσσαλονίκη» βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση συνολικά θα έχει βελτιωθεί εντός τριμήνου.
Όπως εξηγεί στην «ΜτΚ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργος Δημαρέλος στόχος είναι πλην του κέντρου της πόλης να καθαρίσει η Θεσσαλονίκη στο σύνολό της το προσεχές διάστημα, ενώ μακροπρόθεσμα να μειωθούν τα απορρίμματα στους πράσινους κάδους και να αυξηθούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης. «Σεμνά και ταπεινά εργαζόμαστε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εργαζόμενους για να καθαρίσουμε την πόλη. Δεν κάνουμε μαγικά αλλά αλλάζουμε την φιλοσοφία και τον τρόπο που λειτουργεί η υπηρεσία Καθαριότητας» υποστηρίζει ο κ. Δημαρέλος προαναγγέλλοντας αλλαγές και στα δρομολόγια με σκοπό τα απορριμματοφόρα να καταλήγουν στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με πληρότητα στους κάδους 100%.
Το πρώτο στοίχημα λοιπόν της νέας διοίκησης, αυτό της αποκομιδής των σκουπιδιών στο κέντρο φαίνεται πως κερδήθηκε, καθώς η εικόνα της πόλης ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους είναι διαφορετική από εκείνη στην εκπνοή του 2023. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε να επιστρέψουν περίπου 70 υπάλληλοι της Καθαριότητας που βρίσκονταν σε άδεια στο πόστο τους, αφού στην σύσκεψη αποφασίστηκε η ενεργοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού και η ανάκληση των αδειών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες διευρύνθηκε το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου οι εργαζόμενοι μπορούν να εξαντλήσουν το υπόλοιπο των αδειών τους. Δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες σε εργαζόμενους και επόπτες για χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται σε τρεις βάρδιες καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Τετάρτη, πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου έκτακτης ανάγκης καθάριζαν τους δρόμους και τις γειτονιές του δήμου περίπου 600 εργαζόμενοι σε όλες τις βάρδιες. Εκτιμάται ότι η αποκομιδή του συνόλου των απορριμμάτων που βρίσκονται στους κάδους θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο εβδομάδες.
Έρχονται πρόστιμα για τα... στρώματα
Μεγαλύτερο όπως φαίνεται είναι το στοίχημα της απομάκρυνσης των ογκωδών από τα πεζοδρόμια. Σήμερα, δεν υπάρχει στενό ή κεντρικός δρόμος σε όλη την έκταση του δήμου Θεσσαλονίκης που να μην έχει καταληφθεί από σόμπες, μπιντέδες, μπαουλοντίβανα, κρεβάτια, πόρτες, τηλεοράσεις, στρώματα, κουφώματα και κάθε λογής υλικά ανακαίνισης, κάτι που από την μια ασχημαίνει την εικόνα της πόλης και από την άλλη δεν επιτρέπει την κυκλοφορία και την κίνηση των πεζών στον δημόσιο χώρο. Για την απομάκρυνση των ογκωδών επίσης εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο, με την διοίκηση του δήμου να αισιοδοξεί πως σε διάστημα ενός μήνα θα έχουν απομακρυνθεί όλα. Παράλληλα, υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση πως η διοίκηση θα είναι αμείλικτη απέναντι σε μελλοντικές αντίστοιχες παραβατικές συμπεριφορές πολιτών, αφού θα επιβάλλονται πρόστιμα από τους επόπτες Καθαριότητας σε συνεργασία με την Δημοτική Αστυνομία σε όσους «κατεβάζουν» στο δρόμο υλικά ανακύκλωσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να διεξάγεται και έρευνα σε περίπτωση που πιάσουν κάποιον επ’ αυτοφώρω.
Πλένονται πεζοδρόμια
Για πρώτη φορά επίσης μετά από χρόνια τις προηγούμενες ημέρες πλύθηκαν πεζόδρομοι και δρόμοι. Το βάρος πέφτει σε πρώτη φάση στις γειτονιές του κέντρου και της Ε’ Κοινότητας του δήμου και στην πορεία στον προγραμματισμό θα προστεθούν οι υπόλοιπες περιοχές του κεντρικού δήμου.
Την ίδια ώρα, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ειδικά για το ζήτημα της καθαριότητας από εδώ και στο εξής στις παραχωρήσεις χώρων θα προβλέπεται ρήτρα επαναφοράς του χώρου στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή σε μεγάλες εκδηλώσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση οι διοργανωτές να καθαρίσουν το χώρο κι όχι οι υπάλληλοι του δήμου.
Μακροπρόθεσμα, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας θα υπάρξει αναπροσαρμογή των περιφερειών αποκομιδής για ορθολογικότερη αποκομιδή απορριμμάτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει σχεδιασμός ώστε κάθε απορριμματοφόρο να καταλήγει στον ΣΜΑ πλήρες 100% και όχι με λιγότερο φορτίο όπως συμβαίνει σήμερα.
Το μεγάλο στοίχημα της ανακύκλωσης
Μεγάλη έμφαση δίνει η διοίκηση Αγγελούδη στην ανακύκλωση και την μείωση του περιεχομένου στον πράσινο κάδο. Για την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης, κάτι το οποίο είναι στόχος αφού οι δήμοι εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων πληρώνουν «πέναλτι» μέσω των τελών διαχείρισης απορριμμάτων και τελών ταφής με αποτέλεσμα να δαπανούν πολλά χρήματα για το σκοπό αυτό, αναμένεται ειδικός σχεδιασμός και ενημέρωση των δημοτών ώστε να υπάρξει συνεργασία κι από την πλευρά των τελευταίων.
Ο ανασχεδιασμός του τομέα της ανακύκλωσης σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» περιλαμβάνει το «σπάσιμο» του μπλε κάδου σε όλα τα ρεύματα της ανακύκλωσης: χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο αλλά και αξιοποίηση των καφέ κάδων που έχει προμηθευτεί ο δήμος Θεσσαλονίκης στο παρελθόν για τα οργανικά απόβλητα. Ήδη ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του μελετούν τα στοιχεία και ενημερώνονται για τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό και αναμένεται να κάνουν γνωστές τις πολιτικές που θα υιοθετήσουν τους επόμενους μήνες.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06/07.01.2024