Δύο ημέρες μετά την επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Zοζέπ Μπορέλ με αφορμή την εργαλειοποίηση από την Τουρκία των αλιευτικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο στην ΕΡΤ μίλησε ο Στέφανος Ζαννίκος, ψαράς από τη Χίο, για τα περιστατικά παρενοχλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αλιείς από την τουρκική ακτοφυλακή.
«Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό. Απλά έγινε τώρα το συμβάν με το λιμενικό και βγήκε στην επιφάνεια» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Ζαννίκος τονίζοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι στους Έλληνες ψαράδες «άρχισαν πριν από 25 ολόκληρα χρόνια».
Είναι εξόρυξη αλιευτικού πλούτου
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ οι ψαράδες από την πρώτη στιγμή διαμαρτυρήθηκαν για το ότι οι Τούρκοι έμπαιναν μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα και αλιεύαν τότε, όπως και τώρα, παράνομα και άναρχα. «Επειδή είναι πάρα πολλές οι τουρκικές μηχανότρατες και τα γρι – γρι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαννίκο σήμερα υπάρχουν περίπου 1.200 με 1.400 τουρκικά αλιευτικά μόνο γύρω από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη, ενώ τα ελληνικά είναι περίπου είκοσι.
Ερωτηθείς για το εάν οι Έλληνες ψαράδες νιώθουν ότι απειλούνται και εαν πλέον οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι στα αλιευτικά σκάφη των ακριτών μας έχουν φτάσει σε εκτός ορίων σημεία απάντησε καταφατικά.
«Ναι, έχουμε ενοχληθεί πολλές φορές. Αυτά τα πράγματα δεν τα λέμε, διότι όπως λένε οι Τούρκοι είναι αιτία πολέμου. Είναι εξόρυξη αλιευτικού πλούτου, όπως είναι και η εξόρυξη πετρελαίου. Αυτά τα πράγματα προσπαθούν οι αρμόδιοι να μην εμφανίζονται στον αέρα, αλλά εμείς τα ζούμε καθημερινά» δήλωσε στην ΕΡΤ.
Καθημερινά τα περιστατικά τουρκικής παρενόχλησης
Συνεχίζοντας τις καταγγελίες για την στάση των Τούρκων ο κ. Ζαννίκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έρχονται με τα όπλα δίπλα μας, μας απειλούν. Είτε είμαστε στην παραμεθόριο, είτε όταν έχουν ασκήσεις και μας βγάζουν δια της βίας από τα αλιευτικά μας πεδία που πολλές φορές είμαστε μέσα στα στα ελληνικά νερά και όχι στα διεθνή».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εκδηλώνεται αυτή η πρόκληση απέναντι στους αλιείς μας διευκρίνισε ότι είναι κυρίως το τουρκικό Λιμενικό και όχι οι Τούρκοι αλιείς που παρενοχλούν τις ελληνικές ψαρόβαρκες. «Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο. Δεν έδιναν σημασία οι αρμόδιες αρχές πριν από 25 χρόνια. Τώρα όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι και τα πράγματα έχουν πάρει αυτή την άσχημη εξέλιξη και να δούμε που θα καταλήξει» συμπλήρωσε ο κ. Ζαννίκος.