Για τη 15η Ιουλίου του 2016 και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θέλησε να μιλήσει σήμερα ο Τούρκος πρόξενος Εφέ Τζεϊλάν με αφορμή την επέτειο των πέντε χρόνων από εκείνη την νύχτα. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Τουρκικό προξενείο ο κ. Τζεϊλάν μίλησε, ανήμερα της Ημέρας Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας, όπως έχει ονομαστεί στη χώρα του η σημερινή ημέρα, για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, την "γκιουλενιστική τρομοκρατική οργάνωση FETΟ και την αντίδραση του λαού που στήριξε την εκλεγμένη κυβέρνηση" όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για τον Τούρκο διπλωμάτη, η κινητοποίηση του κόσμου το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016 ήταν και η πιο σημαντική. «Σε μια περίοδο που σκεφτόμασταν ότι έχουμε κάνει πολλά για τη δημοκρατία είδαμε ξαφνικά τα τανκς στους δρόμους. Σοκαριστήκαμε και λυπηθήκαμε.
Στις προηγούμενες απόπειρες στρατιωτικών πραξικοπημάτων οι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να σταθούν απέναντί τους και ο λαός δεν αντιδρούσε πολύ αλλά από ό,τι φαίνεται αυτή τη φορά οι άνθρωποι είχαν περισσότερο τη δημοκρατία μέσα τους και βγήκαν αμέσως στους δρόμους και αντέδρασαν.
Οι στρατιώτες προσπάθησαν να καταστείλουν την αντίδραση του λαού και πήγαν πάνω στους πολίτες με τα τανκς, γάζωσαν πολίτες με τα ελικόπτερα, βομβάρδισαν το κοινοβούλιο με αεροσκάφη και άλλες κρατικές δομές και θρηνήσαμε εκείνη τη νύχτα 250 ανθρώπους και παραπάνω από 2.000 τραυματίες. Μετά όμως έγινε μία μάχη ανάμεσα στη βούληση του λαού και των πραξικοπηματιών και εκεί φάνηκε ότι νίκησε ο λαός.» τονίζει ο κ. Τζεϊλάν.
Ο Τούρκος πρόξενος υπογράμμισε πως όλα τα κόμματα της τουρκικής Βουλής καταδικάζουν τη δράση του κινήματος FETO που από τις αρχές του 1990 διείσδυσε στην κοινωνία και τις κρατικές δομές, "διαπράττοντας σειρά εγκλημάτων στοχεύοντας στην ανατροπή της κυβέρνησης".
Οι διώξεις που ακολούθησαν, εξηγεί ο κ. Τζεϊλάν, βασίστηκαν στις έρευνες από τις βάσεις δεδομένων της οργάνωσης αλλά και στις δικογραφίες χιλιάδων σελίδων που έχουν δημιουργηθεί ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι πυρήνες του FETO έχουν πλέον διασπαστεί και η παρουσία του στην τουρκική κοινωνία έχει συρρικνωθεί.
«Για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, όλοι πιστεύουν ότι ο αγώνας κατά των οργανώσεων όπως αυτή πρέπει να συνεχιστεί», είπε.
Τέλος, ο διπλωμάτης ανέδειξε την ανάγκη συνεργασίας του προξενείου με τους φορείς της πόλης συμπληρώνοντας πως μέσα από το Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων το προξενείο προωθεί την ελληνοτουρκική συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα, φέρνοντας κοντά και ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες των δύο χωρών.
Ο κ. Τζεϊλάν μίλησε ακόμα για τις επενδύσεις που έχουν γίνει στις περιοχές της Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και τη Θεσσαλία και επισήμανε πως μετά από συζητήσεις που κράτησαν χρόνια πρέπει να εκπονηθεί η 2η γέφυρα στους Κήπους και να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη γνωστή για το πανεπιστήμιό της και ανέφερε πως θα μπορούσαν να γίνουν σπουδαίες συνεργασίες ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τα πανεπιστήμια της χώρας του ενώ είπε πως η αδελφοποίηση πόλεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι κάτι που στηρίζουν οι τοπικοί φορείς της Τουρκίας.