Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για το ενδεχόμενο τέλεσης κακουργημάτων που σχετίζονται με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου και τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, ζητά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Ο Κώστας Μαργέλης θέτει μια σειρά από ερωτήματα που άπτονται των ενεργειών του Λιμενικού Σώματος, καθώς δεν έλεγξε το σκάφος και δεν διέσωσε αυτούς τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με σχετική δήλωση του κ. Μαργέλη «προκύπτουν τεράστιες ποινικές ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών και των λοιπών παραγόντων», ενώ ζητά από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για κακουργήματα, ιδίως της ανθρωποκτονίας με παράλειψη κατά συρροή.
Προς το παρόν πάντως υπάρχουν ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο το λιμενικό χειρίστηκε την υπόθεση του πλοίου που κατέληξε να ναυαγήσει στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου και πρωτίστως γιατί το λιμενικό έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό εντοπισμού μετά από, περίπου, τρεις ώρες από τη στιγμή που έλαβε την ενημέρωση για το πλοίο καθώς επίσης και για ποιον λόγο πέρασαν ώρες μέχρι να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης. Αυτούς τους προβληματισμούς θέτουν μάλιστα και διεθνή ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημειώνει τα εξής:
«Οι συνθήκες του τραγικού ναυαγίου και η διακρίβωση αυτών είναι λίγο πολύ γνωστές από τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ.
Υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος, που από τη σοκαριστική φωτογραφία που έχει ληφθεί, είναι κατάμεστο από πρόσφυγες.
Το αλιευτικό αυτό σκάφος τουλάχιστον εντοπίζεται και επιλαμβάνονται οι ελληνικές λιμενικές αρχές.
Οι πρόσφυγες φέρεται ότι αρνούνται εφόδια και συνδρομή.
Βρισκόμαστε όμως σε διεθνή ύδατα και έχουμε ως Ελλάδα αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση.
Δεν γίνεται όμως τίποτα από αυτά.
Ερωτήματα:
1 Γιατί δεν ελέγχθηκε μέσω έρευνας αν είχε τα απαραίτητα προσόντα ναυσιπλοΐας και σωσίβια το αλιευτικό σκάφος και να γίνει διάσωση των ακραία υπεράριθμα επιβαινόντων σε αυτό.
2 Από την συγκλονιστική εικόνα του σκάφους με τους επιβαίνοντες είναι προφανές ότι είναι σε απόλυτο κίνδυνο και σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα βυθιζόταν καθώς μάλιστα οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες.
Γιατί δεν προνοήθηκε να το συνοδεύουν έστω είτε δικά μας βοηθητικά σκάφη είτε παραπλέοντα, ώστε σε περίπτωση που γινόταν το κακό, να μεταφέρονται σε αυτά και να σώζονταν οι πρόσφυγες.
3 Αν το αλιευτικό σκάφος μετέφερε ενδεχομένως κοκαΐνη ή άλλα ναρκωτικά το ίδιο θα έπρατταν οι ελληνικές λιμενικές αρχές, δηλαδή θα το άφηναν χωρίς έρευνα στα διεθνή ύδατα;
4 Προκύπτουν τεράστιες ποινικές ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών και των λοιπών παραγόντων και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και η κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας να διατάξει αυτεπάγγελτα παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση για την τέλεση αδικημάτων, κακουργηματικής μάλιστα μορφής, ιδίως της ανθρωποκτονίας με παράλειψη κατά συρροή σύμφωνα με το άρθρο 299 του 15 του Ποινικού Κώδικα.
Το έγκλημα αυτό δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο».