ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τώρα αρχίζουν (και πάλι) τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ!

Βαγγέλης Στολάκης25 Φεβρουαρίου 2024

Όταν το καλοκαίρι του 2023, στην Κεντρική Επιτροπή μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα όπου υποβλήθηκαν και επίσημα οι πρώτες υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ορισμένοι εκ των κορυφαίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότειναν οι κομματικές διεργασίες να προηγηθούν της εκλογής νέου προέδρου από την βάση, δεν εισακούστηκαν.

Αντί αυτού που πρότειναν εκείνοι που μειοψήφησαν επιλέχθηκαν fast track διαδικασίες. Τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν μετά την διπλή ήττα στις εθνικές εκλογές και την παραίτηση Τσίπρα είναι γνωστά: ενώ τα προγνωστικά έδειχναν ότι φαβορί για τη διαδοχή ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, στην κούρσα μπήκε ο άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι τότε, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αφού κατόρθωσε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών εξελέγη με μεγάλο ποσοστό πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Ακολούθησε μία περίοδος με σκληρό ροκ και διάσπαση. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η πορεία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν διαφορετική εάν είχε εισακουστεί η άποψη εκείνης της μειοψηφίας. 

Το βέβαιο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει και πάλι μία πρωτοφανή κατάσταση: την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριό του ο πρόεδρος να ανακοινώνει εσωκομματικές εκλογές και τη νέα υποψηφιότητά του, με το ρήγμα κάθε ώρα που περνά να βαθαίνει περισσότερο. Μέσα σε λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν και σε κλίμα εσωστρέφειας.

Και ενώ επρόκειτο για ένα Συνέδριο επικαιροποίησης των θέσεων και των πολιτικών προτάσεων του κόμματος, που από σήμερα το βράδυ θα σηματοδοτούσε τη νέα περίοδο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα ξημερώσει η αυριανή ημέρα για την Κουμουνδούρου μετά την απόφαση Κασσελάκη να θέσει το κόμμα ξανά σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε μάλιστα σφιχτά χρονικά περιθώρια σε εκείνους που θα θελήσουν να βρεθούν απέναντί του. Μπορεί να μην προσδιόρισε χρονικά πότε θα στηθούν οι κάλπες για τον πρόεδρο, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί ακόμα και εντός Μαρτίου.

Το ιστορικό της ρήξης και η παρέμβαση Τσίπρα

Η ρήξη του προέδρου του κόμματος με τα κορυφαία στελέχη είναι γεγονός. Το Συνέδριο πραγματοποιείται στη σκιά της κόντρας του με μερίδα πρωτοκλασάτων, την πλειοψηφία σχεδόν της Πολιτικής Γραμματείας, του καθοδηγητικού οργάνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το κλίμα ήταν βαρύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα κι έγινε πιο βαρύ μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έσπασε τη σιωπή του και έδειξε νέες κάλπες για την εκλογή αρχηγού.

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

«Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Με την φράση αυτή, φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης την εναρκτήρια ημέρα του Συνεδρίου προανήγγειλε τετραπλές εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη των συντονιστικών οργάνων, των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και την εκλογή προέδρου ή την επανεκλογή του, καθώς όπως δήλωσε «πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνεται». 

Αν και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην ανάλυση του ελληνικού ονείρου έτσι όπως ο ίδιος το οραματίζεται, στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε ο επίλογός του να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό ακροατήριο και τους εσωκομματικούς αντιπάλους του σηκώνοντας το γάντι που του έριξε μόλις δύο ώρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη» σημείωσε μεταξύ άλλων απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα. «Η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου τον λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξή μας: Στα μέλη μας» ανέφερε λίγες ώρες πριν ο πρώην πρωθυπουργός.

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος μιλούν για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.02.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.