ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας «κλειδί» για την μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο

Στέφανος Μαχτσίρας19 Μαρτίου 2021

Ο κομβικός ρόλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου, η λειτουργία και οι προοπτικές που διαμορφώνονται βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο ΣΒΕ, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και το τμήμα οικονομικών επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Συντελείται μία κοσμογονία στον κλάδο της ενέργειας, θέλουμε να προχωρήσουμε στην γρήγορη απανθρακοποίηση της χώρας χωρίς να αφήσουμε τους πολίτες πίσω, επιδιώκουμε να στραφούμε στις ΑΠΕ με καύσιμο μετάβασης το φυσικό αέριο», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Σκρέκας, υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας.

«Το Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει καίρια συμβολή στο νέο μοντέλο της αγοράς ενέργειας και στην νέα ενεργειακή εποχή της χώρας καθώς προωθεί τον ανταγωνισμό διασφαλίζοντας την ισορροπία στις τιμές. Στόχος είναι να ενσωματωθούν περισσότερες εναλλακτικές πηγές ενέργειας στο σύστημα της χώρας αλλά να μπει και το φυσικό αέριο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η Ελλάδα θέλουμε να γίνει περιφερειακός κόμβος ενέργειας, μπορούμε να το πετύχουμε όλοι μαζί», επεσήμανε.

Το φυσικό αέριο στο ΧΕ


«Το Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτελεί την προϋπόθεση για την αναμόρφωση της αγοράς καθώς στοχεύει στην αύξηση του ανταγωνισμού, στην μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στην σύζευξη της ελληνικής αγοράς με άλλες αγορές. Ο απολογισμός μέχρι τώρα είναι αναμφίβολα θετικός, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως αποτελεί ένα σύνθετο εγχείρημα, έχουμε ήδη πετύχει την σύζευξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας με την ιταλική και θα προχωρήσουμε και στην σύζευξη με την αντίστοιχη βουλγαρική», ανέφερε ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ ΑΕ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην επέκταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και στην αγορά του φυσικού αερίου εντός του έτους, με απώτερο στόχο «να αποτελέσει η Ελλάδα περιφερειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή με αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της θέσης». Η νέα οργανωμένη χονδρεμπορική αγορά, που θα ενεργοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα αξιοποιήσει τις υφιστάμενες και μελλοντικές υποδομές και θα θέσει τις βάσεις μετατροπής της χώρας μας σε περιφερειακό κόμβο διαμετακόμισης και τιμολόγησης (hub) του καυσίμου.Την ίδια στιγμή, προετοιμάζεται για εκκίνηση εντός του 2021 μία πλατφόρμα εμπορίας (trading platform) προϊόντων φυσικού αερίου.

Παράλληλα, καυτηρίασε το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ενέργειας για τις βιομηχανίες στην χώρα μας οι οποίες «ηρωικά το επωμίζονται» αλλά αποτελεί τροχοπέδη για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους. «Είναι απαραίτητο να εξορθολογιστούν τα τιμολόγια για τις βιομηχανίες και πιστεύουμε ότι το χρηματιστήριο ενέργειας θα συμβάλλει σε αυτό», υποστήριξε.

Προστιθέμενη αξία

«Το Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει τον τρόπο να δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε οτιδήποτε κι αν διαχειρίζεται. Το ΧΕ έδωσε μία άλλη πνοή στην αγορά βάζοντας τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο πλαίσιο της αγοράς ενέργειας λειτουργώντας παράλληλα εξισορροπητικά για τις τιμές. Η επέκταση του ΧΕ και στο φυσικό αέριο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της Ελλάδας σαν περιφεριακού ενεργειακού κόμβου», επεσήμανε ο Γιώργος Ιωάννου, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

«Στην αγορά του ηλεκτρισμού δεν υπάρχει ακόμα απόθεμα. Στο πλαίσιο της Ενδοημερήσιας Αγοράς δίνουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να υποβάλλουν προσφορές αγοράς και πώλησης κατά την ημέρα φυσικής παράδοσης. Έχουμε καταφέρει να εξορθολογίσουμε και το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης», είπε.

Η αγορά εξισορρόπησης είναι η τελευταία χρονικά αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μοντέλο (target model) που εφαρμόζεται και στη χώρα μας από τις αρχές Νοεμβρίου, στην οποία διασφαλίζεται η κάλυψη της ζήτησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και εκκαθαρίζονται οι αποκλίσεις μεταξύ της πρόβλεψης και της πραγματικής παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Target Model - Ζωηρό το ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ

«Καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να εφαρμοστεί και στην χώρα μας το Target Model», ανέφερε ο Αθανάσιος Δαγούμας, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Aνέφερε πως "το 2020 εκδόθηκαν 1.297 βεβαιώσεις παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας".

Το Target Μodel προσδιορίζει τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιμέρους εθνικές αγοράς ανά την Ευρώπη, και η δική μας, ώστε να διαμορφώσουν μια κοινή αρχιτεκτονική λειτουργίας η οποία θα οδηγήσει ακολούθως στην σύζευξη των αγορών της ΕΕ και στην ενθάρρυνση ανοικτού και δίκαιου ανταγωνισμού προς το συμφέρον του τελικού καταναλωτή.

«Η ΡΑΕ επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην αγορά ενέργειας, επιδιώκουμε τις νέες επενδύσεις στην αγορά και ο ρόλος του ΧΕ σε αυτό είναι καίριος. Θέλουμε να είμαστε leader στην περιοχή μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε», πρόσθεσε. «Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, γρήγορη ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού πλαισίου στα ελληνικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να πετύχουμε τους στόχους μας», σημείωσε.

«O αγωγός φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Δυτ.Μακεδονία είναι καταλυτικό έργο για την μεταλιγνιτική εποχή στην οποία θα εισέλθει η χώρα, το ποσοστό του κεφαλαίου που θα προέλθει από το ταμείο ανάκαμψης είναι υπό συζήτηση. Ο ΔΕΣΦΑ που στηρίζει το ΧΕ ενδιαφέρεται για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας ενώ μετέχει με μερίδίο 20% στην Gastrade Α.Ε., την εταιρεία που αναπτύσσει το έργο για τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη», επεσήμανε ο Γιάννος Μιχόπουλος, πρόεδρος Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. «Ο ρόλος του ΔΕΣΦΑ είναι αναπτυξιακός», συμπλήρωσε.

«Συμμετέχουμε στο ΧΕ και ως αγοραστές και ως πωλητές. Το ΧΕ λειτουργεί άψογα, συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας, την έφερε κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προσβλέπουμε σε αντίστοιχη επιτυχία και στο Χρηματιστήριο φυσικού αερίου», ανέφερε ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, στον όμιλο MYTILINEOS (PROTERGIA).

«Χρειάζεται να εμβαθύνουμε περαιτέρω την αγορά ενέργειας, το ΧΕ συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να επενδύσουμε στα δίκτυα υποδομών», υποστήριξε ο Σπύρος Ι. Κιαρτζής, διευθυντής νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, στον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, πρύτανης του ΔΠΘ.

Την συζήτηση συντόνισε ο Ευάγγελος Δρυμπέτας, κοσμήτορας σχολής οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στο ΔΠΘ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.