Την «αγκαλιά» του ανοίγει για έκτη χρονιά φέτος το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής για να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους στην αυλή του με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Πρόκειται για ένα γραφικό σπίτι στις Αλυκές στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης, που χρησιμοποιείται ως έδρα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου με εμπνευστή και κύριο λειτουργό τον πρόεδρο του συλλόγου, Ευάγγελο Μίχο.
Αυτό που κάποτε ήταν ένας εγκαταλελειμμένος σκουπιδότοπος, σήμερα λειτουργεί ως μια πρόταση για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που βασίζεται αποκλειστικά στη δουλειά εθελοντών, την αγάπη για τον πολιτισμό και το περιβάλλον και χωρίς κανένα οικονομικό χαρακτήρα, πάντα με πρωτεργάτη τον κ. Μίχο.
Ο κ. Μίχος, ο «Φύλακας του Σπιτιού του Φύλακα» όπως αποκαλεί ο ίδιος τον εαυτό του, αφηγήθηκε στο makthes.gr την ιστορία και την νέα του ζωή του σπιτιού, ενός διαφορετικού τρόπου ζωής και προσκαλεί το κοινό στην αυλή του για «μυσταγωγικές» καλοκαιρινές βραδιές δίπλα στο κύμα.
Η ιστορία του Σπιτιού
Η ιστορία του σπιτιού μετρά ήδη έξι δεκαετίες ζωής. Όπως αφηγείται ο κ. Μίχος, τo σπίτι χτίστηκε το 1952 όταν το αλάτι ήταν ακόμη κρατικό μονοπώλιο. Οι Αλυκές χρειάζονταν φύλακα γιατί γίνονταν συχνά επιδρομές φτωχών ανθρώπων.
Ο πρώτος φύλακας που έμεινε στο σπίτι ονομάζονταν Πέτρος Βασιλός. «Εξαιτίας της μεγάλης απόστασης με το χωριό ο φύλακας δεν μπορούσε να πηγαινοέρχεται και έτσι έχτισαν αυτό το σπίτι για να μείνει με την οικογένειά του» αφηγείται ο κ. Μίχος.
Και συνεχίζει: «το σπίτι δεν είχε τις ανέσεις που είχε ένα σπίτι στο χωριό. Δεν είχε ανέσεις όπως ρεύμα και νερό. Το 1966 ο φύλακας αποφάσισε να φτιάξει σπίτι στο χωριό και έκτοτε το σπίτι παρέμεινε ακατοίκητο».
Το καθεστώς με το μονοπώλιο έληξε το 1982 όταν και έπαψε να υφίσταται και η ανάγκη για φύλαξη των Αλυκών.
Ο κ. Μίχος αναφέρει ότι την εποχή του ‘70 - ‘80 το σπίτι φιλοξενούσε καμιά φορά εργάτες που χρησιμοποιούσαν την αυλή σαν χωματερή. Αυτό διήρκησε περίπου 20 χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκαν τα μηχανήματα και τότε το σπίτι εγκαταλήφθηκε εντελώς, δηλαδή στις αρχές του '90. Έκτοτε κανένας δε το καθάρισε.
Το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής
Ο κ. Μίχος ξεκίνησε να ασχολείται με τις εργασίες του σπιτιού το 2018, λίγους μήνες μετά την ίδρυση του Συλλόγου.
Όπως περιγράφει, το σπίτι ήταν γεμάτο σκουπίδια και μπάζα. Με πολλή προσωπική δουλειά και με τη βοήθεια εθελοντών κατάφεραν να απομακρύνουν περί τα 2.000 κιλά σκουπιδιών.
Σημειώνει δε πως «από το 2018 έχουν γίνει άπειρες δράσεις καθαρισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού σε συνεργασία με εθελοντές της ομάδας Save Your Hood» και προσθέτει πως ακόμα και σήμερα μαζεύουν πλαστικές συσκευασίες της δεκαετίας του ‘70.
Το Σπίτι πλαισιώνει η λιμνοθάλασσα, ένας υδροβιότοπος που ανήκει στο δίκτυο Natura και αποτελεί τόπο συγκέντρωσης πολλών φλαμίνγκο. Πια, είναι πεντακάθαρη και τα πουλιά και τα ζώα που ζουν μέσα σε αυτή, απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες σε σχέση με τη ρύπανση που υπήρχε λίγα χρόνια πριν, αναφέρει ο κ. Μίχος.
