Mε τολμηρά βήματα στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας κλείνει το 2021. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε αυτές τις ημέρες δύο σημαντικές επισκέψεις σε χώρες της ευρύτερης περιοχής μας: Το Ισραήλ και τη Ρωσία. Κλείνοντας εκκρεμότητες του παρελθόντος, διευρύνοντας συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και επιβεβαιώνοντας το δόγμα της πολυεπίπεδης εξωτερική πολιτικής που ακολουθεί μεθοδικά η κυβέρνησή του.
Το πρώτο βήμα αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, όπου κατά την επίσκεψη του στη χώρα της Μέσης Ανατολής ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργόNaftali Bennett και τον πρόεδρο Isaac Herzog, ενώ συμμετείχε στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ.
Είναι σημαντικό ότι στο κοινό ανακοινωθέν, με αφορμή τα ενεργειακά, γίνεται αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και σε ενεργειακά προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος. «Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδα τους», τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν, ενώ στις συναντήσεις που είχε στο Ισραήλ υπογραμμίστηκε η σημασία που αποδίδουν τα κράτη στο σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και στη διαφύλαξη της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στη συνάντηση που είχε με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, η πρώτη Ευρωπαίου ηγέτη ύστερα από καιρό, έγινε σαφές ότι η Ελλάδα, προσδοκά περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και η ενέργεια. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και πολλές δεκαετίες και προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία».
Σε ό,τι αφορά στην αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε ότι «μία σύγκρουση στην περιοχή δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους». Επισήμανε ότι «η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επανέλαβε τη θέση του «για μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα στηρίζεται στη λογική της μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».
Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σχέδιο ενεργητικής πολύπλευρης διπλωματίας, βάσει του οποίου αναβαθμίζεται η γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, με επιδραστικά πια περιφερειακό ρόλο.
Στα θετικά της συνάντησης με τον κ. Πούτιν είναι και η συμφωνία που επιτεύχθηκε για επιστροφή στην Ελλάδα των Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, τα οποία είχαν κλαπεί από τα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο της κατοχής, μια συμφωνία για την οποία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο ο πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι όσο και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, κάνοντας λόγο για «ιστορικής σημασίας επίτευγμα που αφορά στην ιστορία της χώρας μας».
Η μάχη κατά της πανδημίας
Για την πανδημία η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια στρατηγική που έχει χαράξει, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των όπλων που έχει στα χέρια της και που είναι: 1ον: Στον εμβολιασμό όσων δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, ιδίως μάλιστα των πολιτών άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση, αλλά και στην αναμνηστική δόση όσων ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου. 2ον: Στη συχνή χρήση από όλους -εμβολιασμένους και μη- του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να μη μεταδώσουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον και στους γύρω μας. Και 3ον: Στην τήρηση από όλους των μέτρων ατομικής προστασίας.
Όπως σημείωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Θεσσαλονίκη «η φιλοσοφία μας θα μείνει ίδια και τα μέτρα θα αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι δεν εμβολιάζονται. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι επαρκή. Ναι στον περιορισμό δραστηριότητας στους ανεμβολίαστους, στους εμβολιασμένους».
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς είναι γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών υπάρχει σημαντική αύξηση των ραντεβού από τις ηλικιακές αυτές ομάδες. Αυξημένη είναι και η προσέλευση για την αναμνηστική δόση μετά την απόφαση η μείωση του χρονικού διαστήματος που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης, να πέσει από τους έξι στους τρεις μήνες.
Τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201 χιλιάδες ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88 χιλιάδες αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502 χιλιάδες αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών.
Σημειώνεται ότι από χθες άνοιξε και η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τους. Στην πρώτη φάση θα γίνονται σε 75 περιοχές, ενώ για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα αποσταλούν κινητά συνεργεία.
Μείζονος, επίσης, σημασίας σε κάθε περίπτωση είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσησης από τον κορονοϊό και ιδίως ο εντοπισμός ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Γι’ αυτό χορηγήθηκε ήδη ένα δωρεάν self test σε όλους εμβολιασμένους και μη, έτσι ώστε ο καθένας να ξέρει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και, αν νοσεί, να απομονωθεί για να μην μεταδώσει τον ιό στους γύρω του, θέτοντάς σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον του.
Όπως λένε στην κυβέρνηση «Χρειαζόμαστε μία κοινωνική πανστρατιά υπευθυνότητας και αυτοπειθαρχίας, ώστε να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται το επόμενο διάστημα: Για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και να αποφορτιστούν οι άνθρωποι από την πίεση των τελευταίων μηνών. Για αυτό είναι επιβεβλημένο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και φυσικά τη δυνατότητα του δωρεάν ελέγχου».
Όσο για τα σχολεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκε μείωση των κρουσμάτων κατά περίπου 1.000. Αυτή τη στιγμή μόλις 15 τμήματα από τα 85.000 είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι οι προφάσεις που επικαλούνται κάποιοι για να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από την εκπαίδευση και το σχολείο είναι απαράδεκτες. Γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του νοσηρού αυτού φαινομένου με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτήν όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Δεκεμβρίου 2021