Η καθημερινότητα, η οικονομία και η νεολαία είναι το τρίπτυχο που θα αποτελέσει τον βασικό μπούσουλα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του για το επόμενο διάστημα. Αυτό ήταν και το πολιτικό στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός με την εμφάνισή του στην 85η ΔΕΘ, αλλά και με τις πρωτοβουλίες που έλαβε μετά το τέλος της φετινής Έκθεσης, πρωτοβουλίες που έδειξαν ότι παίρνει επάνω του για άλλη μία φορά το κυβερνητικό φορτίο. Έτσι η εικόνα των περιοδειών και των άμεσων επαφών με τον κόσμο που είδαμε τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο στα Φάρσαλα θα είναι το επόμενο διάστημα επαναλαμβανόμενη.
Για τη νεολαία η παρουσία εκπροσώπων της νέας γενιάς στις δύο πρώτες σειρές στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" κατά την ομιλία του πρωθυπουργού μιλούσε από μόνη της, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έσπασε το σχετικό πρωτόκολλο που προέβλεπε ότι εκεί κάθονται οι εκπρόσωποι των φορέων και της Βουλής. Το πρόβλημα με τη νεολαία είναι κάτι που εδώ και καιρό συζητιούνταν στο Μέγαρο Μαξίμου και αφορούσε τόσο τις κοινωνικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη νέα γενιά όσο και τις αποστάσεις που παίρνουν οι νέοι και από την κυβέρνηση και από το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας. Έτσι οι ανακοινώσεις κινούνταν προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ αυτή η ρότα θα τηρηθεί και στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο στόχος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.
Στην οικονομία τα νέα είναι θετικά για το κυβερνητικό επιτελείο. Μαζί με τον υψηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας καταγράφεται πλέον και ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας. Το σημαντικότερο είναι ότι ο αριθμός των ανέργων είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 χρόνων και αντίστοιχα ο αριθμός των απασχολούμενων ο υψηλότερος από το ξεκίνημα της κρίσης δημοσίου χρέους.
Η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας έχει θέσει 6 συγκεκριμένους στόχους τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά. Πρώτον, την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος. Δεύτερον, τη βελτίωση από το 2021 της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Τρίτον, την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022. Τέταρτον, την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022. Πέμπτον, την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023. Και έκτον, την απόκτηση το 2023 επενδυτικής βαθμίδας.
Από την άλλη η κυβέρνηση θέτει 7 προτεραιότητες:
1η, η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ανέργων. 2η, η περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. 3η, η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ. 4η, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. 5η, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. 6η, η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 78 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Και 7η, η ενεργός συμμετοχή της χώρας, στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με προτεραιότητα στην πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Στον ούριο άνεμο που πνέει εσχάτως για την ελληνική οικονομία προστέθηκε αυτές τις ημέρες και η νέα έκθεσή της η Moody’s Analytics, στην οποία επισημαίνεται ότι η χώρα μας σημείωσε ανάπτυξη-ρεκόρ, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Και προσθέτει ότι η αύξηση 16,2% του ΑΕΠ το συγκεκριμένο διάστημα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή εάν ληφθεί υπόψη ότι η πλειονότητα των τουριστών φτάνει στη χώρα μετά το δεύτερο τρίμηνο. Με αυτά τα δεδομένα, το έως τώρα αισιόδοξο σενάριο της Moody’s Analytics για την Ελλάδα γίνεται το βασικό και έτσι προβλέπει ανάπτυξη 8,2%.
Ένα σημαντικό αγκάθι για την κυβερνητική πολιτική το επόμενο διάστημα θα είναι το μέτωπο της ακρίβειας. Εδώ -όπως σημείωσε και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από τη Θεσσαλονίκη- οι έλεγχοι θα ενταθούν έτσι ώστε τα όποια περιστατικά να αντιμετωπισθούν άμεσα. Ταυτόχρονα κράτος και κυβέρνηση ενισχύουν τα νοικοκυριά και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, απλώνοντας δίχτυ προστασίας από τις ανατιμήσεις ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο θα υπάρξει άμεσα κρατική επιδότηση (30 ευρώ ανά μεγαβατώρα) για τις πρώτες 300 kWh το μήνα, ενώ η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε επιπλέον έκπτωση που ανέρχεται σε περίπου 37% για κατανάλωση από 300 έως 600 kWh το μήνα.
Έτσι οι πελάτες της Δ.Ε.Η. με κατανάλωση έως 600 kWh το μήνα -δηλαδή το 80% των καταναλωτών χαμηλής τάσης- θα έχουν μια ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνά το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα.
Σημειώνεται ότι με την επιδότηση που δίνεται για κατανάλωση έως 300 kWh το μήνα, σχεδόν μηδενίζονται οι αναμενόμενες αυξήσεις για το 72% των καταναλωτών, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι.
Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, που θα χρηματοδοτηθεί με τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.
Πράσινη ανάπτυξη
και απολιγνιτοποίηση
Η κυβέρνηση θα εντείνει τις πρωτοβουλίες για την πράσινη ανάπτυξη και την απολιγνιτοποίηση, ένα θέμα που έθιξε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας και στη σχετική ερώτηση της «ΜτΚ» στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Κυριακής.
«Αποτελεί υποχρέωσή μας όχι απλά εθνική, όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη στην κυριολεξία κατεστραμμένο. Ως Ευρώπη έχουμε ήδη αναλάβει τις δικές μας δεσμεύσεις. Θα είμαστε η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη το 2050. Και η φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια, σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2019, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είχε εξαγγείλει ότι η χώρα θα απεξαρτηθεί πολύ γρήγορα από το λιγνίτη, κλείνοντας και την τελευταία μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη το αργότερο έως το 2028. Η απόφαση έχει δικαιωθεί και οικονομικά καθώς ο λιγνίτης είναι πάρα πολύ ακριβός αφού το κόστος των εκπομπών έχει πάει από τα 25 στα 60 ευρώ τον τόνο. Η επιλογή τώρα είναι μία πολύ ισχυρή παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, το γρηγορότερο, καθώς είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και φθηνές.
Στην πορεία αυτή αναμένεται το επόμενο διάστημα επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη δυτική Μακεδονία, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει πέντε πεδία μεγάλων παρεμβάσεων:
-Το πρώτο είναι η παραγωγή ενέργειας και το πώς θα φύγουμε από το λιγνίτη και τελικά από το φυσικό αέριο για να πάμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
-Το δεύτερο είναι η βιομηχανία και το πώς θα «πρασινίσουμε» τη βιομηχανία.
- Το τρίτο είναι οι μετακινήσεις και το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, ξεκινώντας από τα οχήματα, πηγαίνοντας στα επαγγελματικά οχήματα, στα λεωφορεία, στα πιο βαριά φορτηγά.
-Το τέταρτο αφορά τα νοικοκυριά.
-Και ο πέμπτος τομέας είναι ο αγροτικός και ο στόχος του «πρασινίσματος» του οποίου προϋποθέτει πολύ σημαντικές αλλαγές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα ή μέσα σε δύο χρόνια.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2021