Οι Αλυκές Αγγελοχωρίου
Μια πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής
Ο Ευάγγελος Μίχος δημιούργησε έναν χώρο που προάγει τον πολιτισμό σε όλες του τις μορφές και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από τα χρήματα και σε ισορροπία με το περιβάλλον. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το Σπίτι του Φύλακα με μια λέξη «ελευθερία» γιατί «αυτήν ανακαλύπτουμε ξανά».
«Στόχος είναι να δώσουμε στα μέλη μας διέξοδο σε δράσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα και βελτιώνουν το βιοτικό μας επίπεδο» τονίζει και εξηγεί:
«Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να έρθει να χρησιμοποιήσει το σπίτι. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι δεν μεσολαβεί καθόλου χρήμα. Έρχεσαι και διασκεδάζεις αν θέλεις να αφήσεις κάτι για τους καλλιτέχνες ή το σύλλογο το κάνεις, αν όχι κανένα πρόβλημα, δεν αξιώνει κανείς οικονομικό όφελος». Ο ίδιος μάλιστα ηχογράφησε κάποια κομμάτια που ακούστηκαν το 2021 στις εκδηλώσεις του και έφτιαξε CD για να τα δίνει είτε σαν δώρο σε όποιον βοηθά το σπίτι, ή απλά… σε όποιον το θέλει! «Ο σκοπός είναι να μείνει κάτι σε έναν άνθρωπο που θα επισκεφθεί έναν τόπο» σημειώνει.
Ο κίνδυνος για το σπίτι και η επιστροφή
Η λειτουργία του Σπιτιού διεκόπη προσωρινά τον Αύγουστο του 2022 λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου μετά από ανώνυμη καταγγελία στην πολεοδομία.
Ο κ. Μίχος σημειώνει ότι ήταν μια κομβική στιγμή καθώς το μέλλον του Σπιτιού ήταν αμφίβολο και οι επιλογές ήταν δύο: «Ή θα το γκρεμίζαμε ή θα το φτιάχναμε» είπε χαρακτηριστικά. Έτσι ξεκίνησε μια εκστρατεία οικονομικής στήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία είχε εκπληκτικά αποτελέσματα: Το απαιτούμενο ποσό συγκεντρώθηκε σε μόλις ένα μήνα με τον ίδιο να πραγματοποιεί τις εργασίες με την βοήθεια λίγων εθελοντών. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το Σπίτι, «ασφαλές πια στεγάζει τα όνειρα μας για να γίνει εντευκτήριο πολιτισμού και κέντρο ενημέρωσης όσων αγαπούν το περιβάλλον και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής»
Από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις περίπου δύο φορές την εβδομάδα που περιλαμβάνουν από συναυλίες, παρουσιάσεις και εκθέσεις, μέχρι εργαστήρια και αφηγήσεις παραμυθιών.
Με την νέα σκεπή, από τη νέα χρονιά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τον χειμώνα. Έχουν ήδη προγραμματιστεί εργαστήρια για μαθητές, οι οποίοι πολλές φορές με το σχολείο τους επισκέπτονται το Σπίτι για ξενάγηση και συζήτηση για θέματα όπως η επανάχρηση χώρου και των αντικειμένων, το περιβάλλον και η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες.
Ταμπέλα που έφτιαξαν μαθητές
Κανένα οικονομικό όφελος
«Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να έρθει να χρησιμοποιήσει το σπίτι» σημειώνει ο Ευάγγελος Μίχος. «Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι δεν μεσολαβεί καθόλου χρήμα. Έρχεσαι και διασκεδάζεις αν θέλεις να αφήσεις κάτι για τους καλλιτέχνες ή το σύλλογο το κάνεις, αν όχι κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος». Ο ίδιος μάλιστα ηχογράφησε κάποια κομμάτια που ακούστηκαν το 2021 στις εκδηλώσεις του και έφτιαξε CD για να τα δίνει είτε σαν δώρο σε κάποιον που βοήθησε το σπίτι, ή απλά… σε όποιον το θέλει! «Ο σκοπός είναι να μείνει κάτι σε έναν άνθρωπο που θα επισκεφθεί έναν τόπο» συμπληρώνει.
