ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Ιούλιο «παίρνει μπρος» ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας

Εύρης Τσουμής02 Ιουνίου 2022

Tον Ιούλιο ξεκινάει η εμπορική εκμετάλλευση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας που ξεκινά από την Κομοτηνή και καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα της γειτονικής χώρας. Αυτό επισήμανε κατά την τοποθέτησή του στο 5ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών ITC 2022 ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η μηχανική ολοκλήρωση του έργου θα υλοποιηθεί εντός Ιουνίου, ενώ η εμπορική του λειτουργία θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία, με την οποία υπάρχει συμφωνία για την αναπλήρωση των ελλείψεων που βιώνει η γειτονική χώρα εξαιτίας της διακοπής παροχής αερίου από τη Ρωσία, υπάρχει πρόνοια για την προμήθεια αερίου μετά τις πρώτες δοκιμές εντός Ιουνίου.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια κοινοπραξία, «επίκεινται λειτουργικές δοκιμές του σταθμού, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, που είναι μεταξύ των υποχρεωτικών απαιτήσεων πριν επιβεβαιωθεί η τεχνική ετοιμότητα λειτουργίας. Τον Ιούνιο, αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί στο σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου κοντά στην Κομοτηνή, η εφαρμογή του οποίου επίσης προχωρά. Όλες οι προσπάθειες παραμένουν εστιασμένες στην ταχύτερη ολοκλήρωση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και στην υλοποίηση δοκιμών με πραγματικές ποσότητες φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη διαδρομή του αγωγού, εν όψει της αυξανόμενης ανάγκης εξασφάλισης ασφαλών και διαφορετικών λύσεων εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τη Βουλγαρία και την περιοχή.

Σε βουλγαρικό έδαφος, ο αγωγός φυσικού αερίου IGB έχει ήδη συνδεθεί με επιτυχία με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz. Το τμήμα από το σημείο σύνδεσης με τον Βούλγαρο χειριστή μέχρι τον αντίστοιχο κόμβο γερανού της διασύνδεσης είναι ήδη γεμάτο με ποσότητες αερίου».

Το έργο IGB είναι καίριας σημασίας για την αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το έργο θα συνδέσει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και έχει εξαιρετικές συνέργειες με άλλα μεγάλα ενεργειακά έργα όπως τα TAP, TANAP, EastMed και ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι ιδιαίτερα τα δύο έργα στρατηγικής σημασίας, ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και ο νέος Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην κάλυψη του κενού που δημιουργείται κατά τη διαδικασία απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. «Η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας» τόνισε ο κ. Ξιφαράς, εξηγώντας παράλληλα ότι χάρη στα έργα αυτά η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. «Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή να διαθέτουμε ευρωπαϊκές υποδομές, που παρέχουν τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία να προμηθευτούν φυσικό αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος, είτε από το εγκατεστημένο δίκτυο αγωγών, είτε σε μορφή LNG» είπε χαρακτηριστικά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.