«Πυροβολεί» συνεχώς τον τουρισμό ο κορονοϊός, με τις πληγές να μεγαλώνουν αλλά τις ελπίδες για λιγότερα μετεγχειρουργικά προβλήματα να παραμένουν. Επαγγελματίες του κλάδου που μιλούν στη «ΜτΚ», δεν κρύβουν τον φόβο τους για μια -πιθανά- χαμένη χρονιά, την ώρα που όλα ακόμα παραμένουν ρευστά για την καλοκαιρινή σεζόν και οι ακυρώσεις έχουν ήδη εξοντώσει τον Μάιο. Η σεζόν αναμένεται να εξελιχθεί, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ανάμεσα σε Ιούλιο - Αύγουστο ή Αύγουστο - Σεπτέμβριο, εφόσον το επιτρέψει ο COVID-19.
Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο μεγάλο εμφανές οικονομικό θύμα του κορονοϊού είναι ο τουρισμός, καθώς όπως αποτυπώνεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων: το 65% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας θα οδηγηθούν σε πιθανή ή πολύ πιθανή χρεοκοπία. Όσο για τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 51,8%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πλειονότητα των ξενοδόχων πιστεύει ότι θα υποστεί πτώση τζίρου άνω του 56%. Η συνολική χρηματική απώλεια για το 2020 εκτιμάται 4,46 δισ. ευρώ και άμεσα κινδυνεύουν 45.142 θέσεις εργασίας.
Ως πρώτο μέτρο ενίσχυσης για τους ξενοδόχους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την δυνατότητα αποζημίωσης των ακυρώσεων με την έκδοση 18μηνου voucher (κουπόνια). Πρόκειται για μια «ανάσα» που θα επιτρέπει αντί για επιστροφή χρημάτων, οι ξενοδόχοι να δίνουν ισόποσο voucher σε όσους ακυρώνουν προπληρωμένες κρατήσεις. Οι συγκεκριμένοι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια αργότερα σε άλλο ταξίδι, ακόμα και με άλλο προορισμό.
Μηδενικές κρατήσεις πλέον
Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία έχουν σταματήσει τον τελευταίο μήνα και υπάρχουν μόνο ακυρώσεις. «Οι κρατήσεις για τον Μάιο έχουν ακυρωθεί και για τους υπόλοιπους μήνες δεν έχουμε νέες κρατήσεις. Ακόμα και κάποιες που έγιναν τον Φεβρουάριο για Ιούλιο - Αύγουστο, ακυρώθηκαν» δηλώνει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά. Για την ίδια, ο Μάιος αποτελεί σίγουρα χαμένο μήνα για την φετινή σεζόν, καθώς και να επιτραπεί να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, «δεν θα προλάβουν όλοι να ετοιμαστούν».
«Καθημερινά έχουμε ακυρώσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Μπορεί ακόμα ο κορονοϊός να μην έχει επίπτωση στους δυο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού, αλλά κανείς δεν ξέρει πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα» αναφέρει η Όλγα Τσαπανίδου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου 4 αστέρων στην Άφυτο. Σχεδόν το 80% των κρατήσεων έχουν ακυρωθεί και σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Λάσκαρη. «Τον τελευταίο μήνα δεν έχουμε καμία νέα κράτηση, παρά μόνο ακυρώσεις» λέει χαρακτηριστικά ο διαχειριστής σελίδας με καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η Μαρία Νταή είναι ιδιοκτήτρια πέντε ξενοδοχείων στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και όπως λέει φέτος προβλεπόταν να έχει πληρότητα 90% το καλοκαίρι. «Οι ακυρώσεις είναι άπειρες και όπως όλα δείχνουν φέτος θα έχουμε μηδενικές πληρότητες. Ωστόσο, θέλω να είμαι αισιόδοξη πως δεν χαθεί εντελώς αυτή η χρονιά, αν και θα ήταν μια από τις καλύτερες. Ελπίζουμε πως θα πάνε καλύτερα τα πράγματα το 2021» εύχεται.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειώσουμε ότι επικοινωνήσαμε αρκετές φορές και με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, για να μας μεταφέρει την γενικότερη εικόνα, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς είτε δεν απαντούσε, είτε δεν είχε χρόνο.
Απρόβλεπτη η σεζόν
Οι περισσότεροι θεωρούν την φετινή σεζόν χαμένη ή ευελπιστούν να κινηθούν ομαλά έστω και για δυο μήνες, ώστε οι πληγές που θα κουβαλούν την επόμενη χρονιά να είναι λιγότερες. «Ακόμα κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δώσουμε την εικόνα ενός προορισμού που υγειονομικά στάθηκε στο ύψος του. Αν κερδίσουμε την μάχη αυτή, το 2021 θα έχουμε προβάδισμα για το ριμπάουντ της χαμένης χρονιάς» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.