Το κουτί οικονομικής ενίσχυσης και τα CD
Το κάλεσμα για συμμετοχή
Για τον κ. Μίχο αυτό που προέχει είναι να σώσουμε τις ζωές μας «γιατί είμαστε σε κατήφορο με φουλ γκάζι». Όπως εξηγεί «είναι απίστευτος ο τρόπος που λειτουργούμε, μετατρέψαμε τη ζωή μας σε ένα απίστευτο κυνηγητό του χρόνου, του χρήματος και της προβολής μας, αδιαφορούμε. Αυτό το Σπίτι θέλει αποδεικνύει πως τα πράγματα μπορούν να είναι αλλιώς».
Σε ό,τι αφορά στο μέλλον του Σπιτιού, ο κ. Μίχος απευθύνει κάλεσμα. Ένα κάλεσμα να ασχοληθεί κάποιος ακόμα ενεργά με αυτό το εγχείρημα. «Να μη εξαρτάται μόνο από μένα η επιβίωση του σπιτιου« αναφέρει χαρακτηριστικά. «Το κάλεσμά μου είναι ο κόσμος να το αγκαλιάσει και συμμετέχει στην οργάνωση και στη διαμόρφωσή του. Είναι κρίμα να χαθεί». καταλήγει.
Οι εκδηλώσεις Ιουνίου - Ιουλίου
- Δευτέρα 26 Ιουνίου Παρουσίαση δίσκου "Μικρές Στιγμές" του Λευτέρη Πασσιά (Λεπτομέρειες στην αφίσα της εκδήλωσης)
- Τετάρτη 28 Ιουνίου Παρουσίαση ποιητικής συλλογής "Αμφορείς Αναμνήσεων" του Νίκου Παπακώστα (εξ αναβολής 11/6 λόγω καιρού)
- Δευτέρα 3 Ιουλίου "Με την Πανσέληνο" Κώστας Πρατσινάκης, Κώστας Ματσίγκος κιθάρα, Γιώργος Κοκκινάκης πιάνο.
- Πέμπτη 6 Ιουλίου "Από- ποίηση Τραγούδια για δύσκολους καιρούς" Πάρις Παρασχόπουλος. Άννη Ονουφρίου τραγούδι, Γιάννης Κολοβός κόντρα μπάσο, Δέσποινα Πραφτσιώτη πιάνο, Άσπα Ανωγιάτη πολίτικη λύρα , τραγούδι.
- Τρίτη 11 Ιουλίου "Το Νησί των χαμένων εραστών"" Μαρία Θωιδου τραγούδι, Έλσα Μουρατίδου τραγούδι, Φίλιππος Κωσταβέλης πιάνο, Αγαμέμνων Μάρδας κόντρα μπάσο.
- Πέμπτη 13 Ιουλίου Ιστορίες Καλοκαρινής Νυχτός" Γιάννης Μήτσης κιθάρα τραγούδι, Δημήρης Αλιστρατινός πνευστά, Θωμάς Πέτρου πιάνο.
- Παρασκευή 14 Ιουλίου "Σμυρνέικα, Ρεμπέτικα και Λαϊκά" Στέλλα Χριστοφορίδου τραγούδι, κρουστά, Κώστας Γρούσκος ακορντεόν.
- Κυριακή 16 Ιουλίου "Επιστροφή στον τόπο του θαύματος" Πέτρος Σατραζάνης πιάνο.
- Τρίτη 18 Ιουλίου "Μελωδικοί Επισκέπτες" Μάκης Αιβάζογλου τραγούδι, Λένα Τζαμπάζη κιράρα τραγούδι, Γιάννης Ποιμενίδης βιολί.
- Πέμπτη 20 Ιουλίου "Ταξίδι στην Μεσόγειο του Μεσοπολέμου" με τους CARMEN VENTI"
- Τρίτη 25 Ιουλίου TIMELESS Unplugged Live. Rock μπαλάντες
- Πέμπτη 27 Ιουλίου "Τραγούδια που αγαπήσαμε και ποτέ δεν τραγουδήσαμε" Λένα Τζαμπάζη κιθάρα τραγούδι, Κατερίνα Δούκα τραγούδι.
Το πρόγραμμα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί εν καιρώ.
Μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα τους στο Facebook.