Σε ρυθμούς Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης βρίσκεται ακόμα η Χαριλάου Τρικούπη. Στο «στρατηγείο» του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τα χαμόγελα περισσεύουν ακόμα και αν έχουν περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα από την εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της 86ης ΔΕΘ. Η ικανοποίηση που επικρατεί μεταξύ των «πράσινων» στελεχών έγκειται αρχικά στο γεγονός ότι αρκετός κόσμος παραβρέθηκε στο χώρο της ομιλίας, ο οποίος ήταν αισθητά περισσότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν -«το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε» σχολίαζαν μάλιστα χαρακτηριστικά συνεργάτες του προέδρου του κόμματος αμέσως μετά την ομιλία του- και κατά δεύτερον στο γεγονός πως η «επιχείρηση ΔΕΘ» όπως κωδικοποιημένα ανέφεραν την διήμερη παρουσία του στην πόλη, στέφθηκε από επιτυχία. Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για να στηθούν οι επόμενες κάλπες με το ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζεται για έναν «δύσκολο χειμώνα», καθώς όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών θα ενισχύεται η πόλωση γύρω από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Στοίχημα της Χαριλάου Τρικούπη είναι η αύξηση των εκλογικών ποσοστών ώστε το κόμμα να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων. Το ΠΑΣΟΚ ξεδιπλώνει πλέον το προεκλογικό αφήγημά του με διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με το θέμα των παρακολουθήσεων να βρίσκεται ψηλά στην κορυφή της «πράσινης» ατζέντας.
Ο κ. Ανδρουλάκης μέσα σε δύο ημέρες από τη Θεσσαλονίκη επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που μέχρι πρότινος πολλοί θεωρούσαν αναπάντητα κυρίως σε ό,τι αφορά την επομένη των εθνικών εκλογών με απλή αναλογική και ξεδίπλωσε ορισμένες πτυχές του προγράμματος με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επόμενες κάλπες. Ένα πρόγραμμα, αποτέλεσμα μίας πολύμηνης επεξεργασίας προτάσεων που εκπονήθηκε υπό τον πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη.
Πρώτη Κυριακή και σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση
Θέτοντας τα πολιτικά διλήμματα γύρω από τα οποία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί προεκλογικά ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «Δημοκρατική Ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία» και μάχη του συγκεκριμένου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζήτησε ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους ώστε το κόμμα του να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, δηλαδή να λάβει βάσει Συντάγματος την τρίτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στόχος του κόμματος είναι η πρώτη Κυριακή των εκλογών, δηλαδή η διαδικασία που θα γίνει με απλή αναλογική. Κάτι, που κατέστησε σαφές λέγοντας «η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και αυτή είναι η ευθύνη της Δημοκρατικής Παράταξης», ενώ απέναντι στο προσκλητήριο Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο και τον στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση». Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αλλά και της συνέντευξης Τύπου όπως «δεν υπάρχει ταβάνι» στον αγώνα, ενώ απαντώντας στα πολιτικής «τερατογένεσης» του πρωθυπουργού μίλησε για «ψεκασμένα σενάρια». Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να επιμείνει στο αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη πως ο λαός το βράδυ των εκλογών θα αποφασίσει συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «από την πρώτη Κυριακή να υπάρξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό που θα τον σέβονται οι εταίροι. Όχι πρωθυπουργούς των κάλπικων δημοψηφισμάτων και των υποκλοπών. Η χώρα χρειάζεται ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο. Δεν ζούμε σε σταθερό περιβάλλον και πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε». «Είναι φοβερό ότι ταυτίζονται Μητσοτάκης και Τσίπρας, θέλουν να είναι πρωθυπουργοί. Ας στηρίξουν λοιπόν ο ένας τον άλλο και ας συνεργαστούν. Εμείς δεν δημιουργούμε σενάρια» τόνισε.
«Κυβερνητικό πρόγραμμα»
Αναφορικά με τις προτάσεις για την οικονομία και την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της πανδημικής και ενεργειακής κρίσης ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε μία δέσμη μέτρων, που όπως τόνισε και ο ίδιος είναι απόλυτα κοστολογημένες, ρεαλιστικές, δίκαιες και συνθέτουν το «κυβερνητικό» όπως επανέλαβε πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, ώστε όπως είπε «να πληρώνουν και οι εταιρείες ένα κόστος αυτής της περιπέτειας και όχι να κερδίζουν χειμώνα-καλοκαίρι». Εστίασε δε στην παροχή επιδομάτων ανάλογα με το εισόδημα του κάθε δικαιούχου. «Δεν μπορεί να παίρνει την ίδια επιδότηση για την κιλοβατώρα ο ολιγάρχης με τον άνθρωπο των 300 ευρώ» τόνισε κάνοντας λόγο για τεράστια κοινωνική αδικία. Πρότεινε επίσης, την παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσους προχωρούν σε άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και παράλληλα εστίασε στην μείωση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά το «Εξοικονομώ».
Νέο παραγωγικό μοντέλο και φορολογία
Ειδικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε την πρότασή του για την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα κινείται σε συγκεκριμένους άξονες: παροχή κινήτρων για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, έμφαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας.
Στο πεδίο της εργασίας ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε αύξηση του κατώτατου μισθού, εργασία για τους νέους με πλήρη δικαιώματα για αξιοπρεπή διαβίωση. Επέμεινε δε, στην πρόταση που έχει καταθέσει το κόμμα από το καλοκαίρι για φθηνή στέγη (στεγαστική πολιτική) ζητώντας τη δημιουργία χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και παροχής κινήτρων σε ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακινήτων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε επίσης: τη ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, προστασία της πρώτης κατοικίας, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Για το φορολογικό σύστημα ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε τη γενίκευση ηλεκτρονικών πληρωμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη φορολογία εισοδήματος από διάφορες πηγές, φορολογία μερισμάτων και δωρεών, από το 5% στο 15%, περιορισμό του αφορολόγητου γονικών παροχών από τις 800.000 στις 400.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε τη θέσπιση ορίων θητειών σε αυτοδιοίκηση, οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου. Επίσης, διαφανή χρηματοδότηση του κοινοβουλίου και των κομμάτων. «Ακόμα και τα κόμματα να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τις δαπάνες τους» είπε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκέντρωση της εξουσίας. Για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι χρειάζεται έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα την αναδείξει σε οικονομικό κόμβο για τη βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σειρά έργων υποδομής, εκσυγχρονισμό του λιμανιού, αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, αντιπλημμυρικά έργα.
Δωρεάν μετακινήσεις
Δύο από τις σημαντικές παρεμβάσεις που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης είναι η πρόταση για δωρεάν πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες φέτος το χειμώνα στους φτωχότερους Έλληνες και παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων σε όσους προχωρούν σε άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια τους, όπως είναι η έκπτωση φόρου και η μείωση του ΦΠΑ για παράδειγμα για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Σε εγρήγορση ο τοπικός κομματικός μηχανισμός
Σε εγρήγορση βρίσκεται μετά την ομιλία Ανδρουλάκη η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης. Ήδη ο τοπικός κομματικός μηχανισμός έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των εθνικών εκλογών αλλά και εκείνων της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα ακολουθήσουν. Την Δευτέρα υπήρξε Ολομέλεια στην Καλαμαριά και ακολουθούν αντίστοιχες σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον γραμματέα του οργάνου Ευριβιάδη Ελευθεριάδη ο πρώτος κύκλος συναντήσεων, συζητήσεων και συνεδριάσεων να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια των κομματικών αυτών συναντήσεων αναμένεται να γίνει προγραμματισμός δράσεων κατά τόπους αλλά και κεντρικά με έμφαση σε ζητήματα που απασχολούν την πόλη, ενώ θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο διαλόγου σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές για να ξεκινήσει η συζήτηση με στελέχη και φερόμενους ως υποψηφίους δημάρχους. Διαδικασία που «καίει» όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά καθώς «πράσινα» στελέχη ήδη συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια «γαλάζιων» εν ενεργεία και υποψηφίων δημάρχων, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι που ανήκουν στο κόμμα είναι πολλοί.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022