Υπό κανονικές συνθήκες η καλοκαιρινή σεζόν για πολλούς προορισμούς ξεκινάει στα μέσα Απριλίου και ολοκληρώνεται αρχές Οκτωβρίου. Αναπόφευκτα δυο μήνες χάνονται και όλοι ευελπιστούν ότι μέσα στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου θα υπάρχει ανάκαμψη. «Δεν προβλέπεται να ανοίξει σχεδόν κανένα ξενοδοχείο στην περιφέρεια μας τον Μάιο. Μεγάλοι όμιλοι σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, σκέφτονται ακόμα να μην ανοίξουν καθόλου. Θα λάβουν τελικές αποφάσεις εντός του επόμενου μήνα» στηρίζει ο κ. Θάνος.
Αρκετά επιφυλακτική εμφανίζεται η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά για την διάρκεια της φετινής σεζόν. «Αν υπάρξει σεζόν, διότι φοβάμαι ότι θα χαθεί το φετινό καλοκαίρι» σχολιάζει. Τις ίδιες ανησυχίες έχει και η Όλγα Τσαπανίδου, που σκέφτεται ακόμα και το λουκέτο. «Για να λειτουργήσουμε πρέπει να υπάρχουν νέα πρωτόκολλα και κανονισμοί, ώστε να βεβαιωθούμε ότι ο κάθε πελάτης θα είναι υγιής. Σε διαφορετική περίπτωση, αν κάποιος πελάτης ασυμπτωματικός, μας επισκεφτεί και οδηγηθούμε σε καραντίνα θα είναι καταστροφικό» εξηγεί.
Στροφή στον εσωτερικό τουρισμό, επιμονή στα Βαλκάνια
H στροφή στον εσωτερικό τουρισμό και η προσέλκυση τουριστών από τα Βαλκάνια είναι πιο αναγκαία από ποτέ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε ένα επαναπροσδιορισμό της προώθησης της περιοχής ως τουριστικού προορισμού με συγκεκριμένους πλέον στόχους. «Θα υπάρχει κοινή στρατηγική από όλους για το φετινό καλοκαίρι: στοχεύουμε στον εσωτερικό και οδικό τουρισμό» τονίζει ο τομεάρχης Τουρισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 70% των τουριστών στην Κεντρική Μακεδονία κινούνται οδικώς, οπότε θα λειτουργήσει ως πλεονέκτημα αυτό για την ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο, για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχουν μειώσεις τιμών στην διαμονή. «Είναι βέβαιο ότι θα αναδιαμορφωθούν οι τιμές μας για φέτος, χωρίς βέβαια να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μειώσεις» αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Μάλιστα, τουριστικοί πράκτορες ζητούν την διεύρυνση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού και την ένταξη περισσότερων ομάδων. «Είναι ένα θέμα που βλέπουμε με το υπουργείο Τουρισμού, ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι Έλληνες στο πρόγραμμα» σημειώνει ο κ. Θάνος. Από την άλλη όμως, η κ. Τσαπανίδου δηλώνει πως ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα μπορέσει να στηρίξει την ζημιά που θα υποστούν οι ξενοδόχοι. «Εγώ δουλεύω περισσότερο με δυτικοευρωπαίους. Το ποσοστό του εσωτερικού τουρισμού δεν είναι μεγάλο και δεν ξέρουμε αν οι Έλληνες θα έχουν την οικονομική δυνατότητα για διακοπές φέτος» στηρίζει.
Οι Βαλκάνιοι αποτελούν την δεύτερη μεγάλη ομάδα που μπορούν να στηρίξουν τον ελληνικό τουρισμό φέτος, καθώς έχουν την δυνατότητα να κινηθούν οδικώς, ενώ η πανδημία δεν έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τις χώρες τους. «Εμείς προτείνουμε προωθητική καμπάνια στα Βαλκάνια, για μεμονωμένες μεταφορές και μαζικές με μεγάλα γκρουπ» τονίζει η κ. Ξυπτερά. Επίσης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προσεγγίσει τουρίστες του εξωτερικού που έχουν επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα, γνωρίζουν όσα θα δουν και θα ήθελαν να έρθουν για ακόμα μια φορά.
Αξιοποιεί τον χαμένο χρόνο η ΠΚΜ
Τον χρόνο που χάνουν λόγω του lockdown οι επαγγελματίες στον χώρο του Τουρισμού, θα μετατρέψει σε ευκαιρία για κατάρτιση η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά από τηλεδιάσκεψη του Απόστολου Τζιτζικώστα με εκπροσώπους του κλάδου, αποφασίστηκε να γίνουν διαδικτυακά σεμινάρια με αντικείμενο την ενημέρωση των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται λόγω του κορονοϊού. Μέσω τηλεδιασκέψεων θα ενημερώνονται για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσως προκύψουν και για όλες τις εξελίξεις στον κλάδο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Απριλίου 2020