Aντιμέτωπα με το «τέρας» της ακρίβειας
είναι οι Έλληνες πολίτες, καθώς σύμφωνα με έρευνες τα κυβερνητικά μέτρα δεν έχουν βοηθήσει, ενώ σε ότι αφορά τον μισθό αυτός δαπανάται για την αποπληρωμή χρεών και για την αγορά των απολύτως απαραίτητων αγαθών, κάνοντας παράλληλα «περικοπές» ακόμα και στην διατροφή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 90% του μισθού καταλήγει στην πληρωμή λογαριασμών και βασικών ειδών διατροφής, για τα οποία, εξάλλου, οι καταναλωτές κάνουν αγώνα «δρόμου» κυνηγώντας τις προσφορές.
Όπως αναφέρει το in.gr οι εξωφρενικές τιμές των ενοικίων, σε συνδυασμό με την στεγαστική κρίση, οδηγούν σε απόγνωση τους πολίτες, ενώ ήδη οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν πως οι Έλληνες θα κάνουν ολιγοήμερες και φθηνές διακοπές το φετινό καλοκαίρι.
Η απώλεια του 25% της αγοραστικής δύναμης των πολιτών
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αποκαλύπτουν το δράμα που βιώνουν οι Έλληνες από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008 μέχρι το 2022, δηλαδή προτού καν κορυφωθεί η έκρηξη ακρίβειας που τσακίζει τα νοικοκυριά.
Η κατακρήμνιση των εισοδημάτων καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 24,4% από το 2008 μέχρι το 2022. Το 2008, η συνολική μηνιαία δαπάνη ήταν 2.117 ευρώ, ενώ το 2022 είναι μόλις 1.600 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αγορές οικιακών συσκευών, με τη μηνιαία δαπάνη να φθάνει μόλις το 0,62% το 2022.
Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μόλις για 19 ημέρες για 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%), την ώρα που περισσότεροι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Επτά στα δέκα νοικοκυριά (72,7%) δήλωσαν ότι οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα τους επηρέασαν περισσότερο με αποτέλεσμα να μειώσουν δαπάνες για άλλες ανάγκες.
Οι δαπάνες περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αν και η αγορά εργασίας έχει πλέον ανακάμψει και η ανεργία έχει υποχωρήσει, υπάρχουν ακόμα κάποιες γκρίζες ζώνες. Για παράδειγμα, οι νέοι, οι γυναίκες και τα άτομα με χαμηλή εξειδίκευση έχουν ακόμα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ παρατηρούνται εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Σε ότι αφορά τις αμοιβές, η κυβέρνηση συνεχίζει να «πανηγυρίζει» για την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς όμως να υπολογίζει την αναπροσαρμογή των υπολοίπων μισθών στους οποίους δεν περνούν αυξήσεις.
Οι «μέσοι μισθοί» δεν έχουν επηρεαστεί παρά τις αυξήσεις που υπήρξαν στα κατώτατα όρια, ενώ χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι το 80% των εργαζομένων δεν έχουν «δει» καμία αλλαγή στις αμοιβές του, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού.
Αύξηση των ατόμων που λαμβάνει κάτω από 500 ευρώ
Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους – συνολικά 1.233.031 άτομα, ποσοστό 53,68% – ελάμβαναν αμοιβή χαμηλότερη από 1.000 ευρώ μεικτά. Στην κατάταξη αναλόγως με τις αμοιβές που λαμβάνουν πολυπληθέστερη είναι η ομάδα όσων αμείβονται με 1.000 και 1.200 ευρώ.
Πρόκειται για 373.163 εργαζόμενους που αποτελούν το 16,25% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της χώρας που φθάνει τα 2.296.845 άτομα. Ένας μεγάλος αριθμός της τάξεως των 284.134 εργαζομένων λαμβάνει κάτω από 500 ευρώ μηνιαίως.
Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ από ότι φαίνεται υπάρχει αύξηση, καθώς ο συνολικός αριθμός αυτών είναι μικρότερος κατά 52.266 άτομα σε σχέση με το 2022.