Μια ιδιοκατασκευή με σάπια εξαρτήματα, χωρίς κανένα πρότυπο ασφαλείας ήταν το παιχνίδι όπου ανέβηκε και σκοτώθηκε ο 19χρονος Γιάννης στο Λούνα Παρκ στο Πευκοχώρι, σύμφωνα με το πόρισμα του πραγματογνώμονα που διόρισε το Α.Τ. Κασσανδρείας και την τεχνική έκθεση που συνέταξε η εταιρείας πιστοποίησης TUV μετά από εισαγγελική παραγγελία. Οι αυτοψίες που έκαναν οι μηχανικοί οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ένα δυστύχημα λόγω της ακαταλληλότητας του παιχνιδιού.
Ο πραγματογνώμονας - μηχανικός που διόρισε η ΕΛΑΣ, Λάμπρος Γκλαβόπουλος, παρέδωσε το πόρισμά του που αριθμεί 91 σελίδες, στην εισαγγελία του Πολυγύρου το βράδυ της Πέμπτης. Περιγράφει κομμάτι - κομμάτι όσα έλεγξε στις δυο αυτοψίες του, παρουσιάζει όλα τα στοιχεία από την έρευνά του για την προέλευση του μηχανήματος και στα συμπεράσματά του είναι ξεκάθαρος για την αίτια που σκοτώθηκε ο 19χρονος.
«Η αιτία που οδήγησε στο θανατηφόρο τραυματισμό του Καμπαϊλή Καμπανταϊδη Ιωάννη είναι η θραύση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας επιβαινόντων του αμαξιδίου του περιστρεφόμενου μηχανήματος ψυχαγωγίας ‘CRAZY DANCE’. Η θραύση αυτή οφείλεται σε εκτεταμένη διάβρωση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας επιβαινόντων και/ή γήρανσής τους και ήταν αναμενόμενη να επέλθει ανά πάσα στιγμή λειτουργίας του μηχανήματος με οποιαδήποτε ταχύτητα και αν έβαινε αυτό και με οποιοδήποτε βάρος επιβαινόντων στο εξεταζόμενο αμαξίδιο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά του.
Ο κ. Γκλαβόπουλος παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα σκουριασμένα σημεία του μηχανήματος, τονίζοντας ότι ήταν εμφανή δια γυμνού οφθαλμού και δεν απαιτούσε χρήση εξειδικευμένων εργαλείων για να διαπιστωθούν. «Η ανοχή επιτρεπόμενου ορίου στην περίπτωση εμφάνισης διάβρωσης/σκουριάς σε μεταλλικά τμήματα του αμαξιδίου οφείλει να εκλαμβάνεται ως μηδενική. Δηλαδή εάν εμφανιστεί σκουριά, πόσο μάλλον εκτεταμένη σκουριά, η αντικατάσταση των μεταλλικών τμημάτων είναι απολύτως αναγκαία» ξεκαθαρίζει στο πόρισμά του.
Φωτ. από την αυτοψία του πραγματογνώμονα: Η επιφάνεια έδρασης του υπό εξέταση αμαξιδίου μετά την αφαίρεση του δαπέδου. Παρατηρούνται οι επιφάνειες οι οποίες παρουσιάζουν ορατή και εκτενή διάβρωση.
Φωτ. από την αυτοψία του πραγματογνώμονα: Κάτω επιφάνεια του εξεταζόμενου αμαξιδίου με παρουσία ορατής διάβρωσης (σημειωμένα με βέλη)
Η αντιγραφή και οι πιστοποιήσεις
Μια ιδιοκατασκευή που θυμίζει το πρωτότυπο μηχάνημα «Crazy Dance» που κατασκεύαζε η ιταλική «FAR FABBRI SRL», ήταν το παιχνίδι που ανέβηκε ο 19χρονος Γιάννης, σύμφωνα με τον κ. Γκλαβόπουλος. Μάλιστα, ο πραγματογνώμονας αντάλλαξε emails με εκπρόσωπο της ιταλικής εταιρείας που πλέον έχει κλείσει, ώστε να επιβεβαιώσει ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν κατασκευάστηκε από την FAR FABBRI SRL. «Το εξεταζόμενο μηχάνημα είναι ιδιοκατασκευή με συρραφή/συναρμολόγηση επιμέρους εξαρτημάτων και τμημάτων χωρίς κανένα εχέγγυο ή πρότυπο ασφάλειας κατασκευαστή» καταλήγει στο πόρισμά του ο κ. Γκλαβόπουλος.
Επίσης, ο πραγματογνώμονας εξέτασε και ανέλυσε τις πιστοποιήσεις και τις υπεύθυνες δηλώσεις που δόθηκαν από εταιρεία πιστοποιήσεις και μηχανικό στο συγκεκριμένο λούνα παρκ, καταλήγοντας «στην περίπτωση που το μηχάνημα ψυχαγωγίας ελεγχόταν σύμφωνα με την Παρ. 3 της Υ.Α. 50116 θα ήταν αδύνατον να εγκριθεί διότι δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό έγκρισης τύπου για ένα μηχάνημα ψυχαγωγίας το οποίο είναι προϊόν ιδιοκατασκευής χωρίς αναφορά κατασκευαστή και έγκριση σχεδιασμού».
Οι χειρόγραφες οδηγίες χρήσης
Χειρόγραφες οδηγίες που εντόπισε ο πραγματογνώμονας μέσα στο κουβούκλιο του παιχνιδιού, αποκαλύπτουν πως δεν έπρεπε να λειτουργεί με ταχύτητα που υπερβαίνει το 70.
Στο έγγραφο φαίνεται πως οι μοναδικές οδηγίες χρήσεις που είχε δώσει ο ιδιοκτήτης του λουνα παρκ στους χειριστές ήταν χειρόγραφες. Σε μία από τις πέντε προτάσεις απαγορεύει στους χειριστές να ανεβάζουν ταχύτητα στο 80,90 και στο 100 στο φονικό παιχνίδι. Ωστόσο, ο πραγματογνώμονας που διόρισε η ΕΛ.ΑΣ επισημαίνει πως εάν η ταχύτητα έπρεπε να είναι μέχρι το 70, θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί οι υπόλοιπες επιλογές από το μοχλό ελέγχου.
«Θα μπορούσε να αποφευχθεί»
Ο πραγματογνώμονας που διόρισε η ΕΛΑΣ, από την αυτοψία του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του 19χρονου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, καθώς τα σημάδια για ένα προδιαγραμμένο δυσάρεστο γεγονός ήταν εμφανή. «Από την αυτοψία μου στον τόπο του συμβάντος και από τη συνολική εικόνα του μηχανήματος, καταλήγω αιτιολογημένα ότι οι ήταν προβλέψιμες, αναμενόμενες και έπρεπε να είχαν διαπιστωθεί σε παρελθόντα χρόνο προ συμβάντος» αναφέρει.
Ο πραγματογνώμονας θέτει ζήτημα για όλα τα παιχνίδια του λούνα παρκ, από την στιγμή που λειτουργούσε χωρίς γνωστοποιήσεις, ενώ αναφέρει ότι «στην περίπτωση που ο Δήμος είχε δράσει ως όφειλε σύμφωνα με το άρθρο 15 Παρ. α ή Παρ. β ης ΚΥΑ 65006 (ΦΕΚ B' 3364/30.06.2022) ύστερα από την υπ’ αριθμ. 1020/10469/9-α’ ενημέρωση από το Α.Τ. Κασσάνδρας στις 9 Ιουλίου 2024, το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί» και επαναλαμβάνει ότι «στην περίπτωση που η Υ.Α. 50116 (ΦΕΚ 2065/Β’/30.05.2020) είχε εφαρμοσθεί ορθά, το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί».
Η τεχνική έκθεση της εταιρείας πιστοποίησης
Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου παρέδωσε στην εισαγγελία Πολύγυρου την έκθεση από τον τεχνικό έλεγχο που πραγματοποίησε στο παιχνίδι στις 4 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία πιστοποίησης TUV. «Ο έκτακτος τεχνικός έλεγχος της ψυχαγωγικής διάταξης Crazy Dance, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ελλείψει τεχνικού φακέλου και στοιχείων κατασκευαστή, επικεντρώθηκε σε δομικούς, μηχανολογικούς, ηλεκτρολογικούς ελέγχους και δοκιμές λειτουργίας, στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό. Η κατάσταση της διάταξης βρέθηκε με σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα, σημαντικές ελλείψεις συντήρησης και ουσιαστικές ανάγκες επισκευών στον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, καθώς και με ενδείξεις ατελών επισκευών και δομικές αστοχίες» αναφέρουν οι μηχανικοί της εταιρείας στα συμπεράσματά τους.
Φωτογραφία από τεχνικό έλεγχο της εταιρείας πιστοποίησης, TUV.
Όπως αναφέρουν στην τεχνική έκθεση όλα είναι ανεπαρκή και ανασφαλή, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν θα έδιναν καμία πιστοποίηση στο παιχνίδι αυτό. «Η έδραση και η εγκατάσταση του έχει γίνει ανεπαρκώς, και δύναται να επηρεάσει την ασφαλή λειτουργία της διάταξης. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του μεταλλικού πλαισίου (σασί) των αμαξιδίων (γόνδολες), φαίνεται στατικά και δυναμικά ανεπαρκής ώστε να φέρει επαρκώς και με ασφάλεια το φορτίο που ασκείται κατά τη λειτουργία, γεγονός που ενισχύεται από τις πολλαπλές και ατελείς επισκευές που έχουν γίνει κατά διαστήματα. Σε ότι αφορά στη λειτουργία της διάταξης, αυτή εκτελείται χωρίς ασφαλιστικές διατάξεις περιορισμού της ταχύτητας περιστροφής και του εύρους των επιμέρους κινήσεων. Παράλληλα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και άλλα συστήματα που έχουν σχέση με τον έλεγχο της λειτουργίας αυτής. Κατόπιν των ανωτέρω, η διάταξη ψυχαγωγίας δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας και των σχετικών προτύπων αναφοράς και κρίνεται ακατάλληλη για χρήση» αναφέρουν στην έκθεση.
Γιώργος Καμπαϊλής στη «ΜτΚ»: «Είναι η πρώτη μας δικαίωση»
Για πρώτη δικαίωση κάνει λόγο ο πατέρας του 19χρονου, Γιώργος Καμπαϊλής, μιλώντας στη «ΜτΚ» και σχολιάζοντας τα πορίσματα του πραγματογνώμονα και την τεχνική έκθεση της εταιρείας πιστοποίησης. «Είναι η πρώτη μας δικαίωση. Στο πόρισμα του πραγματογνώμονα που διόρισε η ΕΛΑΣ, φαίνονται όλα τα στοιχεία για τα οποία φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή. Όλα είναι σαθρά κομμάτια και σκουπίδια τα οποία είχαν συλλεχθεί ώστε να κερδίσουν χρήματα μέσα από αυτό το μηχάνημα» δηλώνει ο κ. Καμπαϊλής.
Όπως αναφέρει ο πατέρας του 19χρονου, φαίνεται πως ήταν θέμα χρόνο να συμβεί ένα δυστύχημα και δυστυχώς έτυχε στον γιο του. «Το συγκεκριμένο μηχάνημα ήταν εντελώς ακατάλληλο χρόνια τώρα. Στο πόρισμα απεικονίζονται κομμάτια εντελώς αποκολλημένα που δεν στηρίζονταν πουθενά. Ανεξάρτητα της ταχύτητας, του βάρους και του σημείου ανά πάσα ώρα στιγμή το παιχνίδι θα μπορούσε να σπάσει. Ήταν θέμα χρόνου» τονίζει.
Ο κ. Καμπαϊλής θα συνεχίσει τον αγώνα του, όπως λέει, μέχρι το τέλος. «Πιστεύω ότι είναι μια κακουργηματική πράξη με δόλο και συναυτουργία. Συνέτρεχαν πολλά για να οδηγηθεί αυτός ο τύπος να λειτουργεί το μηχάνημα. Θα κάνω τα πάντα για να μη βγει κανένας έξω από τον κάδρο» δηλώνει.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.09.2024