Τη δυνατότητα να ανιχνεύσει την πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου έχει η μέθοδος ΒΑΝ που έχει αναπτύξει η ομάδα του καθηγητή Σεισμολογίας, Παναγιώτη Βαρώτσου, όπως εξήγησε ο ίδιος αλλά και ο συνεργάτης του μιλώντας στην ΕΡΤ προχθές, Κυριακή.
«Ο λεγόμενος φυσικός χρόνος έχει το πλεονέκτημα ότι αντλεί την πληροφορία πότε ένα πολύπλοκο σύστημα που εξελίσσεται πλησιάζει το κρίσιμο σημείο και αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», εξήγησε αρχικά ο καθηγητής Σεισμολογίας.
Οι πρώτες έρευνες άρχισαν το 2007 και σήμερα συνεχίζονται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενημέρωσε ο κ. Βαρώτσος. Λίγο πριν τελειώσει το 2023, παρουσιάστηκε σχετική μελέτη για την εξ' αποστάσεως ανίχνευση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
«Ο φυσικός χρόνος μπορεί να βρει εφαρμογή στην εκτίμηση του κινδύνου παρακολουθώντας τη μεταβολή της εντροπίας που έχουν οι καρδιακοί παλμοί και αναλύοντάς τους», εξήγησε από την πλευρά του ο συνεργάτης του κ. Βαρώτσου από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Νίκος Σαρλής.
Πιο συγκεκριμένα με τη βοήθεια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων «έχει κατασκευαστεί φορητή μονάδα η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει οξύμετρο, να καταγράψει τους καρδιακούς παλμούς και στη συνέχεια τα δεδομένα πηγαίνουν στον κεντρικό υπολογιστή που κάνει την ανάλυση και στέλνει την πληροφορία σε ένα τάμπλετ ή σε κινητό. Κατόπιν, αφού γίνει η έγκαιρη διάγνωση ο ασθενής μπορεί να πάει στον καρδιολόγο».
Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το σύστημα ανιχνεύει τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια με ποσοστό επιτυχίας 95%, επισημαίνει ο ίδιος επιστήμονας.