«Δεν φθάνουν οι επικοινωνιακές κινήσεις, ούτε είναι δυνατόν να μεταφέρεται όλη η ευθύνη στους πολίτες» τονίζει με νόημα μιλώντας στη «ΜτΚ» το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΚΙΝΑΛ και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου αναφερόμενη στην διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση αλλά και την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας. Η κ. Αντωνίου, που πρόσφατα ανέλαβε με απόφαση της Φώφης Γεννηματά τον πανελλαδικό συντονισμό της αξιοποίησης στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δηλώνοντας πως το κόμμα της είναι σε εγρήγορση και δεν αιφνιδιάζεται.
Το κόμμα σας έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Τι βαθμό βάζετε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε ποια σημεία έκανε λάθη;
Τους τελευταίους μήνες ο βαθμός της κυβέρνησης είναι κάτω από τη βάση, όπως και η θέση της χώρας μας. Γιατί είμαστε στις πρώτες 20 χώρες παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ με προσωπικό, ούτε η εκπαίδευση και οι απολαβές του υγειονομικού προσωπικού. Στρατηγικό λάθος ήταν τα οριζόντια μέτρα επί μακρόν και οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδα και κοινωνικές αντιδράσεις.
Σας ικανοποιεί η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος;
Ασφαλώς όχι. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αποφάσεις - πλήγματα για τον τουρισμό μας, όπως αυτή που πήρε η Μ. Βρετανία, για τους πολίτες της που επισκέπτονται την Ελλάδα. Δεν φθάνουν οι επικοινωνιακές κινήσεις, ούτε είναι δυνατόν να μεταφέρεται όλη η ευθύνη στους πολίτες. Χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση και έμφαση στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, των υγειονομικών και του πληθυσμού στις τουριστικές περιοχές.
Εκλογές «βλέπετε» κι αν ναι, πότε; Είναι έτοιμο το ΚΙΝΑΛ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Όλα είναι πιθανά. Δεν γνωρίζω αν το Μαξίμου παραμυθιάζεται με την εικονική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει από τα χρήματα που δόθηκαν, λόγω πανδημίας, στους μηχανισμούς προπαγάνδας. Το ΚΙΝΑΛ είναι σε διαρκή εγρήγορση και δεν αιφνιδιάζεται.
Ποια είναι τα βασικά σημεία με τα οποία διαφωνείτε με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο; Τι θα κάνει το κόμμα σας στην Βουλή;
Θα αγωνιστούμε εντός και εκτός Βουλής να μην περάσει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Τη στιγμή όπου στην Αμερική, τη μητρόπολη του πλανήτη, με τις αποφάσεις του Μπάιντεν, πραγματοποιούνται ιστορικές αλλαγές, η Ευρώπη και η δική μας κυβέρνηση συνεχίζουν σαν άλλοτε με τις συνταγές που τραυματίζουν τις κοινωνίες και οδηγούν τους λαούς στα άκρα. Ο Τσίπρας κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, ο Μητσοτάκης αυξάνει τις ανισότητες. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν ασύδοτα και αυταρχικά, αφού το νομοσχέδιο αφαιρεί την υποχρέωση συλλογικής σύμβασης για το χρόνο εργασίας, ώστε να μην πληρώνουν υπερωρίες, διευκολύνει τις απολύσεις, δυσκολεύει την επαναπρόσληψη εργαζομένων από δικαστικές αποφάσεις, διαλύει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, περιορίζει δραστικά το δικαίωμα της απεργίας και την προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
«Θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα» δήλωσε πρόσφατα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Φώφη Γεννηματά. Για την επίτευξη της «προοδευτικής διακυβέρνησης» θα συνεργαζόσασταν μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η αυτόνομη πορεία είναι δεδομένη και αποφασισμένη από το συνέδριό μας. Επιδιώκουμε να ενώσουμε τον κατακερματισμένο κόσμο της παράταξης με ένα νέο εθνικό σχέδιο απελευθέρωσης από διάφορες εξαρτήσεις, ένα νέο «πράσινο» κοινωνικό συμβόλαιο. Το διαμορφώνουμε μέσω διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Σε ένα κόσμο που αλλάζει πρέπει να διαβάζουμε τις γεωπολιτικές αλλαγές και ανάλογα να διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα για την ηγεσία του κόμματος υπάρχουν δύο υποψηφιότητες: της Φώφης Γεννηματά και του Ανδρέα Λοβέρδου. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περισσότερες; Πότε θα γίνουν εκλογές; Ευνοεί το κόμμα η άτυπη προεκλογικής περίοδος στην οποία έχει περιέλθει;
Στο Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε ότι θα τα δούμε όλα αυτά το Σεπτέμβριο και θα προχωρήσουμε σύμφωνα με το καταστατικό μας. Τότε θα γνωρίζουμε και τις υποψηφιότητες. Μια εσωκομματική μάχη είναι δίκοπο μαχαίρι όταν είσαι στην αντιπολίτευση. Εάν όμως μετατραπεί από εσωστρεφής διαδικασία σε εξωστρεφή και κάνει συμμέτοχους τους πολίτες στα διακυβεύματα για τη χώρα και την ταυτότητα της παράταξης, θα αποτελέσει μια ηχηρή απάντηση στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Υπό μία προϋπόθεση, να μη βάλει κανείς τον εαυτό του πάνω από την παράταξη.
Ο κόσμος με τον οποία συναναστρέφεστε ζητά αλλαγή ηγεσίας;
Προς το παρόν οι εσωκομματικές εκλογές ελάχιστα συγκινούν τον κόσμο της παράταξης. Η πανδημία έχει επηρεάσει καταλυτικά τη ζωή τους. Προτεραιότητά τους είναι να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους με ασφάλεια και να αντιμετωπίσουν τα νέα προβλήματα που προκάλεσαν στις ζωές τους η πανδημία και οι λανθασμένες ή ανεπαρκείς πολιτικές της κυβέρνησης.
Η δημοσκοπική στασιμότητα απασχολεί το ΚΙΝΑΛ και με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να αλλάξει;
Η ΝΔ δεν έχει κλείσει ούτε δύο χρόνια διακυβέρνησης, ενώ το μεγαλύτερο διάστημα της θητείας της ήταν μέσα στην πανδημία. Τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται μεταβολές στις πολιτικές στάσεις, εάν παρατηρήσει κανείς τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπου η υψηλή αποδοχή για την κυβέρνηση ανήκει στο παρελθόν. Δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν ότι η χώρα πάει προς τη λάθος κατεύθυνση και ακόμη περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Σε εύλογο χρόνο αυτό θα αποτυπωθεί και στην πρόθεση ψήφου. Οι πολίτες αναγνωρίζουν τόσο την Φώφη Γεννηματά, όσο και το ΚΙΝΑΛ ως τους κατεξοχήν εκφραστές της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και προτιμούν το ΚΙΝΑΛ να αναλάβει τη θέση του ισχυρού προοδευτικού πόλου απέναντι στην ΝΔ. Αποτυπώνεται, επίσης, ότι η εν δυνάμει δεξαμενή ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ υπερβαίνει τα ποσοστά που πήρε στις προηγούμενες εκλογές. Είμαστε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε δυναμικά.
Πρόσφατα, με απόφαση της κ. Γεννηματά αναλάβατε τον πανελλαδικό συντονισμό της αξιοποίησης στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνετε;
Μιλάω με πολλούς ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές. Μου λένε ότι η περιπλανώμενη ψήφος πρέπει να βρει στέγη. Άνθρωποι που ήταν στο ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι της Αριστεράς που θέλουν να συγκροτηθεί ένας πλειοψηφικός και πραγματικά προοδευτικός χώρος, νέοι με ανησυχίες που επιθυμούν να παλέψουν για τα νέα προβλήματα, ακόμη και άνθρωποι με συντηρητικές καταβολές που επιθυμούν έναν χώρο με πατριωτικά χαρακτηριστικά και στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης στις πολιτικές του. Όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, θέλουν να ανήκουν σε μια συλλογικότητα, όπου θα κυριαρχούν η ανιδιοτέλεια, οι αξίες και οι αρχές και όχι οι πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί και οι εξαρτήσεις. Η δεκαετής κρίση δίδαξε πολλά σε πολλούς, που σήμερα είναι πιο ώριμοι, σοφότεροι και αποφασισμένοι.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Μαΐου 